Bibliotheek Hasselt Limburg (BHL) heeft een sterk eerste werkjaar achter de rug. Dat blijkt uit cijfers die schepen Habib El Ouakili en directeur Martine Balcer van BHL gaven. Beiden kijken ambitieus en “met veel goesting” naar de toekomst van de kennisplek.
Eén komma drie miljoen bezoekers en deelnemers aan activiteiten telden de twee fysieke locaties van BHL in 2018. “Dat maakt onze bibliotheek het drukst bezochte openbare gebouw van Limburg”, aldus de nieuwe schepen die verantwoordelijk is voor de bibliotheek. “De hoge bezoekersaantallen tonen dat de inwoners in het centrum en de wijken graag gebruik maken van onze bibliotheken. Er gebeurden meer dan 1 miljoen uitleningen en raadplegingen van onze kranten, tijdschriften, erfgoed- en wetenschappelijke collecties.” Activiteiten buitenshuis zoals de bibtruck, Bib-aan-huis, Tournée Locale enzoverder bereikten ongeveer 70.000 deelnemers.
Toch is dat nog lang niet voldoende, benadrukken beide verantwoordelijken. “Dat cijfer van 1,3 miljoen bezoekers zie ik als onze nulmeting”, vertelt El Ouakili. “Een bibliotheek is geen uitgeschreven verhaal. Dat moet blijven groeien.”
Het woord ‘hip’ valt bovendien ook verschillende keren als hij de ambities toelicht. Martine Balcer van haar kant voelt zich hierin gesterkt door de recente resultaten van een sectoronderzoek waaruit blijkt dat de bibliotheek als belevingscentrum aan een opmars bezig is.
Terug naar de wijken…
Bibliotheek Hasselt Limburg wil terug naar buiten trekken en de wijken opzoeken. “Een bibliotheek is een kenniscentrum voor een gemeenschap”, meent El Ouakili. “Ze moet dan ook toegankelijk zijn voor iedereen.” Hij wil daarom focussen op de uitbreiding van de gehele bibliotheekwerking voor mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen. Zij moeten volgens hem een dienstverlening op maat en bijna letterlijk tot aan de voordeur krijgen.
“We moeten drempels blijven wegnemen. Via sterkere doelgroepenwerking en samenwerkingsverbanden in de wijken willen we de connectie met de wijkbewoners herstellen”, vult Martine Balcer aan. Het gaat echter niet om nieuwe, vaste locaties zoals de vroegere wijkbibliotheken, verduidelijkt ze.
In 2014 sloten de bijhuizen in Stevoort, Kermt, Sint-Lambrechts-Herk, Runkst, de Banneuxwijk, de Katharinawijk en Kiewit definitief hun deuren. De volledige lokale werking plooide terug op de toenmalige stedelijke bibliotheek in Kuringen.
Voor de scholen organiseerde de stad wel meteen een bibtruck die zoals voorheen de basiswerking blijft garanderen vanuit die vestiging. Vanaf dit jaar wil de stad daarnaast op een modernere en meer efficiënte manier – dus zonder de permanente kostprijs van een vast gebouw – opnieuw de omgekeerde beweging maken.
Het vorige stadsbestuur startte in 2018 een aankooptraject op voor een tweede bibmobiel. Die procedure werd echter stopgezet in augustus omdat de ontvangen offertes het beschikbare budget overschreden, laat de dienst bestuursondersteuning ons weten. De opstart van een nieuw dossier is echter wel voorzien in 2019.
BHL Kuringen behield die specifieke domeinen – lokale werking, wijkbewoners, families, kinderen en senioren – onder de gezamenlijke bibliotheek-paraplu. Daarom komen er nu investeringen voor dat gebouw en die werking. Volgens Martine Balcer brengt de schepen twee investeringsdossiers op een van de volgende gemeenteraadszittingen.
“Het gaat om grote investeringen die we binnenkort zullen aankondigen”, verklapt El Ouakili enkel. Meer willen noch de schepen, noch de directeur van BHL hier voorlopig over vertellen. Alleszins was al sinds de aankondiging van de fusiebibliotheek, in september 2017, sprake van aanpassingen en vernieuwingen in Kuringen.
… en nog meer naar studenten
De groei van Hasselt als studentenstad en de ambities van UHasselt en PXL zorgen samen op hun beurt voor impulsen voor de wetenschappelijke afdeling van Bibliotheek Hasselt Limburg. UHasselt heeft volgens Martine Balcer plannen op gebied van handelswetenschappen, kunst en architectuur. De rechtenafdeling zit bovendien ook in de lift, en dus wil BHL complementair blijven aan de digitale bibliotheken van de grote opleidingscentra en meegroeien.
“Als we een echte studentenstad willen worden, dan moeten we zorgen dat we meegroeien met de universiteit en de hogescholen”, meent El Ouakili. “We gaan daarom de komende jaren focussen op de uitbouw van onze wetenschapsbibliotheek en hier ook in investeren. Zo proberen we een centrale plek te worden voor alle studenten in onze stad.” Hij wil dit bereiken via gerichte synergie en samenwerking met UHasselt en de hogescholen.
Ook Burgemeester Steven Vandeput is ervan overtuigd dat Bibliotheek Hasselt Limburg een échte meerwaarde is voor de stad. “Taal, cultuur en erfgoed zijn de dingen die ons Hasselaren verbinden. We moeten daarom van Bibliotheek Hasselt Limburg dé bibliotheek van de toekomst maken waar iedereen terecht kan. Dit is een kans die we niet mogen laten liggen.”
Promotie in het straatbeeld
Iedereen die zijn lidmaatschap van de bibliotheek binnenkort vernieuwt – of zich lid maakt, mocht dat nog niet het geval zijn – ontvangt gratis een ecologische draagtas met daarop het nieuwe logo van de bib. De huisstijl die daaraan vasthangt, sluit aan bij de algemene huisstijl van stad Hasselt en moet de herkenbaarheid verhogen. “Hopelijk zien we snel heel veel mensen met zo’n draagtas door de stad lopen, want dat is de beste promotie!” aldus schepen El Ouakili.
Eén bibliotheek, twee vestigingen…
Al sinds de aankondiging van de fusie van de voormalige kleinere stedelijke bibliotheek in Kuringen met de grotere provinciale bibliotheek aan het Dusartplein leeft het idee dat het gaat om een overname door de grotere partner. Enkel fysiek bestaat die groot-klein-tegenstelling echter, gewoon omdat het ene gebouw letterlijk groter is dan het andere, benadrukt Martine Balcer nogmaals tijdens het persmoment. Het zijn en blijven twee evenwaardige, maar verschillende werkingen die tot één efficiënter geheel samensmolten. Beide vestigingen vervullen samen de taken van een bibliotheek onder één koepel, beaamt El Ouakili.
“Het voorbije jaar is er vooral geruisloos, achter de schermen gewerkt om de twee verschillende culturen en organisaties tot één geheel om te vormen”, licht Martine Balcer toe. “Dat heeft nu eenmaal tijd nodig, en dat gaat ook niet altijd even gemakkelijk. Maar we zijn stilaan klaar om er écht aan te beginnen.”
Binnen de grote organisatie bestaan strikte afspraken om dubbel werk te vermijden. Vestiging Kuringen doet bijvoorbeeld als enige alle aankopen van cd’s en algemene boeken. Omgekeerd gebeurt hetzelfde: vestiging Dusart gebruikt de expertise in de domeinen wetenschappen en erfgoed voor beide partners voor alle aankopen op dat vlak. Ook voor activiteiten en evenementen werken de twee ‘partners’ op dezelfde manier: één voor de twee in plaats van elk voor zichzelf.
Toch toont schepen El Ouakili hoe moeilijk ‘eenheid in communicatie’ kan zijn. Tijdens zijn deel van de toelichting spreekt hij over “de grote bibliotheek aan Dusart” en “de deelbibliotheek in Kuringen”. “Een foute woordkeuze”, geeft hij toe als we hem daarop attent maken. Op die manier ontstaat echter wel heel snel een perceptie die de oorspronkelijke overnamegedachten, zelfs na een succesjaar als één geheel, in stand kan houden.
Wie de nieuwe brochure van Bibliotheek Hasselt Limburg aandachtig (en vooral kritisch) bekijkt, zou trouwens iets gelijkaardigs kunnen denken. Het boekje bevat veertien mooie sfeerfoto’s, doch slechts ééntje daarvan – op de achterzijde bovendien – is van de ‘kleine’ bibliotheek. Alle andere zijn gemaakt in vestiging Dusart…
Maar laat dat gewoon voer zijn voor kommaneukers. Want de bib doet het goed, blijkt uit de cijfers. En Bibliotheek Hasselt Limburg zoekt net zoals alle andere openbare bibliotheken naar nieuwe manieren om haar rol in het hart van de gemeenschap te blijven invullen en liefst te versterken.
De bib wil een plek blijven waar mensen elkaar ontmoeten, informatie ter beschikking hebben en bijleren – zelfs heel onverwachte dingen. Door het persmoment leerden wijzelf bijvoorbeeld dat Hasselt en Kuringen een jaar na de bibfusie blijkbaar niet meer op dezelfde plaats liggen… Of zou het kaartje dat bij de nieuwe bib-brochure hoort, gewoon een foute indruk geven? (ds)