Feiten. Anders bekeken.

Zo geraak je gratis op Pukkelpop (en weer thuis)

Geschreven door  op in Festival Special, Lokaal Nieuws.

 

PKP bus KVDS-20150823-110205-8049-NIKON Df-2.jpgPukkelpop, De Lijn, de NMBS, de provincie Limburg en tal van Limburgse gemeenten doen ook dit jaar weer de nodige inspanningen om zoveel mogelijk mensen met het openbaar vervoer eerst naar het Pukkelpopfestival en daarna veilig thuis te brengen. Een overzicht.

Enkele gratis initiatieven lopen gelijktijdig tijdens de duur van het festival. Ten eerste is er de verplaatsing vanuit verschillende gemeenten naar Hasselt en nadien ook weer terug. Ten tweede is er binnen Hasselt de speciale shuttledienst tussen het station en de festivalweide enerzijds, en tussen de campings en de weide anderzijds. En tenslotte zijn er nog de gratis e-treinbiljetten van de NMBS. Wie in het bezit is van een geldig festivalticket en even de tijd en moeite neemt om het een en ander bij elkaar te puzzelen, haalt uit de verschillende acties samen echter een mooi voordeel.

LIJNBUSSEN VANUIT DE (LIMBURGSE) GEMEENTEN NAAR PUKKELPOP EN TERUG

Welke lijnen, welke gemeenten?
In alfabetische volgorde hebben de volgende 32 Limburgse gemeenten zich geëngageerd om hun jongeren probleemloos en gratis naar het festival te vervoeren:

  • Noord-Limburg: Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Kinrooi, Neerpelt, Peer;
  • Midden-Limburg: Alken, As, Beringen, Diepenbeek, Diest, Genk, Hechtel-Eksel, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Kortessem, Lanaken, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zutendaal;
  • Zuid-Limburg: Bilzen, Borgloon, Hoeselt, Sint-Truiden, Tongeren, Wellen.

Daarnaast is er ook een verbinding naar Maastricht voorzien.Overdag gebeurt het vervoer op de normale rijtijden van De Lijn. Enkel ’s nachts worden extra ritten voorzien die op vastgestelde momenten vertrekken aan de tijdelijke bushaltes bij het terrein.

Via de routeplanner van De Lijn kan je eenvoudig achterhalen welke buslijnen en welke opstapplaatsen je best kan gebruiken voor de verplaatsing naar het festival. Verder in dit stuk vind je een lijst van alle nachtbussen en hun speciale uurregeling om na het einde van elke dag weer thuis te geraken.

PKP2012_2b.jpg

Betalen?
Wie in het bezit is van een geldig Pukkelpopticket kan gratis naar het festival en ook weer terug naar huis. Let wel: houd je festivalticket of polsbandje bij. Wie geen festivalticket heeft, betaalt het normale tarief.

Wanneer?
Gratis met De Lijn naar Pukkelpop kan enkel op 17, 18, 19, 20 en 21 augustus 2016 via het volledige net van De Lijn.

Nachtbussen
De nachtbussen vertrekken op donderdag 18 en vrijdag 19 augustus om half drie ’s nachts. Op zaterdag 20 augustus echter vertrekken ze al om half twee ’s nachts. Houd hier rekening mee.

Waar opstappen ’s nachts?
Alle vertrekhaltes van de nachtbussen liggen op korte wandelafstand van het festivalterrein. Lichtkranten zullen de nodige informatie tonen en signalisatie is aangebracht bij de uitgang van het terrein. Kijk dus even aandachtig dat je meteen de juiste richting uitgaat, want er zijn bushaltes links en rechts van de uitgang.

Wandel vanaf de festivaluitgang naar rechts, richting Zonhoven, tot voorbij de kerk van Kiewit voor de nachtbussen naar

  • Houthalen-Helchteren – Peer – Meeuwen-Gruitrode – Bree – Kinrooi (lijn 16);
  • Houthalen-Helchteren – Hechtel – Peer – Eksel – Neerpelt – Achel (lijn 18a);
  • Houthalen-Helchteren – Peer – Hamont-Achel (lijn 48);
  • Heusden-Zolder – Beringen – Leopoldsburg (lijn 52-58);
  • Helchteren – Hechtel – Eksel – Lommel (lijn 180).

Wandel vanaf de festivaluitgang zowat 100 meter naar links, richting Hasselt, voor de nachtbussen naar

  • Wellen – Borgloon (lijn 3);
  • Kortessem – Tongeren (lijn 4);
  • Genk – As – Opglabbeek – Meeuwen-Gruitrode – Bree – Kinrooi (lijn 8);
  • Diepenbeek – Hoeselt – Bilzen – Maastricht (via Beverst) (lijn 20a);
  • Diepenbeek – Hoeselt – Bilzen – Maastricht (via Romershoven) (lijn 20a);
  • Alken – Sint-Truiden (lijn 21a);
  • Diepenbeek – Zutendaal – Lanaken (lijn 45);
  • Lummen – Tessenderlo (lijn 91);
  • Herk-de-Stad – Diest (lijn 299).

Aan welke haltes deze nachtlijnen onderweg stoppen, vind je in elk bestand in detail terug. Misschien kan je dit bestand best downloaden naar je smartphone (of printen) om het vlug bij de hand te hebben.

Hoe moeilijk het ook is na een of meerdere festivaldagen – we begrijpen dat volledig -, check toch of je wel echt in de juiste bus stapt. Elke bestemming zal duidelijk op de bus vermeld worden.

PKP-bus-2-KVDS.jpg

PKP SHUTTLES BINNEN HASSELT

Extra lokale pendelbussen worden voorzien op het grondgebied van Hasselt, bovenop de normale dienstregeling van De Lijn.

Vast traject
De externe shuttle rijdt in een lus tussen het station van Hasselt via camping Relax, het festivalterrein en camping Chill (tegenover de Pukkelpopweide) en dan terug naar het station.
De interne shuttle rijdt enkel tussen camping Relax en het festivalterrein.

Externe shuttle
Festivalgangers die met de bus of met de trein aankomen aan het station van Hasselt kunnen overstappen op de externe shuttle. Deze rijdt permanent op de volgende dagen:

  • woensdag 17 augustus tussen 9u30 en 6u (donderdagochtend)
  • donderdag 18, vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus telkens tussen 10u en 6u ’s ochtends van de volgende dag
  • zondag 21 augustus tussen 6u ’s ochtends en 14u ’s middags, maar dan enkel van ofwel Camping Relax ofwel Camping Chill naar het station van Hasselt.

Interne shuttle
De interne shuttle rijdt voortdurend tussen Camping Relax en het festivalterrein:

  • woensdag 17 augustus tussen 9u30 en 6u (donderdagochtend)
  • donderdag 18, vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus tussen 10u en 6u ’s ochtends van de volgende dag.

Er is geen interne shuttle op zondag 21 augustus.

GRATIS NMBS E-TREINBILJET HEEN/TERUG

PKP-2012b.jpg

Binnen België
Behalve de voorgaande inspanning van De Lijn doet ook de NMBS opnieuw een mooie duit in het zakje. Elk festivalticket geeft namelijk recht op een gratis e-treinbiljet op naam. Dit biljet moet je eenvoudig aanvragen via detrein.be/pukkelpop. Op het festivalticket vind je een NMBS-code die je daarvoor moet gebruiken.
Dit e-treinbiljet is geldig voor één heen- en één terugreis met de trein in 2e klas. HST-vervoer is uitgesloten van de actie.

De treinreis gebeurt van woensdag 17 augustus tot en met zondag 21 augustus vanuit elk station in België naar station Kiewit, op minder dan 500 meter van het festivalterrein.

Reizigers met Brussels Airport – Zaventem als vertrek- of bestemmingsstation moeten wel nog de verplichte Diabolotoeslag betalen.

Uit het buitenland
Festivalgangers uit het buitenland kunnen hun e-treinbiljet combineren met een vervoerbewijs (heen- en terugreis) dat geldig is op de buitenlandse spoorwegnetten tot de Belgische grens. Vanaf daar is het Pukkelpop e-treinbiljet geldig naar het station Kiewit.

Ook deze festivalgangers moeten hun e-treinbiljet downloaden via detrein.be/pukkelpop. Als vertrekstation moeten zij bij de registratie van het Belgische Pukkelpop e-treinbiljet het eerste Belgische station invullen, namelijk:

  • vanuit Nederland: Essen (voor wie via Roosendaal België binnenkomt) en Visé (voor wie via Maastricht – Eijsden België binnenkomt);
  • vanuit Duitsland: Hergenrath;
  • vanuit het Groothertogdom Luxemburg: Arlon, Athus en Gouvy;
  • vanuit Frankrijk: Mouscron, Froyennes, Quiévrain, Quévy en Erquelinnes.

Houd er dus rekening mee dat je bij aankoop van je buitenlands treinticket één van deze stations en dus niet Kiewit/Hasselt als eindpunt vermeldt voor het buitenlandse deel van je treinreis.

De website detrein.be/pukkelpop geeft ook meer informatie over deze actie met het gratis e-treinbiljet, in het bijzonder de gebruiks- en geldigheidsvoorwaarden. Het aanbod met extra treinen voor de heen- en terugreis vind je daar eveneens.

De NMBS voorziet geen speciale nachttreinen na elke festivaldag. Op zondagvoormiddag is er evenwel een ruim extra treinaanbod vanuit de stations Kiewit en Hasselt.

Elk geldig Pukkelpopticket geeft echter ook de mogelijkheid tot kamperen op één van de campings. Wie dus dacht ’s nachts nog met de trein naar huis te kunnen en nu geen plaats op de camping heeft, neemt best contact met Pukkelpop via servicedesk@pptickets.be om nog het een en ander te regelen. Houd dan wel het servicenummer dat vermeld wordt op je ticket bij de hand. Je zal misschien (waarschijnlijk) niet bij je vrienden kunnen liggen, maar beter dat dan zonder slaapplek achter te blijven.

Party Trains
Er zijn tenslotte op woensdag 17/08 ook drie speciale Party Trains die de NMBS richting Kiewit laat rijden:

  • Party Train 1 vertrekt om 08u24 in Brussel Zuid en stopt verder nog in Brussel-Centraal (08u29), Brussel-Noord (08u34), Leuven (09u02), Aarschot (09u17), Diest (09u30), Hasselt (10u) en uiteindelijk in Kiewit om 10u11.
  • Party Train 2 vertrekt in Leuven om 11u30, stopt in Aarschot (11u42), Diest (11u55), Hasselt (12u17) en komt aan in Kiewit om 12u28.
  • Party Train 3 tenslotte vertrekt ook in Leuven om 14u05 met verdere haltes in Aarschot (14u18), Diest (14u30), Hasselt (14u52) en aankomst in Kiewit om 15u02.

Zelfs de laatste arriveert mooi op tijd om je tentje op te zetten en de rest van de openingsavond niet te missen vanaf 18u.
DJ Sem Thommasson zorgt voor de ambiance op elk van de treinen.

Veel puzzelplezier en schol! voor het extra pintje dat je uitspaart met deze informatie. (ds)

Info:
www.pukkelpop.be
www.delijn.be
www.nmbs.be

Foto’s: Archief van Ann-Katrien Van De Velde en Kris Van de Sande

Ook interessant

Volg vanuit uw kot het invaren van de nieuwe spoorbrug van Kuringen

21/04/2020

21/04/2020 1

Komend weekend staat in en rond Hasselt een spectaculaire gebeurtenis gepland: het invaren en plaatsen van de nieuwe spoorbrug van...

Pitch Please Hackaton: jongeren willen ouderen digitaal omarmen (en eraan verdienen)

21/02/2017

21/02/2017

Afgelopen zaterdag was UHasselt in Diepenbeek een arena voor innovatieve jongeren met ondernemerskwaliteiten. In het kader van Pitch Please, een...

Coole kids leren vandaag programmeren voor morgen

01/09/2017

01/09/2017

Op 23 september starten in Hasselt en Genk gelijktijdig de eerste FutureProof programmeerlessen voor kinderen. De jonge Gentse vzw CodeFever...

Noteer: 19-20-21-22 augustus!

11/05/2021

11/05/2021

Via een persbericht met slechts drie uitroeptekens kondigt Pukkelpop hét nieuws aan waar zowat iedereen op zat te wachten: “Pukkelpop...

Bam! Cultuur! Een culturele pop-up aan Hasselt station

28/09/2016

28/09/2016

“Verandering zonder cultuur kan niet.” Dat stelt Christiaan Kastrop, bezieler van het #bamstat project in Hasselt. Een buurt opwaarderen kan...

Volg het pijltje naar de pendel: onnozel of pragmatisch?

20/12/2017

20/12/2017

Zowel De Lijn als Stad Hasselt zijn tevreden over het gebruik van de gratis shuttlediensten tussen de Park&Rides rond de...

Hasselt wordt in de bloemen gezet

27/02/2019

27/02/2019

Het eerste weekend van april komt het internationale bloemevent Blossoming naar de abdijsite Herkenrode in Hasselt. Tal van gerenommeerde designers...

Expo over de Kempische brug die in het water viel

05/03/2018

05/03/2018

Tachtig jaar geleden, op 14 maart 1938, brak de Kempische Brug in Hasselt zonder aanwijsbare reden in drie stukken. Doden...

Gratis lachen op het Kioskplein

05/08/2016

05/08/2016

Op woensdag 10 augustus krijgt Veerle Malschaert de kans om op het plein voor het lokale Cultuurcentrum een straf verhaal...

Een “chique station” voor Hasselt?

24/03/2017

24/03/2017

Burgemeester Nadja Vananroye van Hasselt werd gisterennamiddag al ingelicht over de de plannen die NMBS heeft klaarliggen voor het station...

Kerstmis in augustus

28/07/2016

28/07/2016

De aankomende editie van Pukkelpop zet opnieuw fors in op verschillende belevingssites waar de bezoeker even op adem kan komen....

MARTA Hasselt, stimulans voor lokaal lekkers

12/06/2017

12/06/2017

De eerste MARTA Hasselt boerenmarkt in de oude ABX-loods aan het station van Hasselt ligt intussen alweer drie weken achter...

Pukkelpop dag 1: PJ Harvey rules, Belgen presteren straf

18/08/2017

18/08/2017

Met 45.000 feestvierende kampeerders is Pukkelpop 2017 woensdagavond begonnen. Boef en Kraantje Pappie zorgden er in laatste instantie voor dat...

Krijgt Hasselt straks kleine, elektrische centrumpendels?

17/09/2019

17/09/2019 1

Sinds 9 september rijdt er opnieuw een centrumpendel tot dichtbij de Grote Markt van Hasselt. Het gaat om een minibus...

Pukkelpop en stad Hasselt experimenteren in de binnenstad

07/08/2019

07/08/2019 1

Sinds 1992 zet het Pukkelpopfestival gedurende enkele weken bijna een aparte stad neer op zo’n 3,5 kilometer van het centrum...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.