Dit weekend staat het Hasselts witteke centraal in het ganse stadsleven. De 33ste Jeneverfeesten zetten dan de hele binnenstad weer op zijn kop en ogenschijnlijk gaat alles zijn gewone gangetje voor de gehoopte 100.000 bezoekers, net zoals de voorbije jaren.
Toch gebeurden er achter de schermen een aantal veranderingen. De belangrijkste: de eigen diensten van stad Hasselt organiseren het jaarlijkse evenement, in plaats van de vzw De Hasseltse Jeneverfeesten. Die gaf er na 32 edities in april van dit jaar plots de brui aan, omdat het financiële plaatje voor hen enerzijds niet meer klopte en hun visie toch wel afweek van die van de stad. Zo bleek een investering voor herbruikbare bekers – opgelegd door Vlaanderen – te zwaar, net zoals het cashless betaalsysteem dat de voorbije edities werd ingevoerd.
De stad zocht voor deze editie daarom vooral continuïteit in combinatie met het beperken van zware onkosten, vertelt schepen van Feestelijkheden Habib El Ouakili. “De grootste verandering zit in de decentralisatie. Voortaan kan je weer aan elke stand apart cash of elektronisch betalen in plaats van alles via één centraal betaalpunt te laten verlopen. De horeca is bovendien meer betrokken bij de feesten. Zij huren gewoon de herbruikbare bekers en mogen verder de hele opbrengst van hun verkoop houden.” Dat laatste schreef HBVL de voorbije dagen al. De stad trekt haar budget voor de Jeneverfeesten tenslotte niet op, maar zorgt toch voor voldoende entertainment en beleving.
“Eigenlijk hopen we dat zich iemand aandient die de toekomstige organisatie van de Jeneverfeesten voor zijn rekening neemt”, vertelde burgemeester Vandeput vanochtend nog. “Ik weet niet of het de bedoeling is dat wij dit elk jaar zelf moeten doen. We hebben in elk geval 30 prachtige feestjaren achter de rug, maar misschien is het tijd voor vernieuwing en een nieuw elan.”
Gekende tradities blijven
Intussen blijven de gekende tradities dit jaar zeker overeind. “Zo zal het gekende Hasseltse mirakel zich dit weekend weer voltrekken”, weet El Ouakili. ”Onder leiding van onze Confrérie van de Hasseltse jenever schenken Het Borrelmanneke (Maastrichterstraat) én ‘t Borrelvreuke (Capucienenplein) jenever in plaats van water.” Dat Borrelmannetje krijgt zaterdag, na de voorstelling van de nieuwe museumjenever in Het Jenevermuseum, bovendien een nieuw manteltje aangemeten. “Op zondag strijden Hasselts meest sportieve en behendige obers dan weer tegen elkaar op de gekende Kelnerloop. De prijs? Eeuwig roem én hun gewicht in jenever.” Verder is er ook de traditionele voorstelling van de nieuwe Museumjenever, die elk jaar op een spectaculaire manier gebeurt. Dit jaar zal de nieuwe jeneverstoker Maarten Put bovendien zijn vuurdoop krijgen.
ONZE 5 TIPS VOOR DIT WEEKEND
Dutch Bicycle Orchestra
Hasselt wil een fietsstad worden, en toont dat op een heel ludieke manier tijdens de Jeneverfeesten. Daarom als eerste keuze de hilarische Nederlandse rollercoaster Dutch Bicycle Orchestra. Want zeg nu zelf: wat zou er allemaal kunnen gebeuren als je een 6-mans fanfare op één XL-fiets zet terwijl zowat alle omstaanders jeneverluchtjes uitademen…
Moz Drums
Hoe ze klinken, kan je best in het Frans uitdrukken: “Une pastille de couleurs et de folie communicative“. Ledverlichting, drums, ambiance en interactief spektakel. Ze deden dit al 450 keer in 25 landen, de voorbije zes jaar. Van New York tot Nouméa, van Nice tot Dubai, van de Spaanse tot de Maleisische kust. En dit weekend dus in Hasselt. Fotografen, rep je hierheen!
Steve Gütenberg
(Jeugdtoneel van het Koninklijk Hasselts Operettengezelschap in Het Stadsmus)
Het jaar is 1475, de boekdrukkunst is slechts enkele jaren oud. Gelukkig bestaan er wel al ‘schermen’ want tablets, gsm’s en spelconsoles zijn al tientallen jaren geleden uitgevonden. De jeugd is echter nieuwsgierig naar de nieuwe uitvinding: boeken… Hun ouders staan hier zeer sceptisch tegenover.
In deze voorstelling ‘Steve Gütenberg’ komen we te weten hoe de middeleeuwen er voor de jeugd zou uitgezien hebben, als de schermen vóór de boekdrukkunst waren uitgevonden. Een grappige en bij momenten confronterende voorstelling. Met een link naar onze tijd?
Café de Eenmanszaak
Eén vierkante meter groot en daarmee de de kleinste jeneverbar ter wereld. Hier kan elke Hasseltse enthousiasteling voor de fusie met Kortessem zich rustig terugtrekken voor een diepgaand gesprek met gelijkgestemden terwijl Stef Geerts zorgt voor een drankje. Een fusiecocktail, bijvoorbeeld, getest en goedgekeurd door Hasseltse ex-Jeneverambassadeur Anne-Sophie Breysem. Op en top lokaal, gemaakt met streekingrediënten uit Hasselt en Kortessem. Het recept is simpel: mix 15 cc van het oude Sint-Lambertusdrèpke en 80 cc schuimwijn van Domein Schorpion voor een op Kir Royal geïnspireerd drankje. Wanneer zaterdagmiddag Tom Thijsen, de burgemeester van Kortessem, is opgenomen in de Confrerie van de Hasseltse Jenever, wordt het fusiedrankje officieel voorgesteld en ziet iedereen welke kleuren er in voorkomen. Misschien wordt het dan eind 2024 opnieuw geserveerd…
Onze eigenste Jan de Belleman
Hij begeleidt élke officiële optocht tijdens de Jeneverfeesten, zijn stembanden worden een weekend lang serieus op de proef gesteld, maar hij is wél de enige Hasselaar die op zondagavond nog overeind staat. “In mijn officiële functie als Belleman moet ik altijd het voorbeeld geven en mag ik mij niet zomaar in de jenever smijten”, vertelde hij aan het begin van zijn carrière.
We doen toch een algemene oproep om Jan te helpen. Als je hem tegenkomt, let dan even op de antislipzolen van zijn leren schoenen. Zie je die niet? Spreek hem dan aan en wijs hem op de gevaren van gladde kasseien. De man die Hasselt overal zo waardig (en op zijn geheel eigen manier) vertegenwoordigt, wil zeker geen tweede keer onderuitgaan en zal je bezorgdheid zonder twijfel appreciëren. ‘Onze Jan’ nodigt bovendien zijn collega’s uit andere steden weer uit. Zoveel bellemannen en -vrouwen bij elkaar is altijd mooi om te zien. Hopelijk zijn zij echter ook voorzien van adequaat antikasseien-schoeisel.
Praktisch
Het hele stadscentrum wordt op zaterdag en zondag afgesloten tussen 10 uur en 22 uur. Vanaf 9 uur ’s ochtends geldt er al een parkeerverbod binnen de kleine ring, ook op de ventwegen (behalve het deel aan het Leopoldplein). Q-parking Twee Torens kan je enkel inrijden via de Guffenslaan-Capucienenstraat. Q-parking Molenpoort bereik je enkel via de kleine ring, niet via de Dokter Willemsstraat en Isabellastraat.
De eerste jeneverbeker kost 1 euro extra. Als je daarna opnieuw gaat bestellen, wissel je die beker in tegen een nieuwe. Heb je er geen, dan betaal je opnieuw 1 euro per beker.
Alle verdere info en het programma: zie www.jeneverfeesten.be (ds)