Pukkelpop heeft gisteren een mooie prijs in ontvangst mogen nemen in de rand van het Eurosonic Noorderslag festival in Groningen. De Brand Activation Award beloont de meest creatieve en best uitgevoerde sponsoractiviteit tijdens een festival. Pukkelpop kreeg de prijs voor het Smart Grid Energy project op Baraque Futur in samenwerking met sponsors UCLL en Eneco.
Baraque Futur, het experimentele hoekje op het festivalterrein, staat volledig in het teken van duurzaamheid en experiment. Het is een minifestival binnen Pukkelpop waar de laatste nieuwigheden op gebied van ecologie worden getest en waar iedereen wordt uitgedaagd om mee na te denken over het festival van de toekomst. Het paradepaardje is duurzame energievoorziening. Groene energie blijft binnen de evenementensector immers een grote uitdaging.
Daarom besloot Pukkelpop al in 2015 om aandacht te schenken aan de combinatie ‘alternatieve energie en festival’ en lanceerde het de eerste, kleinschalige versie van Baraque Futur. Tijdens de vorige editie werd daar een uitgebreider vervolg aan gegeven, licht organisator Chokri Mahassine toe. “Samen met Hogeschool UCLL en Eneco ontwierpen we een Smart Energy Grid, een systeem dat energiestromen efficiënt aanstuurt. Het gridgedeelte (hardware) verbindt de verschillende bronnen en lasten met elkaar, terwijl het smartgedeelte (software) voor een optimaal gebruik van de opgewekte energie zorgt. Schijnt de zon hard, dan zal tijdens een optreden de energie van de zonnepanelen naar het podium worden gestuurd. Op andere momenten zullen, bijvoorbeeld, de drank- en eetstanden draaien op de opbrengst van de windmolen.” Productie en vraag zo goed mogelijk op elkaar afstemmen, daar komt het op neer. Het Smart Energy Grid project werd nooit eerder toegepast tijdens een evenement van de omvang van Pukkelpop.
Partner Eneco kondigde het project voor de editie van 2016 als volgt aan. “De voorbije jaren is er al geëxperimenteerd met zonne- en windenergie, zonneboilers voor douches, energieopwekking door festivalgangers, … Het is de eerste keer dat een dergelijk experiment tijdens een evenement van deze omvang plaatsvindt. Schoonheidsfoutjes zijn dus niet uitgesloten. Zonder testen in de praktijk kunnen we de Smart Grid echter niet verder ontwikkelen.” Ondanks dit soort experimenten blijven de traditionele (bio)dieselgeneratoren voorlopig echter noodzakelijk. Want naast de dingen waar iedereen onmiddellijk aan denkt bij een festival – licht, geluid en catering -, blijven er immers ook ‘verborgen’ grote verbruikers zoals de airco’s van alle tourbussen die lange tijd in de backstage stilstaan.
De andere bekroonde partner, UC Leuven-Limburg (UCLL), legde in 2016 nadruk op recyclage en duurzaamheid. Studenten en docenten presenteerden er diverse experimenten zoals ingezamelde bekertjes die via 3D-printers omgezet werden in unieke gadgets van Pukkelpop. Marc Vandewalle, algemeen directeur van Hogeschool UCLL omschreef het project vlak voor het festival als volgt: “Dit is een uniek project voor onze hogeschool waar wij onderzoek en onderwijs in kunnen combineren en onze studenten een unieke leerervaring kunnen bieden. Het is een hele uitdaging maar alles heeft ook een grote fun-factor. Jongeren moeten op een plezante manier kunnen kennismaken met groene energie en recyclage. Dit is helemaal waar Moving Minds voor staat.”
Moving Minds is de filosofie van UCLL. De hogeschool wil mensen motiveren en ideeën in beweging brengen. Dat gebeurt niet enkel in de les. Aan de hand van een heel gamma projecten kijken studenten over hun grenzen heen, ze creëren een open geest voor de toekomst en proberen samen met hun docenten vastgeroeste kaders open te breken.
Om een idee te geven van wat mogelijk is, kan de energie-opwekkende dansvloer als voorbeeld dienen. Deze werd de afgelopen editie ondergebracht in een ‘Silent Disco Pyramid’ waar festivalgangers met een hoofdtelefoon konden dansen op een speciale dansvloer. De energie die ze daarmee opwekten, activeerde een foto-app die ongeveer 150 ‘duurzame selfies’ opleverde op Facebook (even flink naar beneden scrollen, nvdr). In totaal werd 660.000 Joules opgewekt, wat overeenkomt met de calorieverbranding van 1.200 pintjes.
Nu is er dus de bekroning voor al die out-of-the-box inspanningen. “We zijn bijzonder fier dat een dergelijk complex systeem getest werd tijdens Pukkelpop. Die pioniersrol zit in ons festival-DNA, en dus niet enkel op muzikaal vlak. Dat we er nu ook een award mee winnen, maakt het alleen maar mooier. Het is een hele eer!” besluit Chokri.
Er waren nog twee andere genomineerden voor deze award. Urban Nation for Dreamscape, tijdens Lollapalooza in Berlijn, probeerde voor de tweede keer op rij de convergentie tussen diverse kunstvormen en muziek op een eigen manier te doen beleven. De andere, Oatly, maakt deel uit van het Zweedse Way Out West festival. Die samenwerking loopt al sinds 2014 en tracht festivalvoeding duurzamer te maken. In 2012 reduceerde het WOW-festival zijn ecologische voetafdruk ineens met 25% enkel door geen vlees meer aan te bieden. Sinds 2015 is het festival ook volledig melk-vrij, in overeenstemming met de filosofie achter Oatly.
Welke nieuwigheden Pukkelpop in petto houdt voor dit jaar, is op dit moment nog niet bekend. Maar ongetwijfeld zal de bekroning de organisatie extra stimuleren om deze zomer nog een stap verder te gaan. (ds)