Veel bezoekers proberen op de Boekenbeurs een glimp op te vangen en een handtekening te bemachtigen van bekende auteurs. Maar doe je ook moeite om de unieke pareltjes te ontdekken? De kleinere en onbekendere schrijvers en uitgeverijen?
Een van die kleinere uitgeverijen is Uitgeverij Het Punt. Dit jaar stellen ze onder andere ‘De Brief’ voor. Een bundeling van zeven kortverhalen geschreven door evenveel beginnende auteurs uit Opglabbeek. “Het kadert binnen onze werking om beginnende schrijvers te ondersteunen, kansen te geven en te laten evolueren” vertelt Marc Geyens, medeoprichter van Uitgeverij Het Punt en zelf ook auteur.
Opglabbekenaar Marc Geyens richtte in 2013 samen met Gunther Leroy de uitgeverij op. “Onze ambitie was om na drie jaar een boek per week uit te geven”, begint Marc aan zijn verhaal. “Maar in 2014 publiceerden we al meer dan 70 titels. Dit jaar was onze ambitie om 50 boeken in omloop te brengen. Dus minder in aantal, maar kwalitatief betere. Ondertussen zitten we terug boven de 70 stuks. De kwaliteit is wel omhoog gegaan. We willen dan ook geen grote uitgeverij worden, maar wel een degelijke. Onze drukkerij ligt in Dendermonde. We kunnen dus alles zelf doen.”
De slogan van de uitgeverij is ‘Vlaams en eigenwijs’. “Dat heeft niets met politiek of religie te maken”, legt Marc uit. “Als je weet dat Vlamingen voornamelijk vertalingen uit het Engels lezen en Nederlanders geen Vlaamse auteurs lezen, dan is het gevolg dat Vlaamse schrijvers maar een beperkt aantal kansen krijgen om een boek uit te geven. Wij willen hierin tegengewicht bieden. Ons enige criterium is dat er in het Vlaams geschreven wordt omdat het een rijkere taal is dan het Nederlands. Waarom zouden we dan zoveel mooie woorden verloren laten gaan? Op die manier proberen wij de Vlaamse taal een beetje te beschermen. Ook mensen van een andere origine hebben al een boek via ons uitgebracht. We zijn op geen enkel vlak extreem of racistisch. Integendeel.”
Beloning
Marc leest alle manuscripten zelf die hij toegestuurd krijgt. “Ik wil op de hoogte blijven van wat we uitbrengen en zeker zijn dat we geen problemen kunnen krijgen met wat er in staat”, verklaart Marc. “Ik geloof dat schrijven een therapeutische werking heeft en vind het daarom moeilijk om een manuscript te weigeren. Maar het is zeker niet zo dat we alles aanvaarden. Als ik het niet goed vind, probeer ik tips te geven. Er zijn schrijvers die daar naar luisteren, maar er zijn er ook die dan kwaad worden. De genres die we publiceren zijn divers. Natuurlijk lees ik niet alles even graag, maar dat verbreedt mijn horizon. We willen groeien, evolueren, beter worden. En dat wil ik persoonlijk ook. “
Het Punt staat niet voor de eerste keer op de Boekenbeurs. “Dit jaar is onze stand wel dubbel zo groot dan vorige jaren”, vertelt Marc enthousiast. “Maar we doen al sinds het begin mee omdat we op die manier tonen dat we geloven in onze schrijvers. Enerzijds als promotie, anderzijds is het ook een soort beloning. We behandelen al onze auteurs gelijkwaardig. Onze werking is weloverwogen, transparant en correct. Die weg willen we ook blijven bewandelen. Onze contracten zijn zeer auteursvriendelijk. De royalty’s die wij beloven, en dat is een pak meer dan onze collega’s, worden ook effectief uitgekeerd.”
V.S.OP
Hoe is ‘De Brief’ eigenlijk tot stand gekomen? “De gemeente Opglabbeek vroeg me of ik een workshop wilde geven: ‘Van gedicht tot boek’’, legt Marc uit. “Geen schrijverscursus, maar uitleg en ondersteuning om je eigen gedicht of verhaal te kunnen uitgeven. Dat aanvaardde ik meteen. Uit die groep is er een collectief gegroeid: V.S.OP, zoals de cognac, maar het staat voor Verenigd Schrijverscollectief van Opglabbeek. We begonnen met schrijversopdrachten. Het eerste project was “De Brief”. Iedereen schreef een kortverhaal van een paar bladzijden. Toen ik ze las, besefte ik dat hier meer in zat. Het zijn zo diverse verhalen en schrijfstijlen. Sommige schrijvers hebben hun fantasie laten werken, andere hebben uit hun eigen leven geput. Daarop heb ik de groep uitgedaagd om er een kortverhaal van 20 pagina’s van te maken. Dat werd onmiddellijk aanvaard. Ik probeer auteurs ook altijd te stimuleren door zichzelf te leren ontdekken in andere genres. Dat maakt van hen veelzijdigere auteurs. We willen beginnende auteurs kansen geven. Maar hoe kan je die kansen geven als je ze niet laat evolueren? Het leven kan heel boeiend zijn, maar je moet het verhaal zelf schrijven.”
Een van die kortverhalen werd door Marc zelf geschreven. Zelf heeft hij al wat verhalen uitgebracht, maar nu stelt hij zijn eerste, echte roman ook voor op de Boekenbeurs: “In ‘De Brief’ staan 2 hoofdstukken uit ‘Het Geheim van de Boetemonnik’. Daar ben ik verder op gaan borduren. Dit boek dank ik dan ook aan V.S.OP, want ik had nooit gedacht dat ik een roman zou schrijven. Ik schreef enkel als ik inspiratie had en als ik dan begon, nam het verhaal nog een heel andere wending. Ik heb er veel plezier aan beleefd. Er zijn dagen geweest dat ik van ’s morgens tot ’s avonds aan een stuk door zat te pennen. Er was een periode dat ik twee tot drie weken niet geschreven had omdat ik vast zat met mijn verhaallijn. Ik heb het dan niet geforceerd maar ben pas beginnen schrijven toen ik terug inspiratie had. Of er een tweede roman gaat komen weet ik niet, maar ik kan me perfect voorstellen van wel. Het was eigenlijk de bedoeling om het volgend jaar op de boekenbeurs uit te geven. Maar het is uiteindelijk allemaal snel gegaan. Je kan blijven dingen veranderen. Maar dan ga je het verhaal te zeer wijzigen. Het plot klopte naadloos. Het was als een film die afspeelde.” (kr)
Info: www.hetpunt.be / www.uitgeverijhetpunt.be
Foto: Marc Geyens / V.S.OP