Feiten. Anders bekeken.

Het weekend van de Hasseltse Jenever(cocktail)feesten komt eraan

Geschreven door  op in Cultuur, Lokaal Nieuws.

Dit weekend, zaterdag 14 en zondag 15 oktober, is Hasselt voor de 29ste keer in de ban van zijn jenever. Een vooruitblik.

Drie nieuwe jeneverinitiatieven is Hasselt rijk sinds begin dit jaar, waarvan er slechts één deelneemt aan de feesten. Stokerij Vanderlinden heet de nieuwkomer. Uit hun eigen gedistilleerde en unieke moutwijn ontstaan een jonge jenever en twee fruitjenevers. Olivier Vanderlinden, de initiatiefnemer, stelt ook een innovatief open-source platform ter beschikking van participanten om een eigen beslag bij de stokerij te distilleren. Tenslotte bedacht Olivier ook een ecologisch alternatief voor het overschot aan lege glazen flessen. Onder het motto ‘Weg met de fles’ laat hij zijn schenkpartners hun lege flessen rechtstreeks aan de opslagvaten vullen. Stokerij Vanderlinden vind je komend weekend in een stand in de Hoogstraat.

Graanstokerij Wissels is er dit jaar niet bij. Hasselaar Michel Fryns nam recent de vorige stokerij uit Runkst over na het faillissement in april van dit jaar. Hij laat zijn installatie momenteel restaureren bij een Duitse specialist en zal daarna ook naar een nieuwe locatie in Hasselt verhuizen. Volgend jaar zal Michel wel weer deelnemen, heeft hij beloofd.

Het Jenevermuseum produceert en presenteert sinds 1991 een échte Hasseltse graanjenever. Zaterdagnamiddag om 15 uur keurt de burgemeester ‘de nieuwe’. Een uurtje later zal er als vanouds plotseling geen water maar jenever uit het Borrelmanneke lopen, wanneer die laatste zijn traditionele nieuwe mantels krijgt van diverse sponsors. Altijd goed voor een drummende (en dorstige) massa, want iedereen die op tijd aan het beeldje geraakt (dat wil zeggen, voor de jenever weer water wordt) krijgt een gratis borreltje. Als je niet weet waar het is, ga dan gewoon af op de stem van Jan de Belleman.

Als je op zondagnamiddag kelners met een dienblad en een borstnummer wel heel snel ziet aankomen, denk dan dat die mannen en vrouwen sowieso vlug zijn, en ook dat ze op dat moment deelnemen aan de kelnerloop. Ga in dat geval spontaan een stap achteruit, want hun lichaamsgewicht in jenever kunnen winnen, vinden ze elk jaar een ernstige zaak.

Deelneemster aan de kelnerloop. Jeneverfeesten 2016. Foto © MarkeTentster

Of het iets te maken heeft met het warmere weer van de afgelopen edities, kunnen we niet met zekerheid zeggen. Maar diverse Hasseltse horecazaken surfen mee op recente trends en laten zich door jenever inspireren om een originele of aangepaste jen-cocktail te creëren. Zo ook Rob Biesmans van Koks & Tales, die een variant maakt van twee klassiekers.

De Hanky Spanky is een aangepaste Hanky Panky met Peket d’Houyeu (jenever van 35% vol uit Thuin) in plaats van gin. Voor zijn versie van de Jamaican Old Fashioned neemt hij dan weer Hasseltse Vieux Système van ’t Stookkot (38% vol) in plaats van rum. Gelukkig leent die laatste cocktail zich gemakkelijk tot varianten én is Rob een begenadigd cocktailexpert die ook nog eens graag over zijn métier vertelt. Proeven en luisteren zijn dus twee aanraders. (Ja, óók dat tweede is een goede tip, zelfs als het al iets moeilijker gaat.)

De Japanse zusterstad van Hasselt, Itami levert voor deze feesten – eigenlijk voor de 25ste verjaardag van de Japanse Tuin – de populaire sake van Oimatsu. Uittesten kan in en aan Huis de Corswarem in de Maastrichterstraat. Tegelijk vertelt meneer Takeuchi van de Oimatsu brouwerij een en ander over de geschiedenis en het productieproces van de drank.

Hasselt krijgt ook een eigen Hop on-Hop off Tour tijdens de feesten. Elke 10 minuten tussen 11 en 15 uur kan je op de bus stappen (“koop je gratis tickets bij de chauffeur”, meldt het persbericht). Al doet de combinatie van alcohol en het voorspelde mooie weer misschien eerder vermoeden dat er later op de avond wel eens meer gegadigden voor een “comfortabele rit” zouden kunnen zijn.

Proeven van speciale Hasseltse speculoos tijdens de Jeneverfeesten 2016. Foto © MarkeTentster

Het programma van de Jeneverfeesten groeit volgens de organisatie elk jaar in kwantiteit, in kwaliteit en inhoudelijk. Uiteraard kunnen de dorstige bezoekers zich overal en probleemloos laven aan de diverse drankstandjes en togen. Maar cultuur en culinaria vind je even gemakkelijk in het rijke aanbod van tientallen verenigingen, huizen, chefs en horeca, kunstenaars en kunstenmakers. Verrassende acts en voorstellingen uit binnen- en buitenland zijn de entertainende gasten. De ambitie van ‘het grote feest’ voor alle Hasselaren en bezoekers van ver over de grenzen wijzigt ook dit jaar niet. De herbruikbare borrelglaasjes zijn tenslotte een testcase tijdens deze editie want ook de Jeneverfeesten ontsnappen niet aan de gangbare trend die duurzaamheid heet.

Het hele programma vind je hier.

Er is dit weekend weer veel te proeven in de Jeneverstad. Val echter niet over de betonnen legoblokken die overal rond het centrum werden opgesteld voor de veiligheid. En probeer dit jaar eens te onthouden wat Hasselt vertelt over jeneverwijsheid… Fijn weekend! (ds)

Ook interessant

Digitale wandelkaart om de natuur achter de hoek te ontdekken

04/05/2020

04/05/2020

Stad Hasselt heeft een digitaal wandelplatform ontwikkeld om inwoners kennis te laten maken met een achttal mooie natuurgebieden rondom het...

Stad Genk wil jonge IT-ers aantrekken met IT-battle

13/04/2017

13/04/2017

De stad Genk is op zoek naar jonge IT’ers die graag een eerste werkervaring opdoen. De stad kiest echter niet...

Een “chique station” voor Hasselt?

24/03/2017

24/03/2017

Burgemeester Nadja Vananroye van Hasselt werd gisterennamiddag al ingelicht over de de plannen die NMBS heeft klaarliggen voor het station...

Onder den Opera

27/07/2019

27/07/2019

Na iets meer dan twee jaar knip op de Antwerpse Leien ging onze man eens kijken hoe ver ze nu...

Hasselt legt een digitale buurtlijm over 22 wijken

27/03/2020

27/03/2020

Stad Hasselt gaat het digitale buurtplatform Hoplr versneld uitrollen naar aanleiding van de huidige Coronacrisis. Dat voornemen vermeldde schepen Lies...

Eerst nog een feestje voor de Tuin! En dan winterslapen.

18/11/2017

18/11/2017

Vanaf komende maandagavond gaat de Japanse Tuin van Hasselt weer enkele maanden in winterslaap. Op zaterdag 18, zondag 19 en...

Nieuw vakantiepark in Duitsland kiest voor Genkse houtskeletbouw

05/09/2017

05/09/2017

Machiels Building Solutions uit Genk gaf vandaag details vrij over de grootste order uit de geschiedenis van het bedrijf. De...

Groene Boulevard voor één dag zonder auto’s

16/09/2018

16/09/2018

Vandaag, zondag 16 september, is het weer autoloze zondag in heel wat Vlaamse gemeenten. Hasselt sluit de Groene Boulevard, de...

Geactualiseerde campagne tegen fietsdiefstal in heel Limburg

22/08/2017

22/08/2017

In het stadhuis van Hasselt stelden gouverneur Herman Reynders, gedeputeerde van Veiligheid Ludwig Vandenhove en burgemeester Nadja Vananroye samen een...

Helabar! Daar zijn ze weer!

17/02/2017

17/02/2017

Tot zeker eind april kan je in het centrum van Hasselt terecht in een nieuwe pop-up conceptstore in de Minderbroederstraat....

Byebye Gelatinefabriek!

10/01/2020

10/01/2020

Vanaf midden januari start de afbraak van het grootste deel van de voormalige Gelatinefabriek aan de Kanaalkom in Hasselt. De...

Week van de Smaak focust op onze voeding van morgen

15/11/2017

15/11/2017

Tussen 16 en 26 november 2017 staat Vlaanderen weer stil bij de toekomst van ons eten. Tijdens de elfde Week...

Pop-up PKP-symboliek als een écht festival niet kan

20/08/2020

20/08/2020

Een boodschap van hoop en optimisme. Met die bedoeling plaatste Pukkelpop vandaag totaal onverwachts haar iconische letters op de plek...

Exit Hilde Claes, Vananroye verrassend burgemeester

08/09/2016

08/09/2016

Nadja Vananroye van CD&V wordt de nieuwe burgemeester van Hasselt, zo meldt het persbureau Belga. Exit Hilde Claes dus, en...

Gezocht: nieuwe directeur voor ModeMuseum

13/10/2016

13/10/2016

Directeur Kenneth Ramaekers verlaat binnenkort het Modemuseum in Hasselt. “Na bijna 9 jaar ben ik aan een nieuwe uitdaging toe”,...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.