Waait er voor de tweede keer sinds begin september 2016 een frisse wind door de stationsbuurt van Hasselt? Daar begint het op te lijken, want de afgelopen weken schieten de initiatieven in die probleembuurt als jonge lente-uitjes omhoog.
Yousra Rifi van restaurant Tajine is de enige vaste overblijfster uit het #Bamstat-project van vorig najaar. Zij wil nu zelf een nieuwe positieve vibe lanceren in de stationsbuurt. Yousra wil ‘haar’ terras omvormen tot een Minga-tuin waar iedereen even kan zitten en die mee beheerd wordt door de jongeren uit de nabijgelegen Halte 24. De term ‘minga’ komt uit Zuid-Amerika en verwijst naar gemeenschapswerk. Hij werd gesuggereerd door Pablo Calderón Salazar, een van de initiatiefnemers van TheSchoolHasselt.
“Het eerste deel van het project ‘Minga For Hasselt’ is eigenlijk al op 5 april geweest. Samen met jongeren van Halte 24 hebben we een brainstorm georganiseerd en zijn de jongeren komen helpen met het ontruimen van de eerste verdieping. Eigenlijk was dat om een soort van community op te bouwen en te tonen dat zij ook belangrijk zijn, deel uit maken van de buurt. We willen dus een hand uitreiken naar die jongeren op een positieve manier door wat we hierbuiten gaan creëren, zowel voor ons als voor hen is, en dat zij daar eigenlijk ook verantwoordelijk voor zijn, en verantwoordelijk en met respect mee moeten omgaan. De 22e en 23e april is er een ‘building of the Minga’. We willen hier een tuin creëren, liefst waar iedereen iets aan heeft, met heel veel groen, met bankjes en leuke zitplaatsen waar mensen kunnen zitten, en eventueel iets kunnen eten of drinken. De bedoeling is meer om te tonen dat we hier iets bouwen, dat er leven komt.”
Haar idee krijgt de directe steun van Traders Open School, Z33 en Luca School of Arts. Tijdens die tiendaagse academie met voorstellingen, workshops, gesprekken en experimenten proberen creatieve denkers, kunstenaars, designers en diverse andere mensen zich kritisch te engageren in stadsprocessen en na te denken over een andere invulling van participatie en publieke ruimte. “Met hen gaan we hier allerlei projecten laten doorgaan met de bedoeling dat er een flow van mensen komt, voornamelijk vanuit Z33 en hun groepen”, aldus Yousra.
Jongeren krijgen verantwoordelijkheid
Het idee om met jongeren te werken en aan hen een stukje verantwoordelijkheid te geven, haalde ze enkele jaren geleden in Rotterdam. “We waren bij Halte 24 langs geweest en de vraag gesteld. We dachten: ‘we zullen zien’, want jongeren hangen niet zo af van tijd, die kunnen zich niet zo engageren aan een datum of zo. Die hebben een ietwat laksere houding. Maar het neemt niet weg dat als ze in iets geïnteresseerd zijn, dat het voor hen wel boeiend kan zijn.” Halte 24 is de speciale opvangplek die stad Hasselt creëerde in het kader van het VoltHa-plan voor de buurt. Jongeren kunnen er hun wachttijd doorbrengen op een aangename en veilige manier tussen leeftijdsgenoten en op die manier onttrokken worden aan de negatieve invloeden uit de buurt. Het project blijkt een gigantisch succes.
“Die jongeren hebben dat in hun WhatsApp-groep gegooid, en wij dachten: ‘we zullen wel zien wie er komt en daar gaan we mee verder’. Dan zijn er toch een aantal jongeren, en ook enkele stoerdere jongens, hier geweest,” vertelt Yousra verder. “We hebben een plannetje van ‘Minga For Hasselt’ getoond, en gevraagd wat zij wilden. De jongeren hebben hun eigen ideeën mogen uittekenen van wat zij vinden dat er ontbreekt in deze buurt. We hebben dus als het ware de bal naar hen teruggekaatst. Tegelijk hebben we hen gezegd dat we op 22 en 23 april gaan bouwen en schilderen – de banken, tafels, enz. – en hen gevraagd of ze komen helpen. Dat gaan ze doen. Aan de andere kant heb ik ook uitgelegd dat ik niet alleen kan zorgen voor die tuin – als ik gesloten ben bijvoorbeeld -, en gevraagd of ze het zien zitten om daarbij te helpen. Ook dat vonden ze geen probleem. Dat is leuk.”
Volgens Yousra staat het stadsbestuur positief tegenover het project. “De stad juicht de projecten toe die wij willen doen. Er is veel verandering gebeurd in de stad. Persoonlijk heb ik niet ervaren dat ze moeilijk doen, of enige negatieve feedback teruggekregen van de stad. Ze proberen hier ook zelf dingen te organiseren, zoals de Blokbar.”
Schepen van ruimtelijke ordening Tom Vandeput had eerder al eens aangegeven dat een positieve kentering voor de buurt nodig was. Hij dacht daarbij vooral aan twee grote bouwprojecten die de negatieve spiraal zouden kunnen doorbreken. En ook burgemeester Nadja Vananroye sprak zich enkele weken geleden nog positief uit. “Als we het over de buurt hebben, denk ik dat we daar nu pogingen doen om te investeren. Het gaat ook over de Bampslaan en de staat van de panden daar. Ook daar zijn we bezig. Ik denk dat het belangrijk is dat daar ontwikkelingen kunnen komen, dat panden vernieuwd worden en andere invullingen krijgen. We hebben dat bij de pop-ups gezien dat dit wel werkt, dat er geïnteresseerden zijn die willen komen. De vraag is: kunnen die mensen dat betalen? En daar zijn we als stad aan het kijken op welke manier we kunnen faciliteren. Daar heb ik goeie hoop dat er toch wel op relatief korte termijn een aantal panden gaan gerenoveerd en ontwikkeld worden en voor andere doeleinden gebruikt gaan worden. En dat gaat echt een dynamiek brengen. Daarnaast is er natuurlijk de wegenis en het groen, daar proberen we ook al wat in te investeren.”
Financiële steun krijgt Yousra echter niet voor het huidige project. “Ik ben een zelfstandige ondernemer en geen vzw. Maar het één sluit het ander niet uit. Ik kan ook betrokken zijn bij bepaalde aspecten van ‘mijn’ buurt, want dat is het nu. In principe zijn dit de mensen waarmee ik leef. Het restaurant is nu al even open en trekt intussen een ander publiek aan, mensen die hier normaal niet komen of toeristen die hier passeren, dit leuk vinden en terugkomen.”
En ook De Lijn ziet het project volgens haar wel zitten. “De Lijn staat open voor bepaalde samenwerkingen. Als wij bepaalde projecten doen, zoals met het Straatfeest in september 2016, dan kunnen we bijvoorbeeld de busbaan weer gebruiken zoals toen, dat soort dingen.”
Vanaf oktober start op de bovenverdieping van het voormalige Spijshuis Schoofs ook nog The School. Daarvoor wordt momenteel alles voorbereid. Deze niet-schoolse opleiding voor urban designers zoekt momenteel nog deelnemers voor een programma van 6 maanden.
In het voorjaar van 2018 zouden het Stationsplein en enkele aanpalende straten een update moeten krijgen vanuit de stad – nieuwe wegenis, extra groen, dat soort dingen. Met die plannen kwam het stadsbestuur onlangs naar buiten via de kranten.
Binnenkort staat op het terras van Tajine alvast een grote olijfboom. “Symbolisch, als teken van vrede”, lacht Yousra. “De eerste stappen naar positieve verandering zijn gezet. Let’s see.” (ds)
PRAKTISCH
Hotel Onkruid (Pablo Hanon) – Vrijdag 21 april 2017 – openingsavond van Traders Open School. “The city could be otherwise” – Facebook
Building Minga For Hasselt – Zaterdag 22 en zondag 23 april 2017 – maken van banken, tafels voor de Minga-tuin
Cooking for Minga – Zondag 30 april – Afsluiting van Traders Open School – Samen koken en eten, kookworkshop met vluchtelingen, presentatie van de Minga-tuin.
TheSchoolHasselt – start vanaf oktober 2017 – info via www.theschoolhasselt.eu
Restaurant Tajine, Stationsplein 7, Hasselt
Facebook