Feiten. Anders bekeken.

De oplossing moet vanuit de buurt komen

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws.

Vanavond staat in het Crutzenhof een politiek debat gepland over mobiliteit, parkeerdruk en leefbaarheid in de Heilig Hartwijk in Hasselt. Afgevaardigden van alle politiek partijen zullen debatteren rond vier thema’s die de wijk heel nauw aan het hart liggen en waarvoor de organiserende actiegroep ‘Achter het Lijmfabriek’ graag zo vlug mogelijk oplossingen wil gerealiseerd zien.

Tom Cox (CD&V), Joost Venken (Groen), Steven Vandeput (N-VA), Luc Delbrouck (Open VLD), Kim De Witte (PVDA), Habib El Ouakili (sp.a) en Frank Troosters (Vlaams Belang) gaan met elkaar in debat over parkeerdruk, sluipverkeer, voorrang voor de trage weggebruiker en de grote bouwprojecten rond de Kanaalkom die allemaal een nefaste invloed hebben op de bewoners van de Hasseltse wijk.

Vlak voor de zomervakantie keurde de gemeenteraad nog een gewijzigd Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) goed dat grote gevolgen heeft voor de wijk, maar in feite niet meer is dan een actualisering van eerdere plannen. Begin juli spraken we onder andere hierover met schepen van Mobiliteit El Ouakili, die onlangs in de wijk een brief verspreidde met daarin de oproep tot deelname aan een langverwacht participatietraject rond de bestaande knelpunten in de wijk.

Op donderdag 27 september tussen 16 en 20 uur stelt hij in dezelfde zaal Crutzenhof de resultaten voor van een onderzoek dat UHasselt in zijn opdracht uitvoerde in het hele gebied tussen de Kuringersteenweg, de Singel, de Groene Boulevard en de Kanaalkom. Hoe hij denkt over de hele problematiek en wat hij van plan is, vind je alvast hierna. Noem het een opwarmertje voor het debat van vanavond.

Ik wil daar komen tot een positief verhaal.

“Ik ben ervan overtuigd dat we een langetermijnvisie moeten uitwerken over de hele Heilig Hartwijk. Maar we moeten dat op een constructieve manier en zonder een politiek laagje erover.”

“Er zijn daar vier comités in de wijk die allemaal over mobiliteit gaan. Wat ik niet kan doen is met de ene groep afspraken maken en een ander comité negeren. Dus ik heb met hen allemaal samengezeten en daar tijd in gestoken. Mijn boodschap is om samen te werken, want dat werkt. De studie van Arcadis die wij lieten uitvoeren, zal fungeren als basis. Enkele principes daaruit worden ter discussie op tafel gelegd. Er is nog niks beslist, want het gaat gewoon om stellingen, denkpistes van waaruit we de discussie opstarten. Die stellingen gaan we samen verder vorm geven onder begeleiding van UHasselt, net zoals in Kuringen-Hei of recent in Kuringen zelf. Wij geven de aanzet, en dan zoeken we samen een oplossing. Ik heb enkel één voorwaarde gesteld, namelijk eerst te komen tot één buurtcomité. In Godsheide hebben we dat gezien, dat werkt niet als het er meerdere zijn. Iedereen was daartoe bereid, dus dat is positief.”

Er is nog niks beslist, het gaat gewoon om denkpistes.

“Ik wil bijvoorbeeld niet tegenspreken dat er heel veel sluipverkeer is door de wijk. Trouwens, uit ons verkeersmanagementsysteem kunnen we nu ook cijfers en rapporten halen om dit te onderbouwen. Er zijn eigenlijk andere wijken waar dit probleem veel erger blijkt te zijn, zien we aan onze cijfers.” Hij noemt o.a. de Diepstraat in Kuringen of Rapertingen. “Dat is niet het probleem van de mensen uit de Heilig Hartwijk natuurlijk, maar het mijne wel, want ik moet waken over heel Hasselt. Hun sluipverkeer komt van de Slachthuiskaai en gaat zo binnendoor naar de Groene Boulevard. Over de rijrichtingen zijn er nu heel tegenstrijdige wensen, dus ik gooi het principe van een autoluwe Heilig Hartwijk op tafel. Van het Vrijwilligersplein maken we een park, en dus sluiten we die doorgang naar het centrum af.”

“Dat is een structurele ingreep, geen drastische. Maar nogmaals, dit is een principe om over te discussiëren en geen beslissing. Aan het schepencollege heb ik dit tien keer moeten uitleggen…” (lacht) “Als we daarvoor zouden kiezen, dan zie ik daar een groene long, een parkje als groene buffer. Spartacus is daar ook nog, dat moeten we met De Lijn aftoetsen. We gaan dan niet werken met paaltjes of zo, maar een groen parkje van gevel tot gevel, tot aan de school.”

“Dat betekent echter dat de bewoners het ook moeilijker krijgen om uit te rijden. Die keuze wil ik heel graag samen met hen gaan maken. We doen dat door iedereen uit te nodigen voor een gezamenlijke vergadering met alle comités als één groep als partner, niet als tegenpool. Zaken waarover we niet akkoord gaan, praten we eerst helemaal uit voordat we verder gaan. Er komt er een infomarkt in het Crutzenhof met een mooie stand voor het buurtcomité met geëngageerde mensen die anderen zelf oproepen om mee te denken. Wie zich daarvoor inschrijft, brengen we samen in werkgroepen, maar dan ligt de coördinatie bij UHasselt. Dat zullen dan werkgroepen zijn voor auto, fiets, openbaar vervoer, voetgangers, school… De bewoners zitten samen met iemand van UHasselt en iemand van de stad die een deskundige achtergrond heeft.”

“Dan zullen we wel zien of bijvoorbeeld zo’n groene buffer er komt op het Vrijwilligersplein, of éénrichtingsverkeer, of wat dan ook om het sluipverkeer aan te pakken.”

“Hetzelfde zullen we doen voor het fietsen. In onze grotere visie passen fietsstraten als een belangrijk onderdeel. De eerste zijn er, ik hoop dat einde augustus de volgende fietsstraten er zullen komen.” We zijn intussen begin september, dus dit deel is alvast niet gelukt.

“In een derde fase wil ik aan elke grote steenweg een parallel lopende fietsstraat. Dan heeft een fietser niet langer een strook van 1,20 meter breed, maar een hele straatbreedte ter beschikking. Zoals de Boomkensstraat in Runkst (binnenkort een fietsstraat) kunnen ook de Manteliusstraat, Rozenstraat, Plantenstraat en zo verder richting Alverberg een alternatief worden. Er moet een fietscorridor komen. Maar daarover moeten de bewoners zelf beslissen.

“Er was ook een beetje onnodige commotie over de nieuwe RUP over de Slachthuiskaai en omgeving (goedgekeurd tijdens gemeenteraad van juni). Maar eigenlijk is die nieuwe RUP niet in het nadeel van de wijk. Aan parking Gelatine wordt het afgesloten, dat staat in de plannen. Er komt een nieuwe weg achter Beulen en daarover gaan we ook weer samen beslissen met de bewoners van de hele Heilig Hartwijk. Dat is al voorzien in de principes die worden voorgelegd.”

Het zal niet evident zijn om keuzes te maken.

“Het voorbije overleg was heel positief in elk geval. Ik ben er zeker van dat er samenwerking gaat komen. Ik geloof daarin, maar het blijft een moeilijke wijk. Het zal niet evident zijn om keuzes te maken, maar we gaan dat samen doen. Ik krijg daar nu al moeilijke telefoons en vragen over. De wijk krijgt nu alleszins een gouden kans om mee de toekomst te bepalen.”

“Vragen over parkeerkaarten voor nieuwe bewoners van de toekomstige Kanaalbuurt, al die dingen worden voorgelegd en samen beslist.”

“Elk beleid moet voor zichzelf uitmaken of er participatie is of niet. Het eenvoudigste is natuurlijk een topdown beslissing – de stad die beslist zonder inbreng van de buurt. Maar ik heb een belangrijke les geleerd bij de Casterstraat en de Harpstraat. Ook al blijf ik overtuigd dat het daar de juiste oplossing is, het was niet de juiste manier om tot die oplossing te komen. We hadden cijfers en de oplossing stelde zichzelf voor. Elke verkeersdeskundige zou dezelfde oplossing hebben voorgesteld. Maar de bewoners werden niet voldoende betrokken. Dan krijg je een verhaal dat negatief begint. Dat wil ik niet.”

Politiek is burgerbewegingen en luisteren naar burgers.

“Ik denk ook dat de politiek geëvolueerd is. Politiek is niet meer in een ivoren toren. Politiek is burgerbewegingen en luisteren naar burgers, mee beslissingskracht hebben. Op sociale media kan iedereen ongezouten zijn mening droppen. En als beleidspersoon moet je daarmee rekening houden.”

Benieuwd hoeveel neuzen eindelijk dezelfde richting zullen uitwijzen. Moderator Timmie Van Diepen zal straks alleszins zijn werk gaan hebben. (ds)

Infomarkt mobiliteitsonderzoek en start participatietraject
Crutzenhof, Oude Kuringerbaan 93, 3500 Hasselt
Donderdag 28 september 2018, 16 – 20u.
www.werkenaanwijken.be

Ook interessant

PXL-studenten zorgen voor totale jeneverbeleving

20/02/2019

20/02/2019

Op zondag 31 maart organiseren vier studenten van Hogeschool PXL het eerste Jenever Tasting Event in Hasselt. Aangezien daar al...

Zeven kilometer: per fiets of met de auto?

18/10/2017

18/10/2017 1

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts roept zoveel mogelijk mensen op om ook tijdens de werkweek te kiezen voor de...

Fietsstraten zijn geen revolutie maar een evolutie

11/09/2017

11/09/2017

Op het Hasseltse fietsactieplan kan een opvallend punt doorstreept worden. Gisteren werd de eerste fietsstraat officieel ingehuldigd tijdens de autoloze...

Gelukkige 25ste verjaardag, Japanse Tuin!

19/11/2017

19/11/2017

Op 20 november 1992 opende de Japanse Tuin in Hasselt voor het eerst de deuren. Huisfotograaf Kris Van de Sande...

YUP-hotel wil 26 kamers bijbouwen

20/11/2019

20/11/2019

Het YUP-hotel aan de Thonissenlaan in Hasselt wil aan de achterzijde uitbreiden met 26 nieuwe kamers. Daarover loopt momenteel een...

Stad Genk wil jonge IT-ers aantrekken met IT-battle

13/04/2017

13/04/2017

De stad Genk is op zoek naar jonge IT’ers die graag een eerste werkervaring opdoen. De stad kiest echter niet...

Fnac als brug tussen winkelgebieden

18/09/2019

18/09/2019

In het voorjaar van 2020 opent Fnac de eerste Limburgse vestiging in Quartier Bleu in Hasselt. Een middelgrote winkel van...

Kermis na de ‘grote oorlog’

31/08/2016

31/08/2016

Van 3 tot en met 21 september kan je in het Stadsmus in Hasselt terecht om te zien hoe in...

OPINIE – ‘Koekenbak’ op de Grote Ring in Hasselt. Of toch niet?

17/11/2017

17/11/2017

Voka Limburg haalde vanochtend hard uit naar de verkeerssituatie op de Grote Ring van Hasselt. De toestand werd zelfs vergeleken...

Jeneverfeesten 2016: genadeloos terug de zomer in

17/10/2016

17/10/2016

De fabuleuze Indian Summer zou nog één keer uithalen, dat werd vorige week duidelijk in zowat ieder weerbericht. Ideaal dat...

Opinie – Antwerpen introduceert de step der traagheid

27/07/2022

27/07/2022

Is er een nieuwe traditie in de maak in stad Antwerpen? Er was al het geklaag van bewoners en bezoekers...

1.801 blauwe parkeerplekken wachten op veelgebruikers

15/05/2020

15/05/2020 1

Sinds afgelopen maandag, 11 mei, is de ondergrondse parking Blauwe Boulevard in gebruik genomen in Hasselt. Het bijhorende parkeerreglement werd...

September wordt Japan(se Tuin) Maand

30/08/2016

30/08/2016

Hasselt wil op uitgebreide manier in de verf zetten dat België al 150 jaar lang diplomatieke banden heeft met Japan....

Minga-tuin om stationsbuurt kansen te geven

13/04/2017

13/04/2017

Waait er voor de tweede keer sinds begin september 2016 een frisse wind door de stationsbuurt van Hasselt? Daar begint...

Fietsverbod in Hasseltse winkelstraten vanaf 1 juli

05/06/2019

05/06/2019

De grote, centrale winkelroute doorheen het centrum van Hasselt wordt vanaf 1 juli ‘fietsvrij’. Het schepencollege keurde daarvoor op 23...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.