Een ‘domme’ telefoon. Daarmee zou je The Light Phone best kunnen omschrijven. Maar zo is hij wel bedoeld. Het ding is niet groter dan een credit card, kan maximaal 9 nummers onthouden en je kan er alleen maar mee bellen, zelfs niet sms’en. En toch hebben bijna 3.200 mensen hiervoor meer dan 415.000 dollar verzameld tijdens een crowdfunding campagne…
Het hele verhaal van ‘The Light Phone’ begint al in 2015, als Joe Hollier en Kaiwei Tang een crowdfunding campagne starten op Kickstarter. Beide heren hadden elkaar ontmoet in een Google incubator en kwamen tot de vaststelling dat moderne technologie bedoeld zou moeten zijn om dagelijkse dingen te ondersteunen, niet te domineren, zo staat in hun manifest. “Onze tijd en aandacht (voor elkaar) zijn de twee belangrijkste dingen die we te vaak als vanzelfsprekend nemen. Zoveel producten beloven ‘om ons leven beter te maken’, terwijl ze enkel ontworpen zijn om ons vast te ankeren. Ze zijn er alleen om ervoor te zorgen dat we eraan verslaafd geraken, niet omdat we ze ooit echt nodig hadden.”
Smartphones zijn in hun ogen kop van jut. Het feit dat bijna iedereen constant de hele wereld bij zich heeft, zorgt er volgens beide heren voor dat “we er zonder nadenken naar grijpen. We houden van hun illusie van productiviteit”. Ze noemen multitasking niet alleen een mythe maar ook verslavend en vermoeiend.
Dus moest het volgens hen anders. Resultaat? Met een klein team gelijkdenkenden ontwierpen ze met het verzamelde geld een mini-gsm die als tweede toestel bedoeld is, die de afmetingen van een kredietkaart heeft en dus discreet in de portefeuille past. Bovendien is met het toestel niks anders mogelijk dan een gesprek voeren. Geen sms versturen, geen netwerk- of internetverbinding – ook geen bluetooth -, geen gigantische opslag voor muziek, multimedia of uitgebreide telefoonboeken. Als het echt nodig is, kan je bellen. That’s it. Voor de rest moet het toestel rust garanderen en mag het échte sociale interactie – een gesprek met levende mensen met andere woorden – niet verstoren.
Het ding heeft dus ook geen virtueel toetsenbord, maar enkel een cijferklavier. Je kan maximaal 9 nummers onder de cijfers bewaren, net zoals bij de eerste gsm’s. Het toestel maakt verbinding via een 2G-netwerk, vraagt een nano-simkaart en draait op een gestripte versie van Android. Het weegt slechts 38,5 gram en de batterij gaat tot 3 dagen mee in standby. Er is enkel een micro USB-connector waarlangs verbinding met een app op computer of laptop (Mac, Windows en Linux) kan gemaakt worden en de batterij kan opgeladen worden. Met de app kan je trouwens ook alleen maar de opgeslagen nummers beheren en een software update uitvoeren.
In de Verenigde Staten, waar The Light Phone vandaan komt, krijgt een koper toegang tot een uniek cloud platform dat als provider dient en waarlangs het toestel kan ingesteld worden. Daarvoor moet wel een maandelijke service fee van 5 dollar betaald worden bovenop de aankoopprijs. Kopers buiten de VS hebben die toegang en service echter niet. Volgens de makers zou gebruik buiten de VS echter geen probleem mogen zijn, zo lang de eigen gekozen provider 2G ondersteunt.
“The Light Phone is een discrete mobiele telefoon die ontworpen is om zo weinig mogelijk gebruikt te worden”, aldus Hollier en Tang nog. “Zijn we vergeten hoe belangrijk alleen zijn is? We hebben schrik gekregen van verveling en van alleen zijn. Waardevolle gesprekken zijn verloren gegaan aan de gewoonte om iets met een scherm boven te halen. De producten die we gebruiken, moeten ons respecteren. Onze toestellen moeten dienen, niet tot slaaf maken. We willen niet méér kopen. We willen niet te horen krijgen dat we niet genoeg zijn. We willen niet getraceerd worden of tot een stukje data gereduceerd worden. Wij zijn mensen en we nemen ons leven terug.”
The Light Phone kan nog altijd besteld worden. De eerste leveringen beginnen rond deze tijd. Het toestel kost 150 dollar en is verkrijgbaar in mat wit en zwart.
Meer info vind je hier. (ds)