Hasselaren die thuis over onvoldoende ruimte beschikken, kunnen vanaf volgende week hun fiets op een veilige manier wegzetten in een afsluitbare, overdekte fietstrommel. Tegen 20 juni moeten er zo in totaal negen stuks opduiken in het straatbeeld. Daarmee wordt het proefproject, één van de fietsactiepunten van schepen van mobiliteit Habib El Ouakili, een feit.
“Binnen ons fietsactieplan hebben we niet enkel nagedacht over maatregelen die het comfort en de veiligheid tijdens het rijden met de fiets moeten vergroten”, vertelt de schepen. “We willen ook inzetten op initiatieven die het gemakkelijk en veilig stallen van een fiets mogelijk maken. Ook dergelijke maatregelen kunnen Hasselaren immers over de schreef trekken om over te schakelen op de fiets.”
Maar de vele fietsen die overal in de woonwijken tegen gevels staan – op het voetpad, vastgemaakt aan verkeers- of verlichtingspalen – vond schepen El Ouakili geen ideale oplossing. In november 2016 kreeg hij van de gemeenteraad een budget van 50.000 euro (inclusief btw) voor de aankoop van tien fietskluizen, als proefproject. Sinds 1 juni 2017 is ook het bijhorende reglement van toepassing. Indien het systeem een succes blijkt in de toekomst, zullen er nog meer trommels geplaatst worden.
De eerste twee trommels werden intussen al geplaatst, in de Woutersstraat en in de Kerkhofstraat. Tegen 20 juni komen er nog zeven extra bij. “De nieuwe locaties werden deels gekozen op aangeven van buurtbewoners”, verduidelijkt El Ouakili. “Meer specifiek gaat het om de Monseigneur Kerkhofsstraat (hoek met Runkstersteenweg), het Heilig Hartplein, het Vrijwilligersplein (tegenover de school), de Paardsdemerstraat (hoek met Zuivelmarkt), de Grote Breemstraat (tegenover De Lijn), de Sint-Truidersteenweg (hoek met Weggevoerdenstraat) en de carpoolparking Hasselt-Zuid. Zoals je merkt gaat het vooral om locaties met een hoge concentratie aan rijwoningen of appartementen. De carpoolparking vormt een uitzondering omdat we daar specifiek mikken op pendelaars.”
Voor de tiende en laatste trommel zoekt de stad nog naar een geschikte plek. Nergens zullen parkeerplaatsen opgeofferd worden.
In elke kluis kunnen vijf fietsen veilig gestald worden, maximaal twee per domicilieadres. “Een plaatsje huren in een fietstrommel kost 30 euro per jaar per fiets”, licht schepen El Ouakili toe. “Je dient hiervoor een aanvraag in via onze website www.hasselt.be/fietstrommel of bij de dienst Mobiliteit. We houden het huurgeld bewust laag en werken zonder waarborg om geen al te grote drempel te creëren. De huurbijdrage wordt gebruikt voor het technisch onderhouden en reinigen van de fietstrommels. Wie een aanvraag indient, kan ook zeer snel over een sleutel van een trommel beschikken.”
Een huurcontract duurt in principe één jaar en wordt stilzwijgend verlengd. Huurders zorgen zelf voor het onderhoud in de kluis – afgevallen bladeren of weggewaaid zwerfvuil opruimen bijvoorbeeld -, de stadsdiensten zorgen voor het onderhoud van de buitenkant en rondom de trommels. Onaangekondigde controles zijn altijd mogelijk door een gemachtigd ambtenaar. En wie zijn sleutel verliest, krijgt daarvoor de rekening gepresenteerd: het slot wordt dan immers vervangen op kosten van de verliezer. Hoe de andere gebruikers in zo’n geval aan een nieuwe sleutel geraken en of hen dat iets kost, is echter niet helemaal duidelijk.
De twee kluizen die er nu al staan, zijn intussen voor de helft gevuld, laat dienst Mobiliteit ons nog weten. “Voor de nog te plaatsen trommels werden gisteren brieven verspreid in de betrokken straten met meer uitleg en een oproep om een plaats te reserveren.”
Stelselmatig, en niet altijd even zichtbaar, werkt de dienst dus verder aan het fietsactieplan. “Binnen enkele weken zullen we een volgende grote realisatie aankondigen.” (ds)