Voorlopig heeft het verhaal van de gouverneurstuin in het centrum van Hasselt nog altijd een open einde. Gaat die poort ooit wel open? Vandaag geeft niemand een definitief antwoord op die vraag. Het verhaal van de poort loopt intussen al meer dan 30 jaar, langer dan ‘Thuis’ bijvoorbeeld, en kent met de regelmaat van de klok nieuwe plotwendingen. De voorbije dagen was het weer zover en stond de voorlopig nog altijd afgesloten groene long weer volop in de schijnwerpers van de media.
De tuin van het gouvernement in Hasselt zal niet opengesteld worden voor het grote publiek, berichtte Radio 2 Limburg afgelopen vrijdag via de website van de VRT. “We kunnen de tuin niet openstellen omdat we dan het gebouw niet meer kunnen beveiligen.” Bovendien wijst gouverneur Lantmeeters er in dat artikel nog eens duidelijk op dat Vlaanderen uiteindelijk beslist over een eventuele opening, niet hijzelf. Vlaanderen is namelijk de eigenaar van het gouvernement, inclusief de tuin, en stelt beide gewoon ter beschikking als werkplek en officiële ontvangstruimte voor initiatieven die een connectie hebben met de provincie.
Zaterdag vertelde de gouverneur aan HBVL daarnaast dat hij na de verbouwingswerken, die momenteel in uitvoering blijken, in zijn officiële ambtswoning wil inhuizen. Dat brengt vanzelfsprekend de discussie over ‘inkijk in de badkamer van de gouverneur’ weer op het voorplan. Het aantal inwoners van Hasselt dat daar geen begrip voor heeft, valt waarschijnlijk echter op één hand te tellen.
Dat het aspect veiligheid (of beveiliging, zo je wil) nu echter als prominente reden opduikt om de openstelling tegen te houden, doet misschien links of rechts wel enkele wenkbrauwen fronsen. Want is dit niet gewoon een praktisch probleem, waarvoor iemand uiteindelijk wel een geschikte oplossing bedenkt?
“In de voorbereiding van de openstelling zoals we die eerder voorzagen, werd al enig studiewerk verricht”, reageerde Marc Schepers heel vlug op onze vragen na het eerste nieuwsbericht bij de collega’s van Radio 2 Limburg. “Het aandachtspunt rond beveiliging werd hierin meegenomen evenals aangepaste inrichting zodat openstelling voor publiek zeker mogelijk werd. Als stad engageerden we ons voor de kosten.”
Marc Schepers is van zijn kant ook niet meteen van plan om bij de pakken te gaan zitten, voegde hij toe aan zijn reactie. “Ik zal eerstdaags namens de stad contact nemen met de gouverneur om met hem het voortraject te overlopen en zijn terechte bezorgdheden te bespreken. Ik heb intussen immers begrepen dat hij zeker openstaat voor die verdere dialoog. Daar ben ik blij om.”
Het slechte nieuws schoot alleszins bij oppositiepartij PVDA in het verkeerde keelgat. “Zo’n tuin is een privilege dat niet meer thuishoort in de 21ste eeuw”, aldus Kim De Witte in een eerste reactie aan Radio 2 Limburg. Hij kondigde ook meteen actie aan. Hoogstwaarschijnlijk zal hij vanavond, tijdens de gemeenteraadszitting, ook duidelijk zijn ongenoegen laten horen. Dan stelt zijn partijgenoot Sameer Srivastva aan het einde van deze zitting immers een vraag aan Marc Schepers over de verdere ontwikkeling van het Willemskwartier in het centrum. De gouverneurstuin ligt tenslotte midden in dat gebied waar het stadsbestuur een – liefst internationaal – toonbeeld van binnenstedelijke ontwikkeling ziet ontstaan.
Voor dit project ontving de stad intussen al een Vlaamse subsidie van 60.000 euro voor de financiering van een behoeftenonderzoek. Over een maand of twee verwacht het bestuur de resultaten van deze studieronde die werd uitgevoerd in samenwerking met Vlaams Bouwmeester, vertelde burgemeester Vandeput vorige vrijdagochtend nog tijdens de maandelijkse persbriefing. “Dan weten we aan welke behoeften die site moet voldoen en kunnen de diensten beginnen met overleg en planning.”
Uit de projectnota Willemskwartier die de stad publiceerde, blijkt alleszins duidelijk dat een groene as tussen het voormalige AC Groenplein en de Guffenslaan (ter hoogte van het oude politiekantoor) een fundamentele pijler blijkt voor dit nieuwe stadsgebied. “Een belangrijke schakel in dit stedelijk kwartier wordt gevormd door het bouwblok tussen de Schrijnwerkersstraat en de Dokter Willemsstraat.” Die zin staat onder de titel “Een nieuwe stadstuin.”
Specifiek voor de gouverneurstuin, midden in dat bouwblok, ziet het bestuur het volgende graag gebeuren: “Bedoeling is om het privatieve gedeelte van de tuin aansluitend bij de gouverneurswoning landschappelijk af te sluiten van het publiek toegankelijk gedeelte waarin ook de trage verbinding doorgetrokken wordt. Het noordelijk gedeelte van de tuin zal dan gedurende de dag open gesteld worden voor het publiek.”
In HBVL bevestigt Marc Schepers die ambitie. Hij spreekt van “een groene wandelcorridor van drie, vier meter breed” doorheen de tuin die toch de veiligheid van het gouvernement garandeert. Hij noemt dat een soort van “bescheiden” tussenoplossing. Een iets ruimere openstelling tijdens de zomermaanden, “zodat mensen er kunnen verpozen” ziet de schepen als een mooie bonus bij zo’n overeenkomst. In een eerder artikel in HBVL (van 26 mei 2020) sprak de schepen namens de stad over een – weliswaar voorzichtige – openingsdatum in 2021, maar vandaag houdt hij het bij “hopen dat we dit kunnen realiseren”.
Intussen loopt de ontwikkeling van het Willemskwartier in feite wel al, zonder dat veel Hasselaren dit misschien beseffen. De stad kocht intussen al enkele gebouwen die de gouverneurstuin flankeren, zoals de oude Provincieraadszaal – waar nu de burgerlijke trouwpartijen gebeuren -, de oude politierechtbank en drie aanliggende panden in de Dokter Willemsstraat. Het project Ursulinenhof is klaar en in gebruik, en het voormalige AC Groenplein krijgt daarnaast een transformatie tot nieuwe kunstensite in de binnenstad. Vanaf 28 februari wijzigt tenslotte ook de verkeerssituatie in en rond de Dokter Willemsstraat in functie van het nieuwe circulatieplan.
Out-of-the-box-denken lijkt dus dringend nodig om de knoop over de tuin los te krijgen. De poort gewoon laten staan zoals ze is, en de omliggende muur maar half zo hoog maken? (ds)
Gemeenteraadszitting van stad Hasselt, dinsdag 22 februari, vanaf 20u online te volgen via de website van de stad.