Feiten. Anders bekeken.

Het weekend van de Hasseltse Jenever(cocktail)feesten komt eraan

Geschreven door  op in Cultuur, Lokaal Nieuws.

Dit weekend, zaterdag 14 en zondag 15 oktober, is Hasselt voor de 29ste keer in de ban van zijn jenever. Een vooruitblik.

Drie nieuwe jeneverinitiatieven is Hasselt rijk sinds begin dit jaar, waarvan er slechts één deelneemt aan de feesten. Stokerij Vanderlinden heet de nieuwkomer. Uit hun eigen gedistilleerde en unieke moutwijn ontstaan een jonge jenever en twee fruitjenevers. Olivier Vanderlinden, de initiatiefnemer, stelt ook een innovatief open-source platform ter beschikking van participanten om een eigen beslag bij de stokerij te distilleren. Tenslotte bedacht Olivier ook een ecologisch alternatief voor het overschot aan lege glazen flessen. Onder het motto ‘Weg met de fles’ laat hij zijn schenkpartners hun lege flessen rechtstreeks aan de opslagvaten vullen. Stokerij Vanderlinden vind je komend weekend in een stand in de Hoogstraat.

Graanstokerij Wissels is er dit jaar niet bij. Hasselaar Michel Fryns nam recent de vorige stokerij uit Runkst over na het faillissement in april van dit jaar. Hij laat zijn installatie momenteel restaureren bij een Duitse specialist en zal daarna ook naar een nieuwe locatie in Hasselt verhuizen. Volgend jaar zal Michel wel weer deelnemen, heeft hij beloofd.

Het Jenevermuseum produceert en presenteert sinds 1991 een échte Hasseltse graanjenever. Zaterdagnamiddag om 15 uur keurt de burgemeester ‘de nieuwe’. Een uurtje later zal er als vanouds plotseling geen water maar jenever uit het Borrelmanneke lopen, wanneer die laatste zijn traditionele nieuwe mantels krijgt van diverse sponsors. Altijd goed voor een drummende (en dorstige) massa, want iedereen die op tijd aan het beeldje geraakt (dat wil zeggen, voor de jenever weer water wordt) krijgt een gratis borreltje. Als je niet weet waar het is, ga dan gewoon af op de stem van Jan de Belleman.

Als je op zondagnamiddag kelners met een dienblad en een borstnummer wel heel snel ziet aankomen, denk dan dat die mannen en vrouwen sowieso vlug zijn, en ook dat ze op dat moment deelnemen aan de kelnerloop. Ga in dat geval spontaan een stap achteruit, want hun lichaamsgewicht in jenever kunnen winnen, vinden ze elk jaar een ernstige zaak.

Deelneemster aan de kelnerloop. Jeneverfeesten 2016. Foto © MarkeTentster

Of het iets te maken heeft met het warmere weer van de afgelopen edities, kunnen we niet met zekerheid zeggen. Maar diverse Hasseltse horecazaken surfen mee op recente trends en laten zich door jenever inspireren om een originele of aangepaste jen-cocktail te creëren. Zo ook Rob Biesmans van Koks & Tales, die een variant maakt van twee klassiekers.

De Hanky Spanky is een aangepaste Hanky Panky met Peket d’Houyeu (jenever van 35% vol uit Thuin) in plaats van gin. Voor zijn versie van de Jamaican Old Fashioned neemt hij dan weer Hasseltse Vieux Système van ’t Stookkot (38% vol) in plaats van rum. Gelukkig leent die laatste cocktail zich gemakkelijk tot varianten én is Rob een begenadigd cocktailexpert die ook nog eens graag over zijn métier vertelt. Proeven en luisteren zijn dus twee aanraders. (Ja, óók dat tweede is een goede tip, zelfs als het al iets moeilijker gaat.)

De Japanse zusterstad van Hasselt, Itami levert voor deze feesten – eigenlijk voor de 25ste verjaardag van de Japanse Tuin – de populaire sake van Oimatsu. Uittesten kan in en aan Huis de Corswarem in de Maastrichterstraat. Tegelijk vertelt meneer Takeuchi van de Oimatsu brouwerij een en ander over de geschiedenis en het productieproces van de drank.

Hasselt krijgt ook een eigen Hop on-Hop off Tour tijdens de feesten. Elke 10 minuten tussen 11 en 15 uur kan je op de bus stappen (“koop je gratis tickets bij de chauffeur”, meldt het persbericht). Al doet de combinatie van alcohol en het voorspelde mooie weer misschien eerder vermoeden dat er later op de avond wel eens meer gegadigden voor een “comfortabele rit” zouden kunnen zijn.

Proeven van speciale Hasseltse speculoos tijdens de Jeneverfeesten 2016. Foto © MarkeTentster

Het programma van de Jeneverfeesten groeit volgens de organisatie elk jaar in kwantiteit, in kwaliteit en inhoudelijk. Uiteraard kunnen de dorstige bezoekers zich overal en probleemloos laven aan de diverse drankstandjes en togen. Maar cultuur en culinaria vind je even gemakkelijk in het rijke aanbod van tientallen verenigingen, huizen, chefs en horeca, kunstenaars en kunstenmakers. Verrassende acts en voorstellingen uit binnen- en buitenland zijn de entertainende gasten. De ambitie van ‘het grote feest’ voor alle Hasselaren en bezoekers van ver over de grenzen wijzigt ook dit jaar niet. De herbruikbare borrelglaasjes zijn tenslotte een testcase tijdens deze editie want ook de Jeneverfeesten ontsnappen niet aan de gangbare trend die duurzaamheid heet.

Het hele programma vind je hier.

Er is dit weekend weer veel te proeven in de Jeneverstad. Val echter niet over de betonnen legoblokken die overal rond het centrum werden opgesteld voor de veiligheid. En probeer dit jaar eens te onthouden wat Hasselt vertelt over jeneverwijsheid… Fijn weekend! (ds)

Ook interessant

Aanpassing aan kruispunt Paalsteenstraat komt eraan

19/02/2019

19/02/2019

Er komt geen volledige herinrichting, maar wel een aanpassing van het kruispunt aan de Paalsteenstraat en de Kempische Steenweg in...

Ali op de vlucht voor de taliban

20/06/2017

20/06/2017

GASTBIJDRAGE ivm #WORLDREFUGEEDAY 2017 (deel 1) Annick Hus is freelance journaliste die ons speciaal voor Wereld Vluchtelingendag twee straffe artikelen...

Lopen over het water

10/08/2016

10/08/2016

Op zaterdag 10 september organiseert de stad Sint-Truiden de tweede editie van de Monumentenrun. Zowel recreatieve als ervaren lopers passeren...

Opening nieuw stedelijk zwembad

23/07/2016

23/07/2016

Na bijna twee jaar kunnen de Hasselaren weer in eigen stad gaan zwemmen in een gloednieuw en hypermodern stedelijk zwembad....

Dit was Theater op de Markt 2016

15/08/2016

15/08/2016

Theater op de Markt in Hasselt zit er weer op. De editie 2016 was goed voor meer dan 120.000 bezoekers....

Oude gsm omruilen voor een pintje of een hotdog?

10/05/2017

10/05/2017

In april en mei focust Recupel, de vzw die de inzameling en recyclage van elektro-afval organiseert in België, op studenten....

Jeneverfeesten in de overgangsjaren

20/10/2023

20/10/2023

Dit weekend staat het Hasselts witteke centraal in het ganse stadsleven. De 33ste Jeneverfeesten zetten dan de hele binnenstad weer...

Zin in een Heilig Hartelijke of Runkster jenever?

01/03/2018

01/03/2018

Tournée Locale, het Hasseltse initiatief dat komend voorjaar focust op de Heilig Hartwijk en Runkst, geeft aan volwassen inwoners uit...

MARTA Hasselt, stimulans voor lokaal lekkers

12/06/2017

12/06/2017

De eerste MARTA Hasselt boerenmarkt in de oude ABX-loods aan het station van Hasselt ligt intussen alweer drie weken achter...

Hasselt neemt Spaanse zon in dienst

23/02/2017

23/02/2017 1

Met een ludiek promofilmpje lanceerde Hasselts schepen van Duurzaamheid, Milieu en Energie Joost Venken vandaag een groepsaankoop voor zonnepanelen. ‘Hasselt...

Verlangen naar hoop, wachten op nieuws

20/06/2017

20/06/2017

GASTBIJDRAGE ivm #WORLDREFUGEEDAY 2017 (deel 2) Annick Hus is freelance journaliste die ons speciaal voor Wereld Vluchtelingendag twee straffe artikelen...

Meiboomsteek voor nieuwe stadskantoor van Hasselt

26/02/2017

26/02/2017 1

Het Hasseltse stadsbestuur vierde vrijdagmiddag met een traditionele meiboomsteek het einde van de ruwbouwfase van het nieuwe stadskantoor. Tegelijk gaf...

Het gaat goed met uw insectenburgers

07/07/2016

07/07/2016

In de zomer van 2015 sloot het Beringse bedrijf BenSBugS met succes een crowdfunding campagne af. 265 mensen brachten 132.000...

Piekmoment voor wegenwerken Heilig Hartwijk op komst

17/01/2020

17/01/2020

UPDATE – De opening van Quartier Bleu komt stilaan dichterbij en dat zorgt voor een piekmoment bij de wegenwerken in...

Ijzersterke ode aan een duurzame reclamedrager

26/09/2023

26/09/2023

‘Ijzersterk’ is de nieuwe tentoonstelling die het Hasseltse Jenevermuseum naar het grote publiek brengt. Curator Jan de Plus slaagde erin...

Reageer
Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.