Tongeren gaat, als eerste in dit land, een diervriendelijke manier introduceren om het aantal stadsduiven te verminderen. Door het voeren van maïskorrels met het geneesmiddel R-12 willen ze de voortplanting van de ‘vliegende ratten’ een halt toeroepen. “Wild voeren verergert alleen maar het probleem”, vertelt schepen van Milieu Patrick Jans (Open VLD) en tevens zelf dierenarts.
De stadsduiven zorgen al enige tijd voor overlast. “De hinder zal op drie problematische sites in de stad (OLV-Basiliek, Julianus en Moerenpoort) aangepakt worden”, vertelt burgemeester Patrick Dewael. “Daarnaast starten we ook een campagne om de Tongenaar te sensibiliseren de beestjes niet langer te voederen.”
Tot eind deze week voeren vrijwilligers nog maïs zonder medicatie. “Dit om te testen of we de juiste locaties en dosissen gekozen hebben”, zegt Patrick Jans. “Vanaf volgende week wordt R-12 toegevoegd. Dit geneesmiddel verhindert het uitkomen van de eieren. De bestrijding staat onder het toezicht van erkende dierenartsen en wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Het is een relatief goedkoop systeem in vergelijking met andere manieren zoals opruiming van duiven of het verwijderen van eieren.”
Ethisch verantwoord
In Italië en Spanje kent deze manier van geboortebeperking al langer succes. Op een jaar tijd werd er een reductie van 20 à 30% gemeten. Op een termijn van 5 jaar zijn er zelfs dalingen tot 80% waargenomen.
Waarom het geneesmiddel hier niet eerder werd geïntroduceerd? “Omdat R-12 hier pas sinds midden 2016 geregistreerd is”, legt Dr. Colla, een van de toeziende dierenartsen, uit. “Onze aanpak is gebaseerd op drie belangrijke peilers. Ten eerste is het belangrijk om de duiven te tellen. Anders kan je de kosten en effectiviteit niet bepalen. Dan is er nog de passieve controle oftewel het bewust maken van de bevolking over de nadelen van het wildvoederen. Ten derde is er de actieve controle: het voeren met maïs dat geïmpregneerd is met het geneesmiddel R-12. Het voordeel is dat er dan nog geen vruchtontwikkeling plaatsgevonden heeft. Dit is dus een ethisch verantwoorde en diervriendelijke manier om de overlast tegen te gaan. Er is geen risico voor mens en dier. Het geneesmiddel heeft ook geen invloed op de vruchtbaarheid van andere vogels omdat het enkel werkt als je het minstens 5 dagen per week en aan een bepaalde dosis voert.” (KR)