Directeur Kenneth Ramaekers verlaat binnenkort het Modemuseum in Hasselt. “Na bijna 9 jaar ben ik aan een nieuwe uitdaging toe”, licht hij zijn beslissing toe in een persbericht.
De 41-jarige fotograaf van opleiding werd op 1 oktober 2008 aangesteld als directeur en startte meteen met het cureren van spraakmakende tentoonstellingen zoals In her Shoes (2009) en Devout/Devine – Fashion vs Religion (2010). Expo’s zoals UltraMegaLore (2010) en Axelle Red – Fashion Victim (2013), gecureerd door respectievelijk topmodel Hannelore Knuts en zangeres Axelle Red, gaven het Modemuseum internationale weerklank. Nadat hij ontwerper Paul Smith wist te strikken voor de tentoonstelling Hallo, mijn naam is Paul Smith (2015) realiseerde het museum met meer dan 53.000 bezoekers opnieuw een bezoekersrecord. Deze expo was naast Hasselt ook te zien in onder meer Londen, Tokyo en Kyoto (Japan). Ook de recentste tentoonstelling Haute à Porter, gecureerd door Filep Motwary, maakte indruk. De expo trok veel internationale bezoekers en werd onder andere geroemd door Vogue France als één van de drie ‘must visit’ expo’s van 2016.
Dankjewel
“Great things never came from comfort zones”, zegt Kenneth Ramaekers nu. “Projecten als In Her Shoes, UltraMegaLore, Axelle Red, Paul Smith uiteraard en recent Haute-à-Porter, om er maar enkele te noemen, zullen me altijd nauw aan het hart blijven liggen. Ik voel echter al een hele tijd dat het tijd is om mijn horizon te verruimen. De expo Label It in het kader van de Triënnale Hasselt-Genk is net geopend en dat is opnieuw een aanrader. Voor het voorjaar van 2018 staat er met Across Japan een knappe expo rond Japanse mode op stapel naar aanleiding van 25 jaar Japanse Tuin in Hasselt. Daar zijn we ondertussen al erg druk mee bezig.
Ik wil langs mijn kant alvast iedereen bedanken die van dichtbij of veraf mee heeft gewerkt aan de realisatie van het mooie parcours in die 9 jaar. In het bijzonder bedank ik mijn team voor de fijne samenwerking en de vzw Vrienden van het Modemuseum die hebben bijgedragen aan het grote succes van de afgelopen jaren.”
Opvolger
“Kenneth heeft het Modemuseum en in het verlengde daarvan ook Hasselt en Limburg op de kaart gezet. En zeker niet enkel nationaal”, reageert schepen van Cultuur Karolien Mondelaers. “Dankzij zijn netwerk en doorzettingsvermogen bracht hij het museum naar een niveau dat opgemerkt werd tot ver buiten Europa. De laatste jaren was het Modemuseum vaak nieuws in internationale bladen, in kranten en op modeblogs. Bovendien heeft het stadsbestuur onder zijn impuls de collectie gevoelig uitgebreid, onder andere met het archief van Raf Simons (2012) en enkele historische topstukken. Daardoor is er ook een stevige basis voor toekomstige projecten. Kenneth is een van onze sterkste culturele ambassadeurs die de lat zeer hoog heeft gelegd. Met hem vertrekt er een sterke directeur, maar we hebben alle begrip voor zijn keuze.”
Het stadsbestuur zal op zoek gaan naar een nieuwe directeur om de sterke positie en reputatie van het museum te behouden en verder uit te bouwen in de toekomst. (ds)
Foto’s: © Kris Van de Sande