Kijk niet raar op als je morgen enkele politiecombi’s met verhuisdozen ziet rondrijden tussen de Guffenslaan en de gloednieuwe Campus H, de veiligheidssite van Hasselt. Politie LRH verhuist op dinsdag 19 juni namelijk naar haar nieuwe gebouwen in de Zwarte-Brugstaat en verlaat daarmee definitief haar aftandse kantoor in het centrum.
“Het feit dat er zoveel verschillende veiligheidsdiensten gecentraliseerd worden op één campus is uniek in België,” zegt Nadja Vananroye, voorzitter van het politiecollege. “In sommige andere gemeenten liggen de gebouwen van de politie en de brandweer ook wel zij aan zij maar op Campus H wordt dit nog uitgebreid met onder andere de gevangenis, het veiligheidskorps en de verschillende noodcentrales. Campus H is dus ongetwijfeld een project om fier op te zijn!”
Zeven jaar geleden werd de eerste stap richting een nieuw politiehuis gezet. Verschillende partners gingen samen op zoek naar een geschikte locatie voor de nieuwe uitvalsbasis van de politie Limburg Regio Hoofdstad. Uiteindelijk werd er gekozen voor een centrale ligging in de schaduw van de gevangenis van Hasselt. Het gebouw is beter bereikbaar en er is meer parkeergelegenheid voor de bezoekers, stellen de bouwheren als grote troeven voorop. Daarnaast zullen de aanrijtijden van de interventiediensten afnemen omwille van de verbeterde locatie.
“Een nieuw gebouw voor onze politiezone was echt noodzakelijk,” zegt korpschef Philip Pirard. “Het gebouw aan de Thonissenlaan was niet langer functioneel, zowel voor de burger als voor de politiediensten. Functionaliteit was dan ook ons belangrijkste criteria bij het ontwerpen van ons nieuw politiehuis.”
Het nieuwe politiehuis bestaat uit drie verschillende zones. De eerste zone, het voorste gedeelte van het gebouw, is een kantoorgebouw van vijf bouwlagen hoog. Dit is het enige gedeelte van het gebouw dat (beperkt) toegankelijk is voor het publiek. Het dichtst bij de Slachthuiskaai staat een parkeertoren van vijf bouwlagen waarin de voertuigen van de politiezone en het personeel geparkeerd worden. Tussen deze twee zones ligt de zogenaamde ‘intermediaire zone’. Daarin ligt onder andere het arrestantencomplex en de schietstand.
“Het open karakter is ongetwijfeld één van de grootste voordelen van het nieuwe politiehuis,” zegt korpschef Philip Pirard. “Het zorgt voor een betere samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de verschillende diensten. Dit zal uiteraard ook een positieve invloed hebben op de oplossingsgraad van onze dossiers.” Daarnaast is het
nieuwe gebouw ook zonder twijfel een vooruitgang op het vlak van veiligheid voor de politiemensen. Zo is er onder andere een sas in de centrale inkom en paniekknoppen in de verhoorlokalen. Die extra beveiliging kwam er na de aanslagen in Brussel, waardoor bepaalde delen van het originele ontwerp moesten aangepast te worden.
“De videowall, schietstand en het cellencomplex zijn wel de belangrijkste eyecatchers van het gebouw,” zegt de korpschef. In de meldkamer hangt een grote videowall van zes meter breed en bijna twee meter hoog. Hierop kunnen politiemensen onder andere de interne bewakingsbeelden en beelden van de camera’s op de verschillende locaties in de politiezone bekijken. Vanuit het crisislokaal, dat boven de meldkamer ligt, kan men de beelden op de videowall ook in real time bekijken. “Een enorme meerwaarde in het geval van calamiteiten,” klinkt het. Binnenkort kan ook het Communicatie- en Informatiecentrum (CIC) van de federale politie, dat de politieploegen dispatcht, al deze beelden bekijken. Die dienst komt over vanuit hun huidige kantoren aan de Luikersteenweg.
De politie Limburg Regio Hoofdstad is de enige politiezone in Limburg die een eigen schietstand heeft waar de politiemensen kunnen trainen. “Tot nu toe moesten onze mensen telkens op verplaatsing hun schietoefeningen gaan doen. Het feit dat we dit nu gewoon in huis kunnen, betekent voor ons een enorme tijdswinst. Daarnaast zullen onze mensen ook beter opgeleid zijn aangezien zij nu vaker de kans hebben om te oefenen.”
Naast de schietstand heeft het nieuwe politiegebouw ook een dojo waarin politiemensen hun technieken, zoals bijvoorbeeld het boeien van een persoon, kunnen inoefenen. Het cellencomplex bestaat uit 9 individuele en een collectieve cel. Dit is meer dan het dubbel van het aantal cellen in het gebouw op de Thonissenlaan. In de collectieve politiecel kunnen meerdere personen tegelijk worden opgesloten, bijvoorbeeld demonstranten die de openbare orde verstoren. Voor minderjarigen zijn er twee toezichtslokalen voorzien. Deze lokalen liggen afgescheiden van de cellen om te voorkomen dat de minderjarigen in contact komen met andere aangehouden personen.
Alle cellen staan permanent onder cameratoezicht. De ligging van het cellencomplex zorgt er ook voor dat personen die opgepakt werden ten allen tijde onttrokken zijn aan het publieke zicht.
De effectieve verhuis naar het nieuwe politiehuis staat gepland op dinsdag 19 juni. Om deze reden zal de politie Limburg Regio Hoofdstad op 19 en 20 juni moeilijk bereikbaar zijn. Wie dringend politiehulp nodig heeft, kan nog steeds terecht op het noodnummer 101. Dan komt er een politieploeg ter plaatse. Niet-dringende aangiftes en klachten worden na 20 juni opgenomen. Hiervoor kunnen inwoners een afspraak maken via de website of de app van de politiezone. Vanaf 20 juni kan er ook een afspraak gemaakt worden via het nummer 011 938 008. Wie op 19 of 20 juni dringend een klacht of aangifte moet doen, kan hiervoor terecht in het politiekantoor in Alken (Lambrechtsplein 12). Opgelet: bijna alle diensten van de politiezone krijgen nieuwe telefoonnummers.
Vanaf 19 juni staan de nieuwe contactgegevens op de website en app van de politiezone.
Op woensdag 20 juni opent de politie Limburg Regio Hoofdstad een pop-up politiepunt op het Groenplein in Hasselt. Na haar verhuis uit het centrum blijft de politiezone op deze manier toch aanwezig in de binnenstad. In het najaar van 2018 komt er dan een vaste politieantenne aan het nieuwe stadhuis van Hasselt waar inwoners en bezoekers terecht kunnen voor allerlei informatie.
“Door het openen van deze tijdelijke pop-up kan je in de binnenstad toch steeds bij een politiemedewerker terecht wanneer je met een dringende vraag zit,” zegt korpschef Philip Pirard. “Het principe blijft wel dat je voor aangiftes of klachten een afspraak moet maken in het politiehuis in de Zwarte-Brugstraat. Maar met vragen of eenvoudige aangiftes zoals verlies of kleine diefstallen kunnen onze onthaalmedewerksters je op het Groenplein ook verder helpen.”
Het pop-up politiepunt is elke werkdag geopend van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 17.00 uur. Op vrijdag sluit het een uurtje vroeger haar deuren.
De brandweer verhuist einde juni vanuit de Willekensmolenstraat naar Campus H. (ds)