Schepen van duurzaamheid Joost Venken wil zoveel mogelijk Hasselaren doen overstappen op Belgische, groene stroom. Hij lanceert daarom de actie ‘Stroomstad Hasselt’ en een groepsaankoop voor elektriciteit en gas waarop geïnteresseerde Hasselaren kunnen intekenen tot 31 oktober 2016.
“Doe mee en toon je groene stroom aan de buitenwereld”, roept de schepen zijn inwoners op. Deelnemers die dat wensen, kunnen voor hun woning met krijtverf (op waterbasis!) een tijdelijk sjabloon op de stoep laten aanbrengen. “Hasselaren die nu al bewust kiezen voor groene stroom mogen daar fier op zijn en dat tonen. Om de community feeling te versterken brengen we bij hun een groen logo aan op de stoep. Zo zal er eind september een groene stroom doorheen Hasselt zichtbaar worden, net zoals de Hudson in New York, de Theems in Londen of de Seine in Parijs die steden doorkruisen”, licht hij het campagnebeeld toe. “Als we Hasselt groots willen maken, heeft de stad ook een brede stroom nodig. Maar dan eentje van 100% Belgische makelij.” Venken is tussen haakjes niet de eerste persoon uit het stadsbestuur die graag refereert aan iconische, buitenlandse stadsbeelden voor een lokaal project. Eerder werd in het kader van de Blauwe Boulevard bijvoorbeeld ook al de vergelijking gemaakt met de Ramblas in Barcelona.
Groepsaankoop
Met de groepsaankoop wil Venken ervoor zorgen dat Hasselt de afspraak met de toekomst niet mist. Hij pleit al jaren voor een klimaatbeleid dat inzet op reductie van CO2-uitstoot op haar grondgebied. “De ambitie is altijd geweest om 20% te verminderen tegen 2020. We zitten momenteel op een reductie van 6%. Dat is niet slecht, maar we willen toch wel echt naar die 20%. En als de Hasselaren dat samen doen, bijvoorbeeld door mee te doen aan een actie zoals deze, dan halen we dat ook,” aldus een overtuigde schepen.
Het doel van de actie is drieledig, vertelt Venken verder. “Ten eerste willen we het aantal Hasselaren die nu al groene stroom gebruiken, nog vergroten.” Juiste cijfers kan de schepen echter niet voorleggen. “We kunnen geld steken in metingen om hierachter te komen, maar ik steek die centen liever in projecten om groene verandering te realiseren. De klassieke energieleveranciers hebben die cijfers wel, dat klopt, maar wij kunnen daar niet aan omwille van privacy-redenen.” De tweede reden haalt de schepen eerder uit de filosofie achter groene klimaatverandering. “Er wordt altijd gezegd dat we dingen samen moeten doen. Welnu, deze actie sluit daar perfect bij aan: Hasselaren die samen met de stad kiezen voor groene stroom.” En tenslotte wil hij het dilemma doorbreken dat nu bestaat tussen productie en afname. “Als meer mensen groene stroom vragen, dan moet er ook meer échte groene stroom geproduceerd worden, ook in België.”
Het verschil met andere groepsaankopen licht hij ook even toe. “De stad betaalt de tussenpersoon die de groepsaankoop coördineert, namelijk het Aalsterse bedrijf Zero Emission Solutions. Daardoor komt de gerealiseerde winst bij de gebruikers terecht en wordt die niet, zoals bij anderen, voor een deel afgeroomd. Bovendien garandeert dit faciliterend bedrijf totale neutraliteit. Alle producenten van groene stroom worden bevraagd. En de groene stroom certificaten in deze actie zijn tenslotte écht. Niet alle elektriciteitsleveranciers produceren voldoende groene energie in het binnenland. Daarom kopen ze groene stroomcertificaten aan van bijvoorbeeld Noorse waterkrachtcentrales en leveren ze grijze stroom. Een groen contract garandeert dus niet dat de leverancier investeert in de productie van hernieuwbare energie in België. Stad Hasselt kiest resoluut voor hernieuwbare energie van eigen bodem. Dat zal ook de investeringen in het opwekken van groene stroom in België stimuleren.”
De prijs die elke afnemer zal betalen voor deze groene stroom is volgens de schepen onvoorspelbaar. “De stroomprijs is helemaal afhankelijk van het moment van de bevraging, dus daar durf ik mij niet 100% over uit te spreken. Toch wil ik dit daartegenover stellen: de facilitator heeft zich geëngageerd om de beste prijs op de markt te garanderen, dus de prijs zal lager liggen ten opzichte van wat iemand individueel betaalt. We hebben een beperkte testcase achter de rug met bedrijven en organisaties, en dat heeft ons geleerd dat Belgische stroom echt niet duurder is.”
De komende weken zullen in alle wijken van de stad borden geplaatst worden die de actie verder toelichten. Meer informatie vind je intussen op de website stroomstad.hasselt.be. Hasselaren, verenigingen of bedrijven met minstens één EAN-nummer op Hasselts grondgebied kunnen deelnemen aan de groepsaankoop gas en/of groene stroom – want ondanks alle focus op stroom maakt ook gas deel uit van de actie. Geïnteresseerden kunnen tot uiterlijk 31 oktober 2016 inschrijven op www.energiegroepsaankoop.be/stadhasselt. Inschrijven is gratis en vrijblijvend. Na ontvangst van de analyse en de prijzen moeten de deelnemers pas definitief beslissen om in te tekenen. (ds)
Foto Joost Venken: © Roland Hermans
Foto windmolens: Zero Emission Solutions