Dit weekend ‘vierde’ oppositiepartij PVDA symbolisch de dertigste verjaardag van een oude sp.a-belofte uit 1990 om de gouverneurstuin in hartje Hasselt open te stellen voor het grote publiek.
Na 30 jaar is dit stadsparkje immers nog altijd niet toegankelijk voor het publiek, stelt Kim De Witte vast, en daar mag nu eindelijk verandering in komen. De belofte waarnaar hij verwijst, komt uit het verkiezingsprogramma van sp.a van destijds.
Het stadsbestuur van Hasselt wil die opening wel realiseren, maar dan volgens haar visie. Dat betekent niet alleen deze tuin, maar ook het volledige stadsdeel er rondom als één groot geheel integreren in het centrum na een grondige behoeftenstudie en facelift. De nodige tijd daarvoor nemen en alles in één keer futureproof doen, zijn de uitgangspunten van wat een toekomstig referentieproject voor stadsvernieuwing moet worden. Een bestuursbelofte komt dus in de plaats van een verkiezingsbelofte, met andere woorden.
Tijdens de gemeenteraad van oktober 2019 had Kim De Witte diezelfde belofte ook al eens op tafel gegooid. Volgens schepen van ruimtelijke ordening Marc Schepers kloppen de cijfers van PVDA echter niet, merkte hij toen al op. “8.500 vierkante meter is de totale oppervlakte van het bebouwde en onbebouwde deel samen”, reageerde Schepers op de toenmalige vraag van Kim De Witte. In het bericht rond de viering van afgelopen weekend gebruikt PVDA echter haar cijfers opnieuw.
Intussen is Marc Schepers geen voorstander van een eenvoudige of simpele oplossing met enkele tientallen meters hekwerk waarna de poort open kan blijven. Om zijn project voor een ingrijpende transformatie van het Willemskwartier te kunnen realiseren, moet hij dan echter wel nog over een aantal drempels die het voor iemand met een strakke timing niet makkelijk maken.
Zo moet de de stad eerst nog tot een overeenkomst komen met drie externe partijen: de provincie Limburg, de Vlaamse overheid en de federale Regie der Gebouwen. Enkele gebouwen in het Willemskwartier staan momenteel leeg en de eigendom of het beheer ervan is over die drie partijen verdeeld. Dat zal in de nabije toekomst ongetwijfeld leiden tot een eigendomsverschuiving. Maar wie welk gebouw mét bijhorende grond aan wie gaat verkopen of ter beschikking stellen, is vandaag nog altijd niet duidelijk. “We hebben aan bevoegd minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers intussen wel gevraagd hoe de gesprekken lopen tussen de Vlaamse overheid en het Hasselts stadsbestuur rond de opening van het park”, aldus Kim De Witte. De stad heeft zich al kandidaat gesteld voor de aankoop van een of meerdere gebouwen, maar daarover is nog geen beslissing gevallen.
Het voormalige AC Dokter Willems aan de overkant van de straat kan ofwel eigendom van de stad blijven, ofwel naar een privé-ontwikkelaar verhuizen. Ook dat is ook nog altijd niet definitief beslist. Het gebouw speelt echter een centrale rol in de visie van de stad.
Verder onderzoekt de stad momenteel welke functies er in elk van deze gebouwen allemaal duurzaam kunnen ondergebracht worden op basis van de stadsbehoeften. Voor dat onderzoek kreeg Hasselt nog maar enkele maanden geleden een Vlaamse subsidie. De resultaten van dat onderzoek moeten daarna nog in een masterplan gegoten worden en pas dan kan er voorzichtig een termijn geplakt worden op de praktische uitwerking.
De stad wil zich op dit moment met andere woorden nog altijd niet vastpinnen of toezeggingen doen over welk functies op een bepaalde locatie gaan komen. Cultuur, wonen, gemeenschapsvoorzieningen en zo verder kunnen in het Willemskwartier in theorie allemaal een plek krijgen. Om die reden heeft bijvoorbeeld De Serre opnieuw slechts een tijdelijk onderdak gekregen – na het AC Groenplein deze keer in het oude AC Dokter Willems. Wonen is zowat de meest zekere van die functies, maar in welke vorm of van welke aanbieder is nog lang niet bepaald.
Uiteraard hebben Marc Schepers en het bestuur een eigen beeld in hun achterhoofd van hoe dat stadsdeel er zou kunnen of zou mogen uitzien. Ze wachten in elk geval de uitkomst van dat onderzoek af alvorens knopen door te hakken. Wat de stad zeker niet wil, is bepaalde zaken of functies in de Hasseltse maag duwen die dan over enkele jaren uitgespuwd zouden kunnen worden of ongevraagd zouden blijken.
Alle dominostenen zouden toch redelijk snel in de juiste richting moeten vallen om aan het einde van deze bestuursperiode een zichtbaar resultaat te kunnen voorleggen. De opening van de tuin is dan misschien het makkelijkste deel en het snelst te realiseren. Het stadsbestuur beseft dat trouwens heel goed, dus het lijkt aannemelijk dat dit stukje van het hele vernieuwingsproject de volgende verkiezingsprogramma’s niet meer zal halen – of in een overzicht van ‘afgevinkte’ zaken staat.
Bovendien is Herman Reynders ook niet langer provinciegouverneur van Limburg, sinds een kleine twee weken, en moet men rekening houden met de badkamer-inkijk die voor zijn opvolger of opvolgster aanvaardbaar is. “Midden januari onthulde gouverneur Reynders het concrete plan om twee derde van het park te openen voor het publiek en één derde privaat te houden bij het huis”, stelt het Hasseltse PVDA-boegbeeld daarover.
De Witte hekelt ter gelegenheid van deze viering ook het feit dat de Vlaamse regering de benoemingsprocedure voor nieuwe gouverneurs in zijn ogen opnieuw politiseerde door de objectieve selectiecriteria te schrappen. Dat leidt volgens hem tot “een triestig schouwspel”, want “zelfs de partij die de provincie wil afschaffen – de N-VA – is nu verwikkeld in een intern gevecht over het postje.” Over de opvolging van Herman Reynders wordt intussen druk gespeculeerd in de media en hard gediscussieerd achter de politieke schermen.
Rond de verhuisperiode van Herman Reynders zagen we echter wel hoe enkele landmeters met hun meetapparatuur druk bezig waren in de Dokter Willemsstraat, de Lombaardstraat en ook in en rond de gouverneurstuin. De naam van het bijhorende digitale mapje zal ongetwijfeld heel wat Hasselaren aan het dromen zetten, al lijkt het misschien veiliger om daar niet meteen vaste conclusies uit te trekken. Volgens de stad hadden die opmetingen namelijk niets te maken met de gouverneurstuin.
Het ongeduld van de Hasselaar over de openstelling van deze tuin is nochtans goed te begrijpen. Want, zo denken velen, hoe moeilijk kan het zijn om op relatief korte termijn nieuwe, verlichte en toegankelijke wandelpaden aan te leggen en dan de poorten tot ’s avonds laat open te laten? Dan kan dat ‘goed verborgen, groene geheim’ achter die hoge muur zich eindelijk in volle glorie tonen aan iedereen, niet alleen aan de gouverneur of aan een select aantal genodigden tijdens een receptie.
PVDA organiseerde in het verleden al diverse ludieke acties aan de buitenpoort van de gouverneurstuin om deze opening onder de aandacht te houden. Zo waren er al een picknick, een in-kijk-moment of een rond-leiding langs de buitenmuur. Misschien kunnen ze er binnenkort symbolisch wel een aftelklok ophangen? (ds)