Via een online platform wil stad Hasselt optreden als actor en regisseur tussen organisaties en vrijwilligers. Tijdens het PXL Salon van de Vrijwilliger op dinsdag 27 maart stelt de stad het platform officieel voor aan het grote publiek. Maar de eerste resultaten zijn volgens de initiatiefnemers alvast heel positief.
Aan vacatures voor geëngageerde vrijwilligers is er in Hasselt geen gebrek, stelden diverse diensten en organisaties onafhankelijk vast, de afgelopen jaren. Telkens kwamen echter dezelfde problemen naar boven: organisaties zijn toch niet voldoende bekend bij het grote publiek, zodat de vacatures makkelijker kandidaten vinden. En, vanuit mogelijke vrijwilligers, welke organisaties zijn er eigenlijk allemaal? Waar kan ik terecht om te helpen in bijvoorbeeld een wijkrestaurant, als begeleider in het zwembad voor mensen met een beperking, of in zoveel andere sectoren?
“Met 654 verenigingen en organisaties in onze stad is de vraag naar vrijwilligers nog altijd veel groter dan het aanbod”, stelt schepen van Welzijn Gerald Corthouts. “Daarom zochten we een manier om beide partijen vlot en makkelijk bij elkaar te brengen.” Zo ontstond het vrijwilligersplatform dat op een heel eenvoudige doch gerichte manier deze informatie naar buiten kan brengen.
Een organisatie kan zichzelf in een aantal categorieën onderbrengen via duidelijke iconen. Alle contactgegevens en de naam van een contactpersoon of verantwoordelijke zijn ook vermeld, dus een vrijwilliger weet meteen in welke sector de organisatie opereert en bij wie hij terecht kan.
De vrijwilliger van zijn of haar kant kan eigen voorkeuren aanduiden via dezelfde icoontjes, waarna een ingebouwd algoritme meteen een aantal mogelijke resultaten filtert en weergeeft. Snel, duidelijk en eenvoudig. “Vermits de vrijwilliger meteen een aantal mogelijkheden geserveerd krijgt binnen zijn keuzes, verhoogt ook de kans dat hij het vrijwilligerswerk zal volhouden”, meent schepen Corthouts. “Ondanks de beperkte promotie zijn er intussen toch al een zestig vacatures en, tot mijn verrassing, ook al heel wat matches”, voegt hij eraan toe. “Dus het werkt.”
De eerste stap is de registratie van zowel de organisatie als de geïnteresseerde vrijwilliger. Dat kan zowel rechtstreeks binnen het platform als via een bestaand Facebook-profiel. De nodige beveiliging van persoonsgegevens werd ingebouwd, stelt Lydia Heyligen van de dienst Welzijn. De geregistreerde vrijwilliger kan zijn profiel binnen het platform ook afschermen. In dat geval ziet de vrijwilliger wel de vacatures binnen gemaakte keuzes en beslist hij zelf welke hij wil contacteren. In het andere geval kunnen organisaties zelf contact nemen met geïnteresseerden.
“Ik heb mezelf geregistreerd via Facebook”, vertelt Lydia, “en ik schrok toch wel van het aantal gegevens dat automatisch ingevuld werd.” Er zou volgens haar echter geen informatie zichtbaar mogen zijn op Facebook zelf, stelt ze iedereen gerust.
Zich als vrijwilliger bekendmaken en een match vinden, betekent echter niet dat het effectieve vrijwilligerswerk direct begint. Er zal eerst een soort van introductie- of selectiegesprek plaatsvinden zodat beide partijen goed weten wat ze aan elkaar kunnen hebben. Mocht de realiteit toch niet overeenkomen met een getoonde interesse, is dat natuurlijk geen enkel probleem. Een vrijwilliger kan zijn platformprofiel vanzelfsprekend ook altijd eenvoudig wijzigen.
Vlakbij de onthaalbalie, in de inkomhal van het administratief centrum aan het Groenplein staat een schermzuil waar mensen zich ook kunnen aanmelden op het platform. Dit is een soort van tussenoplossing voor mensen zonder smartphone of computer, vertelt Lydia verder. “Niet ideaal, en we zijn ons ervan bewust dat dit een probleem is. Maar we zoeken in elk geval zo vlug mogelijk een offline oplossing zodat ook die mensen niet in de kou blijven staan en toch kunnen deelnemen.”
De aandachtige deelnemer aan het platform zal merken dat de link vanuit de website van Hasselt doorgaat naar de website van Give A Day. Dat is een groep vrijwilligers die in 2015 het idee opvatte om een matchingplatform tussen vrijwilligers en organisaties op te zetten toen de vluchtelingencrisis in Calais volop woedde. Vooral in 2016 kreeg het platform veel media-aandacht en kon het daardoor flink groeien. Neerpelt was de eerste Limburgse gemeente die vorig jaar het platform introduceerde op een gelijkaardige manier als Hasselt.
Voor burgemeester Vananroye past dit platform alleszins heel mooi in het ruime kader van Hasselt Zorgstad, waarvan ze zelf initiatiefnemer is. “Vrijwilligers vinden is de laatste jaren niet meer evident, voor geen enkele organisatie”, vertelt ze. “Maar dit is weer een slimme manier om mensen bij elkaar te brengen en voor elkaar te zorgen, want daar gaat het tenslotte om. Samen bouwen we zo aan een nog warmer Hasselt.” (ds)