“Verandering zonder cultuur kan niet.” Dat stelt Christiaan Kastrop, bezieler van het #bamstat project in Hasselt. Een buurt opwaarderen kan niet zonder cultuur erbij te betrekken. Net dat aspect miste hijzelf nog het meest in zijn project, maar dat verandert in oktober.
(Tekst: Andy Surleraux en Dirk Schuermans)
#Bamstat is niet enkel retail, stelt hij, maar een geheel van beleving. “Het culturele aspect is het cement wat alles bij elkaar moet houden”, bevestigt schepen van cultuur Karolien Mondelaers. Zij mocht als eerste de telefooncel testen die aan Spijshuis Schoofs staat opgesteld. Een telefooncel die je niet kan gebruiken om te bellen, maar wel om te luisteren, meer bepaald naar fragmenten uit voorstellingen van theatergezelschap Het Nieuwstedelijk.
Zij programmeren het culturele oktober luik van #bamstat, nogal out-of-the box, maar net dat past hier in het plaatje. “Een mooie aanvulling op het bestaande culturele leven in Hasselt”, zegt Karolien Mondelaers hierover. “Limburg en Hasselt hebben na de cultuursubsidiebeslissingen meer dan ooit nood aan culturele zuurstof.” Originele activiteiten die opborrelen vanuit de underground kunnen volgens haar dan echt het verschil maken. Niet dat zij meteen van plan is om de stedelijke portemonnee hiervoor eindeloos open te houden. “#Bamstat moest vanaf het begin al tonen aan privé investeerders welk potentieel deze buurt heeft. Ook voor cultuur, kleine theatergezelschappen, akoestische muziek en dergelijke geldt dat. Een heavy metalfestival is misschien een brug te ver, maar er zijn zoveel vormen van cultuur die in deze buurt perfect hun ding zouden kunnen doen zonder dat een buurt daar last van ondervindt”, voegt ze er nog aan toe.
Ze zal ook na 31 oktober dezelfde boodschap uitdragen: rond het stationsplein van Hasselt is er voldoende plaats voor leven in de brouwerij. De huidige pop-up mix van restaurants, handelszaken en nu dus ook cultuur moet ogen openen en verkeerde indrukken wegnemen. “Dus laat het maar borrelen van onderuit!”
Underground
Het hakbijl van Sven Gatz heeft de provincie Limburg flink getroffen. Het moet dan maar opnieuw vanuit de underground beginnen borrelen voor het hier een woestijnlandschap wordt. Cultuurmensen gaan echter niet meteen woest met vlaggen staan zwaaien op straat en verwensingen (al dan niet met rotte eieren) slingeren naar een kabinetsraam. Zij protesteren eerder op een andere manier: gewoon creatief blijven, dingen maken, spelen, en vooral nooit opgeven. “De schepen sprak daarstraks over kleine cultuurprojecten als ‘icing on the cake'”, reageren Stijn Devillé en Christophe Aussems van Het Nieuwstedelijk nadien. “Wij denken eerder in termen van de gist in het deeg. Als stadstheater met verankering in Hasselt willen wij heel graag cultuur terug in het centrum van de stad brengen. Sommige panden in deze stationsbuurt, bijvoorbeeld waar nu de TwoStore zit, die oude garage, dat zijn bijna droomlocaties voor allerlei cultuurprojecten. Hopelijk gaan mensen dat ook opnieuw zo zien.”
#Bamstat graait de komende maand alleszins flink uit het aanbod van Het Nieuwstedelijk. Co-programmator Bert Hornikx, één van de vaste muzikanten van Het Nieuwstedelijk en als muzikant betrokken bij tal van projecten leek de aangewezen man om een programma samen te stellen. Zo werd een pop-up club geboren: club Bamstat, achterin het café van het oude hotel Schoofs. Daar klonken op 28 september om een uur of elf de eerste livegeluiden. Een mini versie van Astronaute (Myrthe Luyten en Bert Hornikx) speelden voor de gelegenheid een nummer uit ‘Vuur’ waar ze vorig jaar de muziek voor schreven. Alhoewel dat een understatement is, licht Christophe Aussems toe. “Het verhaal van ‘Vuur’ op zich was al sterk en uitermate emotioneel. Bert en Myrthe waren vanaf de start betrokken bij dat stuk, want de muziek moest dezelfde sterkte bevatten als het verhaal en de performance.” Het nummer was alleszins goed voor een eerste koude rilling en meteen een uitnodiging voor donderdagavond 29 september wanneer de hele band Astronaute er speelt. Openers dus van die nieuwe kleine club waar je nog de hele maand oktober mag komen spelen.
Vers uit Edinburgh komt ‘Last call’ op maandag 3 en dinsdag 4 oktober. Dit is een Engelstalige muziek/theater/strip voorstelling die 20 try-outs deed op het Edinburgh Fringe festival en nu verder komt pieken in Hasselt.
Rudy Trouvé trapt op vrijdag 7 oktober in club Bamstat zijn nieuwe tour af, na zijn optreden laten ze trouwens het hoorspel ‘Gevoelige mensen’ nog horen waar Rudy aan meegewerkt heeft, en hij doet ook een cameo in de film. Hij omschrijft het zelf als “zwaar, maar niet deprimerend, zonder happy end en toch hoopgevend”. Rudy Trouvé, dat is die man die midden jaren negentig ooit bij dEUS speelde, nadien samen met Daan Dead Man Ray oprichtte en ook nog ooit een instrumentaal album opnam met Lou Barlow van Dinosaur Jr.
JFJ komt op zaterdag 22 oktober. De band rond Jonas Frederik Jos situeer je best ergens tussen Wilco en Eels, Blitzen Trapper, Ween en Grandaddy. In 2009 wonnen zij Limbomania tegen elke verwachting in. In Club Bamstat speelt Jonas solo. Volgens onze bescheiden mening heeft deze kerel een muzikaal potentieel dat goed vergelijkbaar is met dat van de stationsbuurt – niemand heeft het tot heden helaas écht gezien.
Een verborgen schat uit de Antwerpse muziekscene is zeker en vast Ephraim Cielen. Zijn nieuwe project EPHY passeert op zaterdag 22 oktober. Net zoals Jonas speelt Ephraim solo.
De theatervoorstelling ‘Schroot’ speelde vorig jaar op de parking van Ford Genk en is op vrijdag 28 oktober als audiostuk te horen, met live het hartverscheurende afscheidslied ‘Ciao Mondeo’.
Tim Geelen, Joeri Wijnants (Fence) en Micha Volders (Fence, Vermin Twins) laten op zondag 30 oktober als afsluiter nog Meteor Musik van de teugels. Daarmee sluit club #Bamstat het project en meteen ook het culturele luik ervan af. (as)
Foto’s: Bad Republic