Baraque Futur was vorig jaar op Pukkelpop een voorzichtige maar weldoordachte stap naar de toekomst. Een energie-opwekkende dansvloer, insectenburgers, ecobier, lokale organische catering en meer zorgden toen voor de nodige eco-fun op het festival. Dit jaar wordt het experiment niet alleen herhaald, maar nog flink uitgebreid.
Pukkelpop serveert opnieuw de nodige brain food tijdens de drie festivaldagen. Nieuw is dat je dit jaar kan gaan discussiëren over heel uiteenlopende onderwerpen.
Pitches, keynotes en panelgesprekken worden in de juiste banen geleid door Cyriel Kortleven, professioneel activator van creativiteit en innoverend denken. Al 15 jaar reist deze internationale spreker en auteur uit Zutendaal gemiddeld 100 dagen per jaar de wereld af op zoek naar creatieve mensen en ideeën waarmee hij echte verandering wil realiseren van onderuit.
“Dit creatieve vermogen is het belangrijkste kapitaal van een onderneming of organisatie”, stelt Cyriel op zijn website. “Investeer royaal om het potentieel te ontginnen, dan gaat een bedrijf beter draaien. En ook als individu en als samenleving zijn we beter af: problemen worden oplossingen, bedreigingen worden kansen. ‘Ja maar’ wordt ‘Ja en?’ of afwachten wordt in actie komen.”
Pukkelpop ziet in hem de ideale man om op een praktische doch kraakheldere manier antwoorden te vinden op vragen als ‘Nemen robots binnenkort de wereld over? Wat is het nut van panda’s? Moeten we het einde van de wereld vrezen? Leven we binnenkort allemaal in de ruimte? Wat steken we allemaal in onze mond? Is social media een vloek of een zegen? En waar moet de wetenschap stoppen?’
Cyriel Kortleven is niet de enige spreker. Onder andere Ish Ait Hamou, Kamal Kharmach, Gili, Frank De Winne, Arnoud Raskin en Koen Vanmechelen komen op een van de drie festivaldagen tussen 13.00u en 19.00u ook hun verhaal vertellen. Volgens de organisatie is er zelfs de kans om persoonlijk met deze mensen in gesprek te gaan. De volledige line-up van dit deel van Baraque Futur vind je hier.
Eco-pop-up koken
In 2015 werd op Baraque Futur ook 306,94 kWh groene energie opgewekt door middel van zonnepanelen, een windmolen, plant power en battery packs. Dit jaar gaat de organisatie, samen met UCL-L, nog een stapje verder.
Metingen wezen vorig jaar uit dat festivalcatering de grootste energievreter is. Deze editie komt er onder andere een gedetailleerde studie naar hoe dit verbruik kan worden ingeperkt. Voor duurzame eetvoorzieningen kan de festivalganger ondermeer terecht in Cookpit, een pop-uprestaurant op de site van Baraque Futur. Zes gerechten worden hier ter plekke bereid, namelijk de Main Stage supreme en The Shelter Stew (vleesgerechten), de Boiler Redfish en de Wablief Salad (visschotels) en tenslotte de Castello Romanesco en Marquee Champions (vegetarisch). Elk gerecht bevat minstens één Limburgs streekproduct. Alle kruiden en groenten komen van De Dageraadschool in Kortessem en werden in de aanloop van het festival geplant zodat de jonge Cookpit chefs hiervan gebruik kunnen maken. De Limburgse Tuinveiling levert de Rockit miniatuurappeltjes voor het dessert. Het fameuze CO2-vriendelijke b.akkerbrood komt zonder onnodige tussenstappen van akker tot bakker of in dit geval het pop-up restaurant. Leerlingen van de Hotelschool in Hasselt bereiden alle gerechten en dienen deze op.
Er is slechts plaats voor 120 festivalgangers en er kunnen maximaal 600 maaltijden per dag geserveerd worden tussen 12u30 en 15u30 of tussen 17u30 en 20u30. Reserveren is echter niet mogelijk.
Expo-rimenten
Je kan in Baraque Future ook heel wat standen en installaties ontdekken. Zo kan je je mening kwijt in de dagboekkamer, een expo ontdekken van Yann Arthus Bertrand (in samenwerking met Goodplanet). Laat je meevoeren in een wereld van Virtual Reality, wees creatief in de upcycling workshops van UCL-L of help de Tatchers een dynamisch kunstwerk in elkaar lassen. Ga dansen op de sustainable dance floor in de minidisco van UCL-L (herhaling van experiment van vorig jaar). Proef van de wereldkeuken bij La Kokkerilla of van een ijsje met kweekvlees.
Verder ook: een supermarkt uit de toekomst, een nuclaire kamer, 3D printing, chillen in een gerecycleerde hangmat, creatief denken met Generation T en Act for Change, plaatjes aanvragen bij Powered by Flowers, ….
De experimenteersite Baraque Futur ligt achteraan op het Pukkelpopterrein, rechts ter hoogte van de Boiler Room (zie grondplan), en is open van donderdag 18 augustus tot zaterdag 20 augustus, telkens van 12.00u. tot 21.00u. (ds)
Foto: Annelies Vandeweerdt (archief Bad Republic)