Voor het tweede jaar op rij organiseert Hasselt een groepsaankoop voor zonnepanelen onder de naam ‘Solarstad Hasselt’. Consumentenorganisatie Test Aankoop zal deze keer de aankoopprocedure begeleiden en na plaatsing steekproefcontroles uitvoeren. Nog tot en met 25 april a.s. kunnen geïnteresseerden inschrijven.
“Onze vorige groepsaankoop was bijzonder succesvol”, weet Joost Venken, schepen voor Energie en Duurzaamheid. “Liefst 439 gezinnen namen deel, wat uiteindelijk leidde tot de plaatsing van 157 installaties met in het totaal 2.438 zonnepanelen. Dit allemaal was reden genoeg om ook dit jaar de Hasselaren de kans te geven zich tegen voordelige voorwaarden een goede installatie aan te schaffen. Iedereen kan meedoen, ook zelfstandigen, bedrijven, KMO’s, verenigingen, vzw’s of scholen.” De enige voorwaarde is dat het maximaal vermogen van de omvormer de 10 KvA (KilovoltAmpère) niet overschrijdt.
Zoals vorig jaar werkt Hasselt met een facilitator, een tussenpersoon die alles regelt voor zowel de cliënt als de stad. Dit jaar neemt Test Aankoop die rol waar. “‘De beste koop’ is een begrip in Vlaanderen en dat ontlenen we aan deze consumentenvereniging”, meent Venken. “Het verschil met veel andere groepsaankopen is dat onze stad de kosten van deze facilitator betaalt. De tussenpersoon neemt hierbij met andere woorden geen procent op de verkoop van de panelen. Het volledige voordeel – en niet slechts een gedeelte – van de groepsaankoop gaat dus naar de Hasselaar.”
Het tweede verschil tussen deze en andere, soortgelijke aankopen zit in de garanties. Test Aankoop werkt strikt onafhankelijk en heeft dus geen baat bij de samenwerking met deze of gene leverancier. De organisatie zal na de plaatsing van de panelen ook steekproefsgewijze controles uitvoeren.
Voor geïnteresseerde deelnemers organiseert de stad twee infoavonden. De eerste gaat door op donderdag 12 april in de bibliotheek van Kuringen, de tweede op dinsdag 17 april in het ontmoetingscentrum Sint-Katarina. De avonden vangen telkens aan om 19u30.
“Vorig najaar kreeg het ontmoetingscentrum van Sint-Katarina overigens een eigen fotovoltaïsche installatie”, legt Joost Venken nog uit. “Samen met drie andere ontmoetingscentra en een stedelijke basisschool rondde Hasselt toen de kaap van de 3.000 panelen op de eigen daken. elf locaties die toebehoren aan de stad produceren nu elektriciteit met behulp van de zon. Omdat met de plaatsing van zonnepanelen – op de eigen daken of die van anderen – de CO2-uitstoot wordt teruggedrongen, zullen we blijven investeren in Solarstad Hasselt.”
Info: www.hasselt.be/solarstad
X-Festival 2018
Vrijdag 20 april 2018 is de deadline voor inschrijvingen voor de Solarstad Awards die op 5 mei uitgereikt worden tijdens het X-Festival op C-Mine in Genk. Dit festival probeert enerzijds leerlingen van de lagere school en het secundair onderwijs, en anderzijds geïnteresseerde burgers, architecten, designers, kunstenaars, wetenschappers of studenten aan te sporen om creatief om te springen met de toepassing van zonnepanelen.
“Zonne-energie is veel meer dan enkel zonnepanelen op je dak. Zonnecellen kunnen gebruikt worden voor tal van onverwachte toepassingen in verschillende disciplines en sectoren van mode en productdesign tot architectuur en geneeskunde”, menen de organisatoren.
De winnaar van de Junior Solarstad Award ontvangt 250 euro, die van de eigenlijke Solarstad Award 2018 zelfs 1000 euro.
Stad Genk, Stad Hasselt en het PhysXLab/X-Lab van UHasselt werken samen voor dit “inspirerende ideeënfestival op het kruispunt van wetenschap, technologie en kunst met het oog op een creatieve en duurzame toekomst.” Alle info via www.x-festival.be . (ds)