De vergroenings- en beveiligingsfase van het Dusartplein – tenminste het deel aan de binnenzijde van de Hasseltse Groene Boulevard – is exact een jaar na de aankondiging van de plannen afgewerkt. Einde maart 2019 kondigde schepen van Openbaar Domein Laurence Libert aan dat er schanskorven gingen komen tussen de bomen rondom het plein. De voorbije weken plaatste de aannemer de nieuwe constructies.
Toen de concepttekeningen voor de verbeteringen rondom het Dusartplein werden voorgesteld, omschreven we die schanskorven als ‘eco-legoblokken‘. In één beweging kondigde Hasselt toen aan dat er nieuwe bomen zouden bijkomen en dat een aantal ongezonde bomen zouden vervangen worden. Die staan intussen wel al bijna een jaar in de grasrand langs de binnenzijde van de boulevard.
“Waar er in onze binnenstad ruimte is, wil ik bekijken wat er mogelijk is”, herhaalt schepen Libert haar ambities om de stad groener te maken. “Bomen en planten hebben immers een positieve invloed op de leefkwaliteit in onze stad. Ze bevorderen de luchtkwaliteit, geven zuurstof en daarnaast voorkomen ze mee het ontstaan van hittevelden. Het Kolonel Dusartplein is zo een ruimte met mogelijkheden. Al jaren vormt het plein een grijze schakel in de groene ketting rond onze stadskern. Met een eerste vergroeningsfase maken we de cirkel nu rond.”
Lang leve de coniferen…
Toevallig publiceerde de BBC-website vorige week een artikel over een extra functie van veel bomen in een stadscentrum. Een professor van University College London en expert in omgevings- en architecturale akoestiek kwam na een uitgebreid onderzoek namelijk tot de conclusie dat coniferen het meest geschikt zijn om stadsgeluiden te absorberen.
Een brede waaier aan bomensoorten, waaronder heel courante soorten zoals kersen- en pijnbomen (dennen), elzen, beuken, wilgen en populieren maakte deel uit van het onderzoek. Verrassend absorbeerden de naalden van coniferen meer geluid dan de bredere bladeren van andere soorten. Behalve de juiste bomensoort is het volgens de Britse professor tenslotte ook belangrijk om te zorgen voor voldoende bomen bij elkaar bij het creëren van een geluidsbuffer.
Het artikel van BBC vind je hier.
De voorbije weken werkte de stad aan dat andere aspect van de pleinverandering, namelijk de extra veiligheidsvoorzieningen. “Die bestaat uit een reeks vrijstaande, 3,5 meter lange schanskorven”, vertelt burgemeester Steven Vandeput. “Deze omranding zorgt voor extra bescherming tijdens evenementen en de wekelijkse markten op het Kolonel Dusartplein. De korven beschikken over een betonnen kern en beletten zo dat personen met minder goede bedoelingen het plein op kunnen rijden. We nemen deze maatregel omdat we nog steeds waakzaam moeten blijven voor incidenten die de veiligheid van de Hasselaar of onze bezoekers in het gedrang zouden kunnen brengen.”
De korven eindigen ter hoogte van het toegangspaviljoen van de Dusartparking aan de kant van de Maastrichtersteenweg. Daardoor blijft er een ‘onbeveiligde’ strook van circa dertig meter. Vorig jaar, sprak de stad over een proefproject met 48 blokken in de grasboord die loopt vanaf het Japanse oversteekplein tot aan de Maastrichterpoort. Bij een gunstige evaluatie wil de stad ook op andere plaatsen langs de boulevard een gelijkaardige buffer installeren.
In het najaar krijgen de blokken aan het Dusartplein nog een bekleding met sedum-planten, “zodat ze op termijn opgaan in de Groene Boulevard”, aldus schepen Libert. Op die manier wil de stad landschapselementen gericht op veiligheid op een slimme manier in het openbaar domein integreren.
Het is niet de bedoeling dat mensen tussen deze blokken door lopen om dan zomaar willekeurig de Boulevard over te steken, vertelde schepen Libert vorig jaar ook nog. “We proberen via de schanskorven de mensen te geleiden naar de bestaande zebrapaden aan het plein: aan het grote oversteekplein, aan de Congostraat en aan de Maastrichterpoort. Op die manier blijft de toegankelijkheid van het plein ook zeker gegarandeerd”, antwoordde ze toen op onze vraag over dat specifieke aspect. (ds)