De buitenruimte van het SportinGenk Park rond de sporthal en het zwembad krijgt grondige make-over. De uitvoering van de eerste fase van het masterplan start deze week. Op termijn zal een nieuw multifunctioneel plein, een state-of-the-art skateterrein en een activiteitenstrip voor fietsers en wandelaars zorgen voor een totaal nieuwe beleving van de site.
Stad Genk kondigde gisteren de forse investering van 2,1 miljoen euro aan via een persbericht. Tegen midden dit jaar moet de bezoeker de resultaten van de transformatie al zien. Vooral van de activiteitenstrip verwacht het stadsbestuur veel. Na de definitieve omgevingsaanleg en dank zij de ligging langs de Stiemer ontstaat meteen ook een permanente alternatieve verbinding van vier belangrijke Genkse sites: het stadscentrum, het SportinGenk Park, Thor Park en C-mine. Fietsers zullen in de toekomst bijvoorbeeld rechtstreeks tussen deze twee laatste kunnen rijden.
De activiteitenstrip van 500 meter in het sportbos verbindt de Emiel Van Dorenlaan met de Paresbemdstraat. “De functie van deze strip is veelzijdig”, vertelt schepen Ali Çaglar, bevoegd voor Sport en Openbare werken. “Tot nog toe was de omgeving aan het zwembad en de sporthal vooral auto-georiënteerd. Met de aanleg van de strip breiden we de fietsroute uit en geven we meer ruimte aan het zogenaamde ‘trage verkeer’. Tegelijkertijd is de strip de kapstok die diverse nieuwe sport- en belevingssites in het sportbos met elkaar verbindt.”
SportinGenk Park zal met andere woorden een prominente rol krijgen als multifunctionele sportieve en recreatieve trekpleister in de stad. “Na de realisatie van de nieuwe sporthal en de renovatie van het zwembadcomplex met nieuwe turnhal betekent de heraanleg van de buitenruimte andermaal een grote toegevoegde waarde voor de site. Door toevoeging van een reeks nieuwe sportieve en recreatieve elementen wordt het activiteitenaanbod in het sportbos uitgebreid”, vervolgt schepen Çaglar.
Tussen de sporthal en het zwembad komt een multifunctioneel plein in een waterdoorlatende verharding. Aan de rand van dat plein plaatst de stad een grote overdekte fietsenstalling, waar meten het traject van de Finse piste start. In het sportbos is er plaats voor een skateterrein, een multisportveld en een buitenfitness. Kinderen krijgen een vernieuwde kinderjungle en een speelzone achter de sporthal. Ook het hoogtouwenparcours krijgt een aanpassing. Al deze activiteitenzones zijn gelinkt aan de centrale strip.
Voor de aanleg van die vijf meter brede strook doorheen het bos zal de aannemer wel bomen moeten rooien. Tegelijk komen er nieuwe, inheemse bomen bij om de biodiversiteit te verbeteren. “Dit plan is grondig doorgesproken met Agentschap Natuur & Bos”, verduidelijkt de schepen hierover. “Zoals dat hoort, betaalt Genk compensatie aan ANB voor iedere vierkante meter waar een boom verdwijnt.”
De aanleg van de buiteninfrastructuur werd al aangekondigd in het midden van 2016. De eerste ideeën over een volwaardige sportsite in de stad gaan zelfs al terug tot de jaren ’60 van de vorige eeuw. In 1975 werd het Stedelijk Sportcentrum officieel geopend. 35 jaar later groeide dan de ambitie om de site verder uit te bouwen en werd de bestaande sporthal in oppervlakte verdubbeld. De naam SportinGenk ontstond ook rond die tijd als een inspirerende merknaam om de lokale bevolking in beweging te krijgen. Met de huidige investering kijken de Genkenaren dus voluit naar de toekomst. (ds)