Voor het dertigste jaar op rij zorgt De Lijn tijdens oudejaarsnacht voor een verkeersveilig alternatief. 400 medewerkers laten de cava en kroketten aan de kant om feestvierders veilig van en naar hun bestemming te brengen. Over heel Vlaanderen gaat het om 150 feestlijnen. In Limburg betalen 25 steden en gemeenten en het provinciebestuur voor gratis sms-tickets, zo meldt De Lijn in een persbericht.
Het oudejaarsnachtaanbod van De Lijn is al jaren een vaste waarde van oud op nieuw: de voorbije 29 edities namen 3,3 miljoen mensen dan de bus of tram. Dit jaar zorgen meer dan 400 medewerkers en ruim 200 bussen en trams opnieuw voor een verkeersveilig alternatief op 150 trajecten. Sommige volgen hun vaste traject, andere bedienen een gelegenheidstraject.
“Dankzij De Lijn vier je de overgang van oud naar nieuw zonder ongelukken”, zegt Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts tevreden. “We weten dat er in de oudejaarsnacht veel vraag is naar een openbaar vervoer dat je vlot en vooral veilig naar huis brengt. Dus zorgen we ook voor aangepast aanbod.”
In Limburg rijden 30 feestbussen 25 trajecten doorheen de hele provincie. Het provinciebestuur is in Limburg al sinds 2015 de grote trekker van de steun aan deze actie. De provincie kwam toen voor het eerst financieel tussen en nam twee derde van de kosten voor haar rekening. Ook dit jaar “komen ze ruim tussen in de kosten” volgens Sonja Loos van De Lijn Limburg. Onlangs benadrukte provinciaal gedeputeerde Jean-Paul Peuskens in zijn beleidsplan voor 2018 nog het belang van zo’n samenwerking ten voordele van jongeren.
“De samenwerking met De Lijn en de Limburgse gemeentebesturen kent een groeiend succes. Bij Pukkelpop en het eindejaar koppelen de betrokken partijen hun openbaar-vervoersalternatief aan sensibilisering”, stelt hij in dat beleidsplan. Hij wil de samenwerking dan ook graag verder zetten.
Naast de provincie participeerden vijftien Limburgse gemeenten in 2015 via het derde-betalerssysteem. Vorig jaar waren dat er al 22 en dit jaar dus 25 (afgaande op de gepubliceerde lijst). De inwoners van deze deelnemende gemeenten kunnen een gratis sms-ticket aanvragen. Met de link die ze daarna ontvangen, kunnen ze dan op oudejaarsavond vanaf 18 uur hun sms-ticket activeren. Registreren voor zo’n gratis sms-ticket kan tot en met 30 december. Maximaal vier sms-tickets per gsm-nummer zijn toegestaan. Houd er wel rekening mee dat de gsm-provider bij de activatie vijftien eurocent kosten aanrekent per ticket.
Wie zo geen cadeautje ontvangt van zijn gemeente- of stadsbestuur, kan op 31 december vanaf 18 uur een sms-ticket kopen aan 3 euro per ticket. Het volstaat in dat geval om ‘event’ te sms’en naar 4884. Een papieren kaartje kopen bij de chauffeur is ook mogelijk.
Het oudejaarsnachtticket geldt op alle bussen, trams en feestritten, uitgezonderd de Limburgse snellijnen. Het is goed voor 30 uur onbeperkt bus en tramgebruik vanaf 31 december om 18 uur en gedurende de hele eerste januari.
Een overzicht van alle feestlijnen vind je op de website van de Lijn. Door een feestlijn aan te klikken, zie je de bediende haltes en kan je een eigen traject uitstippelen.
Alken, Bocholt, Bree, Diepenbeek, Genk, Hamont-Achel, Hasselt, Hechtel-Eksel, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Lanaken, Leopoldsburg, Lommel, Lummen, Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Opglabbeek, Overpelt, Peer, Sint-Truiden, Tessenderlo, Tongeren en Wellen zijn de deelnemende Limburgse gemeenten die een gratis sms-ticket aanbieden. Klikken op één van deze links brengt je direct naar de juiste registratiepagina.
Vergeet tijdens oudejaarsnacht niet ‘dank u’ te zeggen! (ds)