Hasselt stelt vanaf april een deel van haar nieuwste groene aanwinst, Prinsbeemden in Kuringen, open voor het publiek. Een tijdelijke wandellus van twee kilometer moet de inwoners goesting doen krijgen om de natuurlijke rijkdom te ontdekken en te leren appreciëren. Dat lezen we op de website van schepen van Parken en Groen Joost Venken. Verder stelt de stad onder de naam ‘Hasselt Natuurlijk!’ een nieuwe overzichtskaart voor die alle groene gebieden rondom de stad in de kijker plaatst.
Opening Prinsbeemden
Ongeveer een jaar geleden kondigde het bestuur de aankoop van het gebied van 25 hectare heel onverwachts aan. “Sinds we onze intentie tot aankoop met de Hasselaren deelden, merken we dat er een enorme vraag is om Prinsbeemden zo snel mogelijk te ontdekken”, weet Venken. “Er dient nog heel wat werk te gebeuren op het terrein maar in afwachting willen we onze inwoners niet langer in spanning laten. Samen met het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren (RLHV) hebben we een eerste voorlopige wandellus uitgewerkt. Over een afstand van twee kilometer krijgen bezoekers vanaf half april een mooi beeld van de diverse natuurrijkdom die er in Prinsbeemden bestaat. Bepaalde gebieden zijn in het kader van het broedseizoen of door hun kwetsbaarheid (voorlopig) niet toegankelijk. We vragen aan alle bezoekers om dit te respecteren en op het bestemde wandelpad te blijven.”
De voorbije maanden is er alvast hard gewerkt om de bestaande plannen rond Prinsbeemden en de aanwezige natuurwaarden in kaart te brengen. “Toen de gesprekken over een mogelijke aankoop opstartten, bestonden er al gevorderde initiatieven van partners in of aansluitend bij Prinsbeemden. Waar die in het verleden veelal naast elkaar werden uitgedacht, hebben we nu voor het eerst iedereen samen aan tafel gezet om zijn of haar visie uit de doeken te doen”, vertelt de schepen verder.
“In eerste instantie wilden we daarbij vooral van elkaar leren en kijken waar er raakvlakken zijn, hoe we mekaar kunnen versterken. Zo werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan een vispassage en een opwaardering van de Demer en zijn er de bekende voornemens om een fietspad tussen de binnenstad en Herkenrode te ontwikkelen. Daarnaast schrijft de Vlaamse Landmaatschappij aan een overkoepelende visie rond openruimtegebruik in Kuringen en zoekt Fluvius naar een locatie voor de aanleg van een regenwater-bufferbekken. Als stadsbestuur is het onze plicht om al deze doelen op mekaar af te stemmen, waarbij we de versterking van aanwezige én toekomstige natuur op één blijven zetten.”
Uit een eerste inventarisatie begin 2021 blijkt dat die natuur alvast over tal van troeven beschikt. Als groot aaneengesloten gebied naast de Demer en toch op wandelafstand van onze Grote Markt beschikt Prinsbeemden over unieke eigenschappen.
“Het is een nat gebied, dus perfect geplaatst om Hasselt mee verder te wapenen tegen een veranderend klimaat. Het bevat verschillende biotopen – jong en oud bos, open vegetatie, kleine en grote waterlopen – die een veelvoud aan fauna en flora herbergen. Opvallendst is de aanwezigheid van de grote modderkruiper. Dat is een vis die tot 30 cm kan worden en gekenmerkt wordt door opvallende ‘baarddraden’. Dit is een soort die nog maar op een handvol plaatsen in Vlaanderen voortkomt en waarvoor de Vlaamse overheid een beschermingsprogramma heeft uitgewerkt. Het spreekt voor zich dat we dit diertje, naast andere soorten, hier alle kansen willen geven via een doordacht en natuurlijk beheer. Daarvoor is verder veldwerk nodig dat we in de volgende maanden zullen uitvoeren”, besluit Venken.
Tijdens de gemeenteraad van februari van dit jaar bleek dat de aankoop van het natuurgebied Prinsbeemden nog niet voor de volle 100% was afgerond. Toen gaf de raad in besloten zitting nog haar goedkeuring voor de aankoop van twee kleine percelen midden in het grote gebied.
Hasselt Natuurlijk!
Tegelijk met de opening van deze nieuwe gedeeltelijke openstelling van Prinsbeemden stelt het bestuur ook een nieuwe natuur-overzichtskaart voor. “Hasselt beschikt als een van de weinige centrumsteden echt wel over een ruim aanbod aan parken, bossen en natuurgebieden. In de deelgemeenten maar ook in onze stadskern. Dat is een fantastische troef die we moeten koesteren”, motiveert burgemeester Steven Vandeput dit nieuwe initiatief. De kaart brengt 25 trekpleisters samen, een oplijsting die tot stand kwam via een samenwerking met opnieuw Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren.
“Het geheel presenteren we onder de noemer ‘Hasselt Natuurlijk!’”, aldus Vandeput en Venken. “Op de ruime kaart van 70 op 60 centimeter tonen we aan de voorzijde een overzichtsbeeld van alle groene hotspots. Zo krijgt de lezer in een oogopslag een beeld van welke natuurlijke troeven Hasselt te bieden heeft. Op de achterzijde vind je meer info over de 25 bestemmingen. Dat gaat van een prikkelende tekst tot een praktische legende met voorzieningen ter plaatse. Is een stuk natuur vlot toegankelijk met een rolstoel of kinderwagen? Welke buslijnen stoppen in de buurt? Kan je er spelen met je kinderen of huisdier? Wie er op uit trekt, kan met de icoontjes dé ideale bestemming voor die dag kiezen in functie van zijn of haar wensen.”
Om Hasselaren aan te zetten nieuwe paden te bewandelen, is een fietstocht van 45 kilometer uitgewerkt langs een veelvoud aan Hasseltse natuur. “Hiervoor maakten we gebruik van het fietsroutenetwerk. We kunnen alvast warm aanbevelen om onderweg ook andere culturele of toeristische toppers aan te doen. Zodra de horeca weer op volle kracht draait, is het een perfecte manier om een of meerdere dagen fietsend en stappend in onze stad door te brengen”, besluit de burgemeester. De kaart zal eind maart samen met stadsmagazine De Nieuwe Hasselaar gratis in de bus vallen bij alle Hasseltse gezinnen.
(bron: website Joost Venken)