Ciao Limburg – Het little Italy van bij ons, Joke Quintens en Dirk Chauvaux
Uitgeverij Lannoo
2016 – 208 pagina’s
“Het is soms raar. Je groeit op in de Limburgse mijnstreek, als Belg tussen de Italianen. In je klas zaten altijd wel een paar Antonio’s of Romina’s. In de cinema kreeg je al eens wat Italiaanse scheldwoorden naar je hoofd geslingerd. Of een Italiaanse jongen probeerde je op die typische manier van de latin lover te verleiden …”
Zo begint ‘Ciao Limburg’ van auteurs Joke Quintens en Dirk Chauvaux. Zij probeerden in een boek te vatten wat zeventig jaar Italianen met de mijnstreek heeft gedaan. En daar zijn ze meesterlijk in geslaagd met hun verhaal over de vijf mijngemeenten van Limburg: het Little Italy van bij ons, het stukje Italië in het kille Noorden, de Limburgse mijnstreek overgoten met een Italiaans sausje.
Het boek is opgedeeld in 11 hoofdstukken die elk vanuit een andere invalshoek de Italiaanse gemeenschap in Limburg belichten. Het begint met een stuk geschiedenis en vertelt die door middel van echte verhalen, verdeeld over drie hoofdstukken. Vanuit het standpunt van de eerst arriverende Italianen kom je aan in Limburg en voel je de heimwee naar La Bella Italia. Via citaten vertellen mensen hun eigen herinneringen of die van hun ouders of grootouders. Het geheel doet door deze perspectiefkeuze enorm authentiek aan.
Gek op de keuken van La Mama? Dan kan je hier je hartje ophalen. Geen nood, het is niet weeral een nieuw kookboek maar de passie die iedere Italiaan voor eten uitstraalt, spat wel van elke bladzijde. Je krijgt info over typische gerechten en hoe ze klaargemaakt worden. Je leert over passata, porchetta en panettone. Je maakt een literaire trip langs delicatessenwinkels, wijnhuizen en restaurants, je leest over vino, espresso en gelato. En wil je al dat lekkers uittesten, dan kan dat. Via een charmante rode draad in de vorm van een labeltje ‘waar valt het te beleven’, kan je makkelijk een gastronomische citytrip plannen. Of je snelt naar het laatste hoofdstuk: de Limburgroutes waar je zelf je ontdekkingstocht kunt uitstippelen met wat je in de rest van het boek leuk vond.
Of lees je liever over Vespa, Ducati of Ferrari? Of over bekende namen uit Limburg: architect, regisseur of muzikant? Het is allemaal Italiaans en te vinden in ‘Ciao Limburg’. De hoeveelheid aan interessante onderwerpen is indrukwekkend.
De layout is een pareltje. Elk hoofdstuk begint met een kleine intro, een rustmoment verdeeld over een dubbele gekleurde pagina. Je hoeft niet chronologisch te lezen, je kan het boek openslaan, een stukje lezen, verder bladeren of teruggaan. De vele foto’s ondersteunen de sfeer en geven het de allure van een kijkboek.
‘Ciao Limburg’ vertelt óver Italiaanse Limburgers maar is voor iedereen. Dat Limburgse stukje België bewijst dat een migrant zijn culturele eigenheid kan behouden en toch Belg zijn, een Italo Belg. Het woord ‘integratie’ zou hier misplaatst zijn, veel juister is assimilatie. Zoals door de verhalen in het boek duidelijk wordt, hebben migrant en autochtoon het beste van elkaar overgenomen.
Kortom, dit is absoluut een mooi geschenkboek voor de komende feestdagen. Niet enkel voor mensen met Italiaanse roots maar voor iedereen met interesse in Limburg of Italië. Door de brede opzet is het zowel gevuld met mooie verhalen als een kijkboek met prachtige foto’s. En zelfs als toeristische achtergrond om te citytrippen in eigen land is het geschikt door de vele adresjes die het boek rijk is. Onder mijn kerstboom zal het alvast liggen. (kro)