Genk kruipt terug het podium op binnen twee weekjes, dat is meteen de Limburgse intro tot de zomerfestivals, en ja ook de vakantie staat dan net in de steigers. Traditioneel is dit stadsfestival meteen een interessante mix van popmuziek en allerhande vormen van muzikaal entertainment. Genk zet zichzelf ieder jaar een beetje meer op de festivalkaart, en draait ook steeds meer de richting van belevingsfestival in. Dit jaar met zowaar een paar podia erbij. Bad Republic ging praten met programmator Roel Rabijns, sinds jaar en dag de koele, bedaarde man die ervoor zorgt dat de dingen het laatste weekend van juni op hun plaats vallen.
“Ja”, lacht hij op een Genks terrasje met een koekje in de aanslag, “Er zijn bij ons inderdaad twee podia extra dit jaar, waar er op andere festivals gewoon weg lijken te vallen. We zijn een stadsfestival, en dat proberen we dan ook in onze programmatie mee te dragen, door zo divers mogelijk te zijn. Ik ben er me wel van bewust dat het dit jaar iets meer zal opvallen. Zo programmeren we dit jaar op de vrijdag al behoorlijk stevig op de mainstage (Arno, Het Zesde Metaal en Meuris nvdr). Normaal is dit soort dingen eerder voorbehouden voor het Factor J-podium.”
BR : Arno laat je uh.. ‘openen’ om acht uur? Mag ik dat een beetje vreemd vinden?
“Vreemd?…” (hij lacht even in zn baard) “Ja, misschien wel, het was immers zo dat de drie bands allemaal om tien uur konden spelen (lees: wilden) en dat kan dus niet. Dus moest er eentje naar voren en eentje naar achteren. We hebben het Zesde Metaal dus om tien uur gezet, en Arno ervoor, en ja, Meuris erachter. Trouwens, Meuris gaat een specialleke doen: hij brengt een aantal vrienden mee. Ik kan je nog niet zeggen wie dat precies gaan zijn, een beetje geheimzinnigheid mag wel, maar dat gaat wel een goeie worden. Arno speelt inderdaad vroeg, maar hij treedt de dag nadien in Zuid Frankrijk op, en als hij hier dan een paar uur vroeger speelt dan kan hij ook een paar uur vroeger vertrekken. Een timing-probleempje dus wat we dienden op te lossen. Dus hopen we ook dat het publiek er al om acht uur in grote getale staat.”
BR : Even terugdenken aan vorig jaar, waren jullie tevreden na afloop?
“Wel, we waren een beetje teleurgesteld omdat de publieksopkomst niet alle dagen even goed was, maar je had toen ook een aantal omstandigheden die dat verklaarden. Het weer, het heeft immers alle drie de dagen wel ergens geregend, en het voetbal natuurlijk. De Belgen speelden, maar ondanks dat laatste stond het stadsplein bij K’s Choice die speelden tijdens de wedstrijd toch flink vol. Maar kijk, het is een gratis evenement wat heel erg weer-afhankelijk is. Vaak beslist men pas een uur of wat op voorhand om te gaan kijken, en als het net dan regent… Het is niet zo dat je een ticket hebt wat je zowat verplicht om toch te gaan.”
BR : Mag ik stellen dat de nadruk dit jaar ook een beetje meer op ‘feest’ ligt? Ik zie bij voorbeeld een nieuw partypodium verschijnen?
“Eigenlijk is dat een beetje spontaan gegroeid. We waren samen met de horeca van de Grote Markt op zoek naar een manier om het ‘kruispunt’ van Genk on Stage een relevante invulling geven. De laatste jaren hebben we geprobeerd om daar een foodplaza van te maken. De resultaten waren daar niet echt slecht van, maar het was ook niet de invulling die we nog jarenlang aan wilden houden. We kregen ook van het publiek de vraag dat men meer dj’s wilde zien, en uit die vragen hebben we dan het zomerbar-concept samengesteld. We weten ook dat we daar niets nieuws mee uitvinden, maar het is gewoon een goede aanvulling op wat Genk On Stage al deed. We richten ons heel erg op het live gebeuren, maar we weten ook dat dj’s gegeerd zijn bij een publiek dat op een zomeravond een beetje wil feesten. Hier hebben we denk ik een interessant programma samengesteld, het profiel van de dj’s hier verschilt ook van degenen die bij voorbeeld op Factor J staan.“
BR : De veiligheid is, neem ik aan, opnieuw een heel erg belangrijk punt voor het festival?
Knikt beslist: “Jaja, absoluut, we nemen ook dit jaar weer een flink aantal extra maatregelen inzake veiligheid, de gangbare ken je, extra camera’s, we communiceren via de lichtkranten, wat vorig jaar een toegevoegde waarde was. De meeste extra maatregelen gaan we uiteraard niet aan de grote klok hangen. maar geloof me gerust dat we daar heel wat tijd en energie in steken. We proberen er uiteraard voor te zorgen dat Genk On Stage zo veilig mogelijk kan doorgaan.“
Bad Republic kreeg vorig jaar een blik achter de schermen van wat er zo allemaal in dat veiligheidscentrum gebeurde. Dat zal ook dit jaar opnieuw worden gëimplementeerd, maar je kan alvast nog even terugkijken wat we vorig jaar noteerden.
Genk On Stage trapt de zomer op gang, dit jaar hopelijk met beter weer, en met een merkwaardig gevarieerde affiche. Je ontdekt de volledige programmatie hier .
Je kan de hele driedaagse binnenkort uiteraard ook hier via Bad Republic volgen. (as)