Noteer nu alvast het weekend van 25 tot 27 april in je agenda. De Tuikabelbrug in Godsheide wordt dan een unieke openlucht sportarena op 60 meter hoogte voor 26 topatleten die graag – goed beveiligd weliswaar – ‘snelwandelen’ over een lijn van slechts twee en een halve centimeter breed. Maak kennis met speed highlinen en met Hasselaar en wereldtopper Jef Cox van BeSlack.
De BeSlack Open – World Cup Speed Highline, zo heet de wedstrijd voluit. “Voor die wedstrijd hangen we tussen de pylonen van de Tuikabelbrug een highline, een slackline op grote hoogte die met alle veiligheidsaspecten rekening houdt zodat alles veilig is. Het speed aspect wil zeggen dat we daar zo snel mogelijk over gaan lopen.”
Dat ‘snel’ mag je trouwens letterlijk nemen: het huidige wereldrecord in deze discipline staat op naam van de Braziliaan Matheus Stoco Vidal. Hij deed slechts 49 seconden en 66 duizendsten over 100 meter. Hij verbrak het vorige record na drie pogingen met maar liefst 15 seconden, op een lijn in Rio de Janeiro. Vidal filmde die recordzetting trouwens met zijn GoPro camera.
“En hij zal eind april ook naar Hasselt komen”, vertelt Jef trots. “Maar dat is inderdaad snel, ja”, lacht Jef. “Zelf ga ik ook meedoen aan deze World Cup. Ik zit nog een paar seconden boven dat record, maar we hebben nog een maand en een half…” En hadden we trouwens al vermeld dat de atleten zittend op de lijn aan hun wedstrijd beginnen? De juryleden stoppen de tijdsopname wanneer de deelnemer met één voet de eindvlag bereikt.
- Er bestaat ook een snelheidsrecord over 200 meter en dat is zelfs in Hasseltse handen. Jef Cox is sinds 18 januari 2025 de trotse eigenaar ervan, want toen liep hij die afstand in 2 minuten 47 seconden en 10 hondersten.
- Onze Braziliaanse vriend Vidal zette in 2023 een soort van basistijd neer voor een record over 300 meter. Dat was 5 minuten en 2 seconden. “Geen probleem!” dacht Jef Cox (opnieuw hij!), “we zetten die tijd gewoon wat scherper!” 4 minuten, 26 seconden en 98 hondersten is sinds 19 januari 2025 de nieuwe recordtijd. (De tijden die oorspronkelijk in dit artikel vermeld waren, bleken niet te kloppen, meldde Jef via mail. Ere wie ere toekomt!)
- Het record over de langste wandeling zonder vallen tenslotte is momenteel in handen van de Fransman Benoit Brume. Hij wandelde in 2022 over een lijn van maar liefst 2710 meter. Hij verpulverde het vorige record met 500 meter…
Sterke maag
Schepen Tine Jans is alleszins in de wolken over dit topevenement dat naar Hasselt komt. “De Tuikabelbrug in Hasselt wordt dan het strijdtoneel voor één van de spectaculairste Belgische sportevenementen van het jaar. Van 25 tot 27 april tonen deze atleten hun ongelooflijke durf en beheersing. Balancerend op grote hoogte en tegen razendsnelle tijden, zullen zij het publiek keer op keer verbazen. Kom het zeker mee beleven!”

Ze staat alleszins onder de indruk naar de demonstratie te kijken. Wat is nu haar grootste uitdaging, vragen we daarom. Politica zijn of op zo’n smalle lijn wandelen op grote hoogte? De schepen schiet luid in de lach. “Ik hou het dan toch op politica zijn! (raakt niet uitgelachen) Mijn maag keert al om door gewoon die man op die lijn te zien staan. Ik vind dit zeer spectaculair, maar ik denk niet dat het voor mij is weggelegd.”
Wel denkt ze al na over een mogelijk vervolg op dit evenement, weliswaar op kleinere schaal – en lagere hoogte. “Ik denk dat dit zeker een leuke stimulans kan zijn voor een vervolg. We gaan dat weekend voor kinderen heel veel leuke dingen organiseren. Als daaruit voldoende belangstelling blijkt, dan kan hieruit een integratie van slacklinen in een sportkamp groeien, bijvoorbeeld. In Domein Kiewit zijn er wel mooie locaties waar we dit zouden kunnen organiseren. We geven trouwens al sportkampen met circusscholen en zo, waar dit al kleinschalig in zit. Dus het kan wel een leuk idee zijn voor de toekomst!”
Wedstrijd
De BeSlack Open – World Cup Speed Highline duurt drie dagen en verloopt volgens een vast schema, vertelt Jef. “Op vrijdag heeft elke deelnemer een uur de tijd om de lijn te leren kennen en om te trainen. Op zaterdag krijgt elke deelnemer dan een tijdslot om individueel de snelste tijd te kunnen laten noteren door de jury. Zo krijgen we een volledige rangschikking van alle tijden van alle atleten. De acht snelste mannen en acht snelste vrouwen gaan dan door naar de finale op zondag, en dat zullen altijd knockout races zijn tegen elkaar.” Het deelnemersveld is heel internationaal, met 26 geselecteerde wereldtoppers (mannen en vrouwen).
Sport en veiligheid
Weersomstandigheden spelen zeker mee bij zo’n wedstrijd. Bij windsnelheden van meer dan 60 kilometer per uur is het risico te groot, zeker als die wind dwars op de lijn staat – wat boven een kanaal zeker kan meespelen. “Dat is ook net de reden waarom de finale op twee parallelle lijnen gelopen wordt”, verduidelijkt Jef hierover. “De wind bepaalt heel fel hoe makkelijk of moeilijk jouw lijn is. Twee lijnen langs elkaar garanderen dus identieke condities voor de deelnemers.”

“Highlinen is effectief een sport, en zeker nog een minder bekende”, erkent Jef wel. “Maar daarom probeert BeSlack die zo te promoten door onder andere de organisatie van dit soort wedstrijden en evenementen.” Er bestaan twee disciplines in het highlinen, speed en freestyle. “Beide zijn sporten waarvan wereldranglijsten bestaan. Slackline atleten trainen daar dagelijks voor.”
Toch merk je aan alles dat veiligheid in deze sporttak geen loos woord is. Jef toont diverse veiligheidsattributen, zoals een valharnas of speciale glijhaken. “Voor de veiligheid wordt een redundant systeem gebruikt”, vertelt hij verder. “Dat betekent dat als er ergens iets faalt in het systeem, dan is er altijd een tweede systeem dat alles opvangt. (wijst naar de lijnen hoog boven ons hoofd) Je ziet een strakke lijn met daaronder een losser hangende lijn. Die tweede is de backup. Om de zoveel meter is die ook vastgemaakt aan de hoofdlijn. Dus als er ergens iets zou breken, wordt dat altijd opgevangen.”
Hoe begin je hier eigenlijk aan? “Het beste is om onze cursus bij BeSlack te volgen”, reageert Jef lachend. “Dan krijg je een perfecte introductie. De eerste stappen op een slackline gebeuren net boven de grond, en niet meteen op grote hoogte. Je kan verder op meerdere plaatsen initiaties volgen of het redelijk zelfstandig doen. Als je twee bomen in de buurt hebt en een eigen slackline, dan kan je in principe beginnen.”
Boombescherming
Zelf alles uitzoeken en experimenteren is uiteraard prima, vindt Jef, maar toch benadrukt hij dat een ander beschermingsaspect niet mag verwaarloosd worden. “Een lijn spannen tussen twee bomen doe je niet zomaar. Je zorgt dan in de eerste plaats voor een goede bescherming van de bomen die je gebruikt. Doe je dat niet, en ben je zo ‘slim’ om foto’s van je probeersels online te zetten, dan ga je heel snel kennis maken met onze TreePo politie!” lacht hij.
“Dan krijg je meteen reactie van slackliners van overal via sociale media”, licht hij dit laatste toe. “Voor ons is dat een heel belangrijk aspect. Als we mensen willen overtuigen dat we hun bomen nodig hebben om onze sport te kunnen beoefenen, dan moeten we hen op zijn minst garanderen dat die bomen er niet onder zullen lijden. Anders bouwen we geen vertrouwen op, en dat is nefast voor iedereen die zich met slacklinen bezig houdt. Ik heb zelf een trainingslijn tussen twee bomen, op 15 meter hoogte, in Kortessem. Ik heb die boer in het begin ook moeten overtuigen om dat te mogen doen. Maar hij heeft intussen gemerkt dat dit geen probleem vormt voor die bomen, en zo hoort het.”
Op de website van de International Slackline Association vind je tussen bij de publicaties onder hun zogenaamde Slacked Data een heleboel informatie over het correct bevestigen van slacklines aan bomen.
Belgisch succes?
Tot slot nog deze laatste stimulans om af te zakken naar de BeSlack Open – World Cup Speed Highline. “België doet het eigenlijk wel goed op internationaal vlak”, geeft Jef nog mee. “Met BeSlack hebben we op meerdere vlakken al pionierswerk gedaan. Vorig jaar nog hebben we de tweede langste highline ooit ter wereld opgehangen, in België zelfs. Dat was een highline van 2,2 kilometer lang (zie video beneden). Maar ook op sportief vlak gaan we nu met vijf Belgen meedoen aan deze World Cup. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen staan we trouwens in de top vijf van de wereldranglijsten.”
“Zelf ontdekte ik een tiental jaren geleden het slacklinen. Ik ben ook altijd wel met klimmen bezig geweest, dus de link naar hoogte had ik al. Daarna kriebelde het al snel om dit op hoogte te proberen.” Hij zocht met andere woorden gewoon de korste weg tussen twee bergtoppen. Jef schiet hard in de lach. “Ja, waarom niet?” Jef haalde een vierde plaats op het wereldkampioenschap in Laax, vorig jaar. “Als vader van een jong gezin met weinig tijd zag ik meteen de kansen die de tuikabelbrug boden om de wereldtop naar Hasselt te halen in plaats van zelf de hele wereld te moeten afreizen.”
Allen naar de Tuikabelbrug, met andere woorden, in het weekend van 25-26-27 april. Spektakel verzekerd! Train wel best op voorhand je nekspieren, want je mag écht niet op de lijn gaan zitten om alles goed te kunnen zien. (ds)
BeSlack Open – World Cup Speed Highline
Tijdschema zondag 27/4/2025
- 10u – start kwartfinales
- 17u – finale mannen
- 17u30 – finale vrouwen
Randactiviteiten
Bezoekers kunnen die zondag tussen 13u en 18u onder begeleiding van experts zelf de spanning van slackline, speedline, klimmen, circus en freerunning ervaren. De touwtrekkers van HS Works organiseren zelfs een rappel van de brug voor iedereen die dat aandurft. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door BeSlack, in samenwerking met de Hasseltse Sportdienst, turnvereniging Sta Paraat, circusschool Balancirk, Klimclub Olympia en HS Works. De initiaties zijn volledig gratis!

(Topfoto Stad Hasselt)
Meer info over BeSlack? Kijk op www.beslack.be/nl
Over de langste highline op Belgisch grondgebied maakte BeSlack de volgende reportage…