Vorige week startten Makerspace @ PXL/UHasselt en het Instituut voor Materiaalonderzoek UHasselt (IMO-IMOMEC) met het 3D-printen van face shields. Nu lanceren zij samen de website www.makerscollectief4limburg.be waar tegelijk zorgcentra hun noden kunnen doorgeven en vrijwilligers die willen printen of mensen die materialen willen schenken zich kunnen aanmelden.
Drieëntwintig 3D-printers van PXL en UHasselt printen sinds vorige week dag en nacht gezichtsbescherming voor de vele zorgcentra. Dagelijks leveren medewerkers en studenten van Makerspace @ PXL/UHasselt en IMO-IMOMEC zo’n 50 onderdelen van de gekende face shields af. Goed voor in totaal al zo een 500 onderdelen en 550 gelaserde gezicht covers. “Zo kunnen we de meest acute noden sneller opsporen en proberen weg te werken”, zeggen dr. Steven Nagels en prof. Wim Deferme.
“Wij zijn zeker niet de enigen die proberen te helpen”, zegt dr. Steven Nagels van IMO-IMOMEC. “Er zijn tal van initiatieven zoals ‘stem limburg 4 corona’ waarbij vrijwilligers en instellingen mondmaskers en andere soorten gezichtsbescherming produceren en verdelen. Maar de vraag wordt alsmaar groter, zeker nu ook andere hulpverleningsdiensten zoals politie en brandweer vragen voor extra bescherming tijdens het uitoefenen van hun werk.”
Hierdoor ontstond de nood aan meer coördinatie, om zowel de vraag als het aanbod te centraliseren. “Vanuit het Instituut voor Materiaalonderzoek van UHasselt en de faculteit Industriële Wetenschappen (ism. KU Leuven) richten we daarom de website www.makerscollectief4limburg.be op”, vertelt professor Wim Deferme. “Hier kunnen zorgverleners terecht met hun vraag naar beschermingsmaterialen. Zo proberen we de meest acute zorgnood in kaart te brengen.”
Daarnaast kunnen ook makers (3D-printers of assemblage) zich op deze website registreren. “We zullen hen dan van het nodige materiaal – print-filament, handschoenen, mondmasker – voorzien zodat zij aan het printen kunnen ‘vanuit hun kot’. Na een aantal dagen komen we dan de prints ophalen, leveren we eventueel nieuw materiaal, assembleren we de maskers en zorgen dat die op de juiste plaats terecht komen”, zegt professor Ronald Thoelen. Ook lokale initiatieven staan vrij om zich hierbij aan te sluiten om op die manier hun aanbod verder te kunnen verspreiden, benadrukken de onderzoekers.
“We hebben voor dit project al heel wat mooie sponsoring mogen ontvangen van zowel zorgcentra, als van UHasselt, Hogeschool PXL en de Associatie Universiteit-Hogeschool Limburg”, vult Tom De Weyer van Makerspace @ PXL/UHasselt aan. “Via PXL ontvingen we ook al grote hoeveelheden PLA-materialen, het materiaal waarmee we de face shields printen. Deze sponsoring is natuurlijk noodzakelijk om zo lang mogelijk te kunnen blijven printen, en we zijn onze sponsors natuurlijk erg dankbaar. Mocht ons geld dan toch opraken, dan bekijken we of we eventueel de materiaalkost van enkele euro’s nog zullen vragen aan de zorginstellingen. Zo kunnen we garanderen dat we kunnen blijven printen, zolang de nood naar gezichtsbescherming groot is.”
Naast de gezichtsmaskers bekijkt men ook of het printen van mondmasker-clips, koppelstukken voor beademingstoestellen en andere materialen kunnen helpen in de strijd tegen Covid19.
Info? Zie www.makerscollectief4limburg.be
(bron: persbericht UHasselt)