In april en mei focust Recupel, de vzw die de inzameling en recyclage van elektro-afval organiseert in België, op studenten. In Hasselt kunnen studenten op woensdag 10 en donderdag 11 mei op de PXL Hogeschool oude elektro-toestellen afgeven aan de pop-up container van Recupel.
In ruil krijgen ze een hotdog, een frisdrank of een frisse pint. “We willen de hele Belgische bevolking de gewoonte aanleren om elektro-toestellen correct af te danken, en studenten zijn daarbij een zeer belangrijke doelgroep”, zegt CEO Peter Sabbe. De toestellen die de studenten binnenbrengen worden ter plekke onderzocht door de lokale Kringwinkel om te zien of ze hergebruikt kunnen worden. Anders gaan ze richting verwerker, waar ze gemiddeld voor 85 à 90% opnieuw grondstof worden. “Ook die informatie willen we meegeven. Studenten in Hasselt moeten weten dat hergebruik en recyclage van elektro-afval belangrijk is voor hun toekomst, maar ook dat ze er deel van uitmaken”.
Café Recupel heeft dit academiejaar voor zijn derde opening de Hogeschool PXL gekozen in Hasselt. Het café is speciaal in het leven geroepen om studenten te sensibiliseren voor elektro-recyclage en het principe van urban mining. “Smartphones, koptelefoons, draagbare luidsprekers, laptops, oortjes, laders… studenten zijn grootverbruikers van tal van elektr(on)ische apparaten”, zegt Peter Sabbe. “Het is dus van groot belang dat zij de gewoonte kweken om die apparaten juist af te danken, maar ook weten waarom dit zo belangrijk is.” Café Recupel is een ludieke, uitnodigende en heel directe manier om studenten te informeren over e-waste recyclage in België. Recupel doet een oproep aan alle studenten om met het oud elektro dat bij hen thuis of op kot rondslingert langs te komen.
De inrichting van Café Recupel wil duidelijk maken dat de term “elektro-toestel” vele ladingen dekt. “Alles waar een snoer aanhangt of op batterijen werkt, is een elektrisch of elektronisch toestel en gooi je dus niet zomaar in de vuilnisbak. Je brengt het binnen voor hergebruik of recyclage”, aldus Sabbe. Ook de lokale Kringwinkel is aanwezig, en het onderzoekt ter plekke of toestellen direct herbruikbaar of herstelbaar zijn. Is dat niet het geval, gaan ze richting verwerker. Daar worden eerst schadelijke stoffen weggehaald, batterijen bijvoorbeeld, en pas dan worden de toestellen verwerkt tot nieuwe grondstoffen, zoals ijzer of koper.
“Studenten vandaag zijn de generatie die steeds meer milieubewust denkt. Zij zijn dus de perfecte ambassadeurs voor onze urban mining activiteiten, het verwerken van afval tot nieuwe grondstoffen”, zegt Peter Sabbe. In 2016 werden in België meer dan 32 miljoen toestellen ingezameld voor hergebruik of recyclage. Die werden verwerkt tot grondstoffen die niet meer aan de aarde onttrokken moeten worden in klassieke mijnen. Dat principe is voor de oudere generatie een nieuw gegeven. De huidige studenten daarentegen zullen het in alle lagen van de samenleving invoeren, en Recupel wil de boodschap meegeven dat de ontwikkeling van urban mining van groot belang is voor de toekomst.
Café Recupel ligt tot donderdagavond 11 mei ter hoogte van de Elfde Liniestraat 23 (C-blok) in Hasselt. (ds)
Info: www.recupel.be