Feiten. Anders bekeken.

Druk programma voor Japanse voorjaarstuin

Geschreven door  en  op in Lokaal Nieuws.

De officiële opening van de Japanse Tuin in Hasselt is traditioneel een evenement waar veel bezoekers na de winter naar uitkijken. De vroege bloesems zorgen er dit jaar voor dat de toegangspoorten op zondag 24 maart, dus een weekje vroeger dan gepland, uitzonderlijk en extra zullen openzwaaien. Dat geeft meteen de gelegenheid om de kunsttentoonstelling ’90 days of light’ van de Belgisch-Japanse artieste Michiko Van de Velde in primeur te bewonderen.

Vrijdagvoormiddag stelden schepen van Toerisme Rik Dehollogne en coördinator Sara Davidson samen een uitgebreid openings- en voorjaarsprogramma van de Japanse Tuin voor. De vroege bloei van de bloesems en het zonnige lenteweer zijn in elk geval een bonus voor het Lenteshopping-weekend (23-24 maart) in het stadscentrum. “Dit wordt een ideale zondag om in de Japanse Tuin te komen doen wat de Japanners zelf zo graag doen: picknicken in een prachtige tuin”, lacht schepen Dehollogne.

Tijdens de extra openingsdag op zondag 24 maart is de Japanse Tuin geopend van 10 tot 17u. Let wel: de laatste bezoekers worden tot 16u30 toegelaten.

Theaterconcert ‘Kojiki’

De Japanse cultuur loopt altijd als een rode draad doorheen de activiteiten en evenementen in de tuin. Voor de officiële openingszondag 31 maart is dat niet anders. Overdag kiest de bezoeker uit geleide wandelingen waar Japanse muziekdemonstraties en interactieve workshops in geïntegreerd worden. Wie hieraan wil deelnemen, dient zich wel op voorhand in te schrijven.

Theaterconcert ‘Kojiki’. Foto Japanse Tuin Hasselt

Om 16 uur gaat de Tuin dan een uurtje dicht voor de voorbereiding van het theaterconcert ‘Kojiki’ tussen 17u en 20u. Enkel mensen die een ticket kochten voor deze show, mogen ’s avonds binnen. Het concert begint om 17u30 en duurt tot 18u30.

‘Kojiki’ is een oude Japanse legende en vertelt het verhaal van het ontstaan van Japan, de Shinto-goden en de overwinning van goed over kwaad. De artiesten van Kojiki zijn Grete Moortgat van de Belgische taiko(drum)-groep Feniks Taiko en een aantal van haar leden, Chieko Kojima van KODO en een aantal leden van de populaire taiko(drum)-groep Bonten.

Michiko Van de Velde – ’90 Days of light’. Foto Japanse Tuin Hasselt

’90 days of light’

Michiko Van de Velde is een jonge Belgisch-Japanse artieste uit Brussel die voor deze tentoonstelling voor het eerst in haar leven in de Japanse Tuin van Hasselt terechtkwam. Haar werk draait rond de energie van lentelicht en de lente als seizoen van wedergeboorte. Eigenlijk wilde ze met deze tentoonstelling naar Japan trekken omdat ze de Japanse tuin van Hasselt niet kende, geeft ze tijdens een korte maar boeiende rondleiding heel eerlijk toe.

“Lentelicht doet mensen echt openbloeien”, vertelt ze. “Mensen zouden in feite bang moeten zijn van de overbelichting die overal rondom ons is. Denk gewoon aan al het blauwe licht van schermen, de spotlichten van veiligheids- en bewakingscamera’s, de intense verlichting van serres of zelfs de overdaad aan digitale informatie. Mensen zien het échte licht niet meer en lopen daarmee het risico om signalen verkeerd te interpreteren.”

In een handgebonden boekje brengt ze liefst 158 verschillende Japanse definities van licht samen, vertaald vanuit het Japans naar het Engels. “Het Japanse karakter voor lente plaatst de zon onder de grond, daar waar de energie moet komen”, licht ze daarover toe. Als we dat goed onthouden hebben, vind je de toelichting bij haar werken in het ceremoniehuis terug op pagina 39. En ze wil best wel eens overwegen om dat boekje uit te brengen en te verkopen…

In het glazen paviljoen toont ze dan weer een reeks foto’s van licht die op hetzelfde moment van de dag in Brussel en in Tokyo werden genomen op 21 maart, de begindag van de lente. Het is meteen ook een manier om haar dubbele identiteit te visualiseren. “De twee culturen raken en ontmoeten elkaar via licht.”

Heel sober en bijzonder krachtig tegelijk is in elk geval haar herinnering aan de atoombom op Hiroshima. Aan de zijkant van het theehuis toont Michiko Van de Velde een collectie porseleinen blaadjes van een gingko-boom die de ontploffing overleefde. De blaadjes zijn stuk voor stuk gemaakt van broos Frans porselein en samengekleefd met goud, waardoor die kleeflijnen meteen ook de littekens van het bombardement symboliseren.

“In de tentoonstelling ’90 Days of Light’ van Michiko Van de Velde zitten heel wat hedendaagse vraagstukken verweven. De relatie tussen mens en natuur in het licht van klimaatverandering, de impact van hedendaagse technologieën op ons dagelijks leven, een steeds hectischere levensstijl,…. Het belang van kunst en cultuur bij het omgaan met en communiceren van deze vraagstukken, mogen we zeker niet uit het oog verliezen. Ik ben blij om te zien dat deze jonge artieste toch eerder hoop in de vorm van wedergeboorte en licht centraal stelt”, meent schepen van Cultuur Joost Venken.

Deze tentoonstelling loopt van 31 maart tot 21 juni 2019. In de verschillende gebouwen in de Japanse Tuin – het theehuis, het ceremoniehuis en het glazen paviljoen – staan werken opgesteld. De tentoonstelling is inbegrepen in de prijs van een toegangsticket.

Foto © Kris Van de Sande – Japanse Tuin

Japanse honden

Het reglement van de Japanse Tuin is duidelijk als het op honden aankomt: die zijn niet welkom – met uitzondering van geleidehonden, natuurlijk. In het weekend van 6 en 7 april wijkt men daar echter één keer van af, en dan ook nog enkel voor Japanse honden. ‘Inu’ is het Japanse woord voor hond, en dan begrijp je meteen wat de vereniging Inu Crew in de Japanse Tuin komt doen tijdens dat weekend.

Wie Japanse hondenrassen wil ontdekken en tegelijk leren hoe je met die dieren – en andere huisdieren in het algemeen, eigenlijk – omgaat, wandelt bijvoorbeeld best eens langs een reeks spandoeken die de vereniging dan in het park zal ophangen. Japanse honden blijken elkaar op een bepaalde manier beter te respecteren dan onze Europese viervoetige tegenhangers, onthouden we uit de lange toelichting van Freya Lobbestael van Inu Crew. Ze heeft tijdens het persmoment twee honden meegebracht.

“Japanse honden hebben nog een sterk instinct, zijn heel toegewijd, maar hebben ook een eigen willetje en kunnen onberekenbaar uit de hoek komen”, vertelt Freya onder andere. Een van haar twee honden is zo’n ‘geef mij de ruimte’-type (‘en blijf tegelijk met je handen van mij af, want ik hou er helemaal niet van om gestreeld te worden’), de andere is dan weer de ‘vriend van iedereen’. “Net dit karakter moet goed bij de eigenaar van de hond passen. Wij willen mensen ervan bewust maken dat je geen hond koopt in een vlaag van enthousiasme, maar dat je alle aspecten van de opvoeding van een hond in rekening moet brengen.”

De vereniging plant een uitgebreide reeks activiteiten en workshops tijdens het hondenweekend, gaande van halsbandjes maken over hondenfotografie tot hondenvoeding of een toelichting over broodfokken – en nog veel meer.

“We zijn blij dat we tijdens het Japanse hondenweekend, niet enkel de Japanse hond kunnen tonen, maar dat we tegelijkertijd ook burgers en bezoekers kunnen bewust maken van hun verantwoordelijkheid bij het kopen van een hond of huisdier”, aldus schepen van Toerisme Rik Dehollogne.

Eén wereldberoemde Japanse hond staat centraal tijdens de nocturne op zaterdag 6 april van 18 tot 22 uur. Akita inu Hachiko zat namelijk nog vele jaren na de dood van zijn baasje aan het station op hem te wachten. Het verhaal werd al enkele malen verfilmd omdat het zo aangrijpend is. Tijdens de nocturne toont Inu Crew de originele Japanse film ‘Hachiko Monogatari’, “en dus niet die versie met Richard Gere”, voegt Freya er lachend aan toe. Inschrijven voor de film en het Japanse buffet in een verwarmde tent doe je via de website of de Facebookpagina van Inu Crew. Let wel: maximum 150 mensen kunnen slechts deelnemen. En intussen hebben zich al geïnteresseerden uit zelfs Frankrijk of Nederland hiervoor gemeld, geeft de vereniging nog mee. Met andere woorden: niet te lang wachten.

Op de website van Inu Crew doet de vereniging verder nog een opvallende oproep die hiermee te maken heeft. Blijkbaar bestaat het plan om Hachiko te vereeuwigen in de Japanse tuin. Het dier heeft al een standbeeld bij het station Shibuya in Tokyo. Inu Crew zamelt momenteel geld in om die mal te kunnen gebruiken. “Via het standbeeld willen we de mensen eraan herinneren dat wij er voor hen zijn en om de Japanse hondenrassen te eren”, lees je bij de toelichting. En het rekeningnummer, uiteraard.

Coördinator Sara Davidson van de Japanse Tuin tijdens een Tai Chi evenement in 2016. Foto © Kris Van de Sande – Japanse Tuin

Wereld Tai Chi Dag 2019

Het is heel aannemelijk dat zo’n uitgebreide reeks activiteiten voor de nodige tuinstress zorgt, maar ook hieraan heeft de Japanse Tuin gedacht. Iedereen met een acute nood aan relaxatie is daarom op zaterdag 27 april welkom tijdens de Wereld Tai Chi Dag.

Eigenlijk komt die bewegingskunst van origine niet uit Japan, maar de rust en harmonie die tai chi nastreeft, sluit wel naadloos aan bij de sferen van de Japanse Tuin. Diverse workshops en lessen staan dan op het programma in de immer rustgevende tuin. Als je daar staat, sluit dan voor de verandering eens gewoon even de ogen en merk hoe omgevingsgeluiden langzaam vervagen – en voel hoe een rust langzaam overneemt…

De ervaren tai chi coach Gert Clerckx zal zelf een aantal demonstraties leiden. Hij zet om 10u de ’tai chi wave’ in die volgens hem hopelijk ooit de hele wereld zal doen bewegen. In verband met die vroege start zal de Japanse Tuin op 27 april al om half tien ’s ochtends de deuren opengooien. Tai chi leraren uit het hele land komen Gert later op de dag ondersteunen.

Op voorhand zijn er trouwens al twee warming-up sessies als aanloop naar de Wereld Tai Chi dag. Op vrijdag 12 en 19 april, telkens van 14u30 tot 15u15, kunnen bezoekers deelnemen aan een sessie met oefeningen onder de kersenbloesems. Daarvoor moet je niet vooraf inschrijven – maar wel toegangsgeld betalen.

Als een groep van tai chi beoefenaars op Wereld Tai chi dag wil deelnemen aan de activiteiten, mag de hele groep gratis binnen, maar dan moeten zij zich wel op voorhand inschrijven. Andere bezoekers betalen de normale inkomprijs.

Educatief aanbod via PXL Education

Intussen werkt de Japanse Tuin ook samen met een studente van PXL Education rond een educatief aanbod voor kinderen. Op Kinderdag (5 mei) zijn er bijvoorbeeld al een aantal activiteiten in voorbereiding. En voor de zomervakantie is een Japanse variant op ‘Schatten van Vlieg’ op komst, de gekende zomeractiviteit die voor de gelegenheid eveneens een Japans tintje zal krijgen. Meer informatie daarover wordt later bekendgemaakt. (ds)

Info:
Japanse Tuin, Gouverneur Verwilghensingel 23, 3500 Hasselt

Ook interessant

Afbouw van noodopvangcentrum Leopoldsburg vanaf 15 september

29/07/2016

29/07/2016

Het kernkabinet van de federale regering heeft beslist dat het noodopvangcentrum van Leopoldsburg eind oktober 2016 zal sluiten. Vanaf 15...

Eerst nog een feestje voor de Tuin! En dan winterslapen.

18/11/2017

18/11/2017

Vanaf komende maandagavond gaat de Japanse Tuin van Hasselt weer enkele maanden in winterslaap. Op zaterdag 18, zondag 19 en...

Artificiële intelligentie over ruimtegebruik als opstap naar een wijze stad?

29/04/2020

29/04/2020

In samenwerking met de Antwerpse startup Geckomatics gaat de stad Hasselt al haar laanbomen binnenkort digitaal inventariseren. Een scanwagen uitgerust...

Speciale aandacht voor gevluchte kinderen

20/06/2017

20/06/2017

Vandaag organiseert de stedelijke dienst Diversiteit van Stad Hasselt een gratis avond in teken van de Wereldvluchtelingendag. De documentaire ‘De...

Byebye Gelatinefabriek!

10/01/2020

10/01/2020

Vanaf midden januari start de afbraak van het grootste deel van de voormalige Gelatinefabriek aan de Kanaalkom in Hasselt. De...

Pukkelpop 2017: de jaarlijkse lokroep van de Kiewitse grassprietjes

11/08/2017

11/08/2017

Volgende week, tussen woensdag 16 en zaterdag 19 augustus, loopt het equivalent van het totale inwonersaantal van Hasselt weer rond...

Parkeerstroomsturing in bijna-4K-kwaliteit

22/03/2018

22/03/2018 2

Het eerste LED-bord van het Hasseltse verkeersmanagementsysteem ziet eruit als een gigantische tv. De Diepenbekerweg kreeg afgelopen maandagnamiddag de primeur...

Asbestgevaar na brand in Ritz bleek al bij al beperkt

13/09/2017

13/09/2017

Afgelopen maandagavond ontstond brand in de voormalige discotheek Ritz aan de Hasseltse kanaalkom. “Gezien de leeftijd van het gebouw hadden...

Veiliger fietsen via primeur van slim LED- en meetsysteem

10/08/2019

10/08/2019 1

Twee rode LED-strips dwars over de rijweg, maar parallel aan het fietspad, en een nauwkeurig, slim meetsysteem vormen samen een...

Antwerp Zoo’s new Savanna

23/06/2016

23/06/2016 1

When talking about zoo’s, the current way of thinking it are small cages and sad animals. It’s a good thing...

Jonge bomen krijgen een vochtige start

24/04/2020

24/04/2020

In diverse straten test de stad Hasselt sinds kort een druppelsysteem uit dat jonge, pas aangeplante bomen stabieler moet doen...

Zo geraak je gratis op Pukkelpop (en weer thuis)

10/08/2016

10/08/2016

  Pukkelpop, De Lijn, de NMBS, de provincie Limburg en tal van Limburgse gemeenten doen ook dit jaar weer de...

Exit Hilde Claes, Vananroye verrassend burgemeester

08/09/2016

08/09/2016

Nadja Vananroye van CD&V wordt de nieuwe burgemeester van Hasselt, zo meldt het persbureau Belga. Exit Hilde Claes dus, en...

Ook Tongeren vraagt erkenning als rampgebied na natte junimaand

22/08/2016

22/08/2016

De stad Tongeren heeft een aanvraag ingediend tot erkenning als rampgebied bij het Vlaams Rampenfonds om de schade van vooral...

Oude gsm omruilen voor een pintje of een hotdog?

10/05/2017

10/05/2017

In april en mei focust Recupel, de vzw die de inzameling en recyclage van elektro-afval organiseert in België, op studenten....