De stad Tongeren heeft een aanvraag ingediend tot erkenning als rampgebied bij het Vlaams Rampenfonds om de schade van vooral landbouwers te kunnen vergoeden. Net als Hasselt en andere steden werd de omgeving van Tongeren in de voorbije maand juni ernstig getroffen door de combinatie van hevige en langdurige regenval enerzijds en noodweer anderzijds.
“Tongeren leek gespaard te blijven van het ergste noodweer”, licht burgemeester Patrick Dewael toe. “Toch werden er een twintigtal meldingen genoteerd van schade, voornamelijk bij landbouwbedrijven. Daarom heeft het stadsbestuur een aanvraag tot erkenning als rampgebied ingediend bij het Vlaams Rampenfonds. Aan dit fonds werd een geraamd schadebedrag doorgegeven van 450.000 euro. In september weten we of de Vlaamse Regering Tongeren erkent als rampgebied.”
In Tongeren is schade vastgesteld op 68 locaties in een gebied van bijna 163 hectare. Percelen met appelen en peren kregen de zwaarste klappen (bijna 31 hectare). Maar ook de oogst van tarwe, suikerbieten en in iets mindere mate maïs, sierbomen en -struiken en aardappelen zullen dit jaar flink onder de verwachtingen blijven.
Procedure
De stad heeft alle schade laten vaststellen door een speciale commissie met onder andere een ingenieur en twee experten, maar ook met iemand van de controle van directe belastingen. Burgemeester Dewael of diens afgevaardigde zit de commissie voor. Alle vaststellingen werden gebundeld in één dossier dat aan de Vlaamse Regering werd overgemaakt en waarvan de stad nu hoopt dat het erkend zal worden.
De eventuele goedkeuring van het dossier van de stad moet dan eerst gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad. Pas daarna start de periode van drie maanden waarin individuele dossiers kunnen ingediend worden. In die periode van drie maanden kan elke landbouwer of particulier die denkt in aanmerking te komen, zijn individueel dossier aangetekend versturen naar het Vlaams Rampenfonds. Elk dossier moet de nodige ingevulde formulieren, gevraagde bijlagen, foto’s van de geleden schade, kostenramingen en facturen bevatten. Op de website van de Vlaamse overheid vind je een brochure (uit 2015) met gedetailleerde uitleg over de procedure.
Gratis opruimen
“Om de schadelijders tegemoet te komen heeft de provincie Limburg intussen het initiatief genomen om samen met het Limburgs Steunpunt Rurale ontwikkeling vzw (LiSRO) een gratis dienst aan te bieden om de getroffen plantages te helpen opruimen”, vult schepen Patrick Jans aan. “Het opruimen van de getroffen plantages is van groot belang om te voorkomen dat de vernielde percelen een broeihaard worden van ziekten en plagen.” (ds)
PRAKTISCH
Getroffen landbouwers kunnen voor de gratis opruimdienst rechtstreeks contact nemen met de Provincie Limburg, dienst Landbouw en Platteland via landbouw@limburg.be of telefonisch via 011/23 74 47.
Vlaams Rampenfonds
Boudewijnlaan 30 bus 48
1000 Brussel
(Let op: persoonlijk dossier mag pas verstuurd worden na publicatie van de erkenning van Tongeren als rampgebied in het Belgisch Staatsblad)