Vanaf midden januari start de afbraak van het grootste deel van de voormalige Gelatinefabriek aan de Kanaalkom in Hasselt. De eigenaars van de site beslisten om deze afbraak te laten uitvoeren. De stad verdeelde intussen een infobrochure in de Heilig Hartwijk.
In twee fasen verdwijnt de Gelatinefabriek definitief uit het stadsbeeld. De loodsen tegenover de parking Gelatine gaan als eerste tegen de grond. In fase twee – waarvoor nog geen startdatum werd bepaald – zal de aannemer de gebouwen op de hoek van de oude Broekermolenstraat en de Armand Hertzstraat afbreken. Enkel de toren en twee aanliggende gebouwen blijven behouden, zoals dat ook in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan werd vastgelegd.
De sloopaanvraag werd al ingediend in november 2018, bij het vorige bestuur, en in het voorjaar van 2019 goedgekeurd door het huidige bestuur. Op basis van deze vergunning verdwenen intussen al de eerste gebouwen (zone D op onderstaande afbeelding).
Beperkte erfgoedwaarde
Een onafhankelijk architecten- en ingenieurskantoor bracht de restanten van de oude fabriek uitgebreid in kaart en beoordeelde ook de erfgoedwaarde, meldt de brochure. “Hoewel de site zeer bepalend was voor de Hasseltse industriële ontwikkeling langs de Kanaalkom is de waarde van de resterende materialen en constructies op de site beperkt”, luidde de conclusie. De stad is het daar helemaal mee eens en wijst verder op de “meermaals ongewenste bezoekers” op de site – ondanks alle gevaren verbonden aan vervallen gebouwen.
“De fabrieksgebouwen werden doorheen de tijd meermaals verbouwd en getransformeerd. Hierdoor bleven maar weinig sporen van oudere bouwtechnieken en materialen bewaard. Een uitzondering hierop vormt de beeldbepalende 60-meter hoge schoorsteen. Deze wordt dan ook bewaard en in ere hersteld. ook de voormalige gebouwen van Koen Vanmechelen in de Armand Hertzstraat blijven behouden en krijgen een nieuwe invulling”, aldus de verdere toelichting.
Afvoer van asbest- en afbraakpuin
Er werd een gedetailleerde inventaris opgesteld van alle asbesthoudende materialen die courant voorkomen in gebouwen van voor 1980. De Gelatinefabriek vormt daarop geen uitzondering. “De erkende sloopfirma verwijdert deze materialen zonder boren of slijpen en neemt steeds de wettelijk bepaalde voorzorgsmaatregelen”, belooft de brochure. De verwijderde asbesthoudende materialen belanden eerst in een speciale container met een grote dubbelwandige en afsluitbare zak en gaan vervolgens naar een gespecialiseerde recyclagefirma. De dienst Handhaving van de stad zal alles nauwgezet opvolgen.
De afvoer van al het afbraakpuin gebeurt met vrachtwagens via de Slachthuiskaai. Geen enkel transport zal via de Heilig Hartwijk verlopen. Om stofhinder te vermijden richting deze wijk, blijven de gevels ter hoogte van de wijk bovendien zo lang mogelijk staan, als extra buffer. De aannemer zal het stof doen neerslaan via een benevelingsinstallatie. Hij werkt ook enkel op weekdagen vanaf 7 uur ’s ochtends, maximaal tot 18 uur ’s avonds en niet tijdens weekends of feestdagen.
De infobrochure is terug te vinden via de website van Stad Hasselt. Zie www.hasselt.be/gelatinefabriek.
De stad wil in het voorjaar tenslotte een participatietraject opstarten rond de invulling van de toekomstige herontwikkelingen op deze terreinen. Daarover zal ze de buurt later nog informeren.
Gelatineboulevard
Intussen legt de aannemer van Quartier Bleu de Gelatineboulevard (de voormalige Slachthuiskaai) verder aan op het terrein waarop nu nog de Gelatinefabriek staat. Die nieuwe straat loopt vanaf de Singel enerzijds richting de nieuwe parkeergarage onder het nieuwe shopping- en woongebied en anderzijds richting de Groene Boulevard. Over enkele maanden zal het daardoor opnieuw mogelijk worden om daarlangs de kleine ring van Hasselt rechtstreeks te bereiken zonder ommetje doorheen de Heilig Hartwijk. (ds)