Via de expo ‘Outside Inside’ tonen 30 street artists dat ze niet geboren zijn op een hoogtewerker aan een straatgevel, maar eerder dat hun artist-deel zwaar onderbelicht blijft. “Een museumsetting voor werk van street artists lijkt misschien ongewoon, maar is dat niet”, zegt curator Kurt Bosmans.
Met Outside Inside vervaagt de lijn tussen street art en kunst binnen de museummuren. Kurt Bosmans trekt al jaren aan de kar van het intussen internationaal gekende Street Art Festival. Hij bracht via zijn netwerk en niet aflatende inspanningen meer dan 60 kunstige gevels in het Hasseltse stadsbeeld. Wat vroeger gezien werd als graffiti, is daardoor uitgegroeid tot een toeristische en door de stad gesteunde troef.
Nu brengt Kurt nooit eerder getoonde schilderijen en installaties van onder anderen Belin (Spanje), Smates (België), Pablo Delgado (Engeland), Super A (Nederland) of Smug (Australië) samen in het Stadsmus in Hasselt. Nationale en internationale street artists die de afgelopen jaren gevels onder handen namen, komen in de expo terug naar Hasselt, maar op een andere manier.
De expo is immers meer dan de ontwerpen voor de gevels. De street artists tonen hun onverwachte inspiratie, soms met volledig andere technieken. Voor Kurt Bosmans is de grafitti maar één van de kunstvormen waarmee street artists hun kunnen tonen. “Meestal creëren zij imposante werken die het straatbeeld meteen tot leven wekken, maar met deze expo wilden we een licht schijnen op een minder bekende – maar net zo spectaculaire – kant van hun kunsten.”
Directeur Ann Delbeke van Het Stadsmus benadrukt eveneens de link tussen beide. “Het Stadsmus vertelt de geschiedenis van de stad. De street artists geven letterlijk het straatbeeld mee vorm. Dat we hun inspiratie en ander werk mogen tonen, geeft ook extra kleur aan de rest van het museumverhaal.”
Spuitbushelden uit binnen- en buitenland
“Kurt en zijn netwerk hebben een expertise die wij niet in huis hebben”, verklaart schepen van cultuur Karolien Mondelaers de goede samenwerking tussen de street art community en het stadsbestuur. “Ze hebben ook de drive om het allemaal te realiseren, maar ze staan gelukkig ook met twee voeten op de grond. Aan de andere kant zijn wij er om in te zetten op dat ‘jong gegeven’, de jonge dynamische stad. Wij willen als stad ook heel hard inzetten op grafische vormgeving omdat we een heel goede opleiding hebben aan de PXL. We hebben een aantal heel chique grafische vormgevers in Hasselt. Dat is een luik binnen cultuur en kunst dat verwant is met economie enerzijds, maar waar kunst en cultuur ook op zo’n niet traditionele manier naar buiten kunnen komen. Daarnaast hebben heel wat streetart werken straten en lelijke muren of een slecht uitziende côté opgewaardeerd.”
“Natuurlijk gaat de opleiding aan PXL verder dan street art alleen”, gaat ze verder. “Dat gaat over veel meer. Maar het een versterkt het andere wel. Het is fijn te studeren in een stad die oog heeft voor grafische vormgeving, en anderzijds is het fijn dat je die input hebt van lokaal talent. Je krijgt op die manier een hele grote community die mekaar voor dit soort dingen warm maakt.”
De schepen heeft zich bij elke gelegenheid heel positief uitgesproken over de bijdrage van deze unieke community aan de uitstraling van de stad, ondanks het zeer beperkte budget waarmee er nog altijd gewerkt wordt. In 2016 stond bijvoorbeeld slechts 20.000 euro ingeschreven in het jaarbudget van de stad. Op zich is dat een belachelijk laag bedrag, zeker in vergelijking met de de gigantische geldpotten van vele tienduizenden euro’s (en meer) die in sommige andere steden opengetrokken worden om gedurende één of twee weken een aantal street art-werken in de stad te brengen – denk maar aan grote street art evenementen zoals ‘Crystal Ship’ in Oostende of Asphalte in Charleroi. Het zet de prestaties van het Street Art Festival alleszins extra in de … verf.
In een eerder gesprek dat we hierover hadden, erkende schepen Mondelaers dat die beperkte jaarlijkse steun een pijnpunt is, maar dat ze geen ezeltje had om zomaar bij te spijzen. Haar cultuurbegroting wordt immers aan het begin van een beleidsperiode vastgelegd en ligt daarmee betonvast. Ze kan enkel met budgetenveloppes schuiven indien bijvoorbeeld geplande initiatieven wegvallen, lichtte ze toen toe.
Wel probeert ze vanuit haar departement initiatieven op logistieke manier te ondersteunen of te faciliteren. Maar tot aan de nieuwe begroting in 2019 zijn haar schepenhanden gebonden. Tijdens dat gesprek wilde ze zich ook nog niet vastpinnen op een hogere toelage voor de volgende legislatuur. “Het is heel zeker een project waaraan we aandacht moeten besteden, maar ik ga nu geen uitspraken doen voor na 2018.” Openlijke waardering voor die hele community is dan zowat het enige dat overblijft, zoals bij de huidige expo. En een stille hint voor de volgende begroting, wie weet.
“De organisatie van het Street Art Festival heeft daadwerkelijk impact gehad op de stadsontwikkeling en het stadsbeeld”, zegt ze bij de aankondiging van de expo ‘Outside Inside’. “Als stadsbestuur zijn wij dan ook blij dat we de organisatie en de kunstenaars een moment en plek kunnen geven om hun inspiratie en werk te tonen.”
Mocht je dus willen weten wat een street artist doet als hij of zij niet op een hoogtewerker staat met een verfrol of spuitbus in de hand, kom dan zeker eens langs in het Hasseltse Stadsmus. De expo ‘Outside Inside’ start op zaterdag 3 februari 2018 en loopt tot en met 3 mei. Er is trouwens ook een fietsroute langs alle street art gevels in de stad. (ds)
De website van het Stadsmus vermeldt op het moment van schrijven de volgende deelnemende kunstenaars:
Adnate (Au) – Pablo Delgado (Mex) – James Cochran (Uk) – Pinkie (B) – Inti (Ch) – Sofles (Au) – Swet (Dk) – Derm (B) – Nash (Nl) – Oli-B (B) – B-Art (B) – Chas (Nl) – KBTR (Nl) – Zenk (Nl) – Philip Bosmans (B) – Ben Peeters (B) – Animalito (Ar) – Does (Nl) – IAmEelco (Nl) – Casroc (Nl) – Mobstr (Uk) – Polak (B) – Mr. Mister (Nl) – Mr. Critical (B) – Dzia (B) – Jaba (B) – Pso-Man (B) – …
Een up-to-date lijst is terug te vinden op https://www.facebook.com/streetartfestivalbelgium of https://www.instagram.com/streetartfestival/.
Topfoto: Inti © Florian Krause