Feiten. Anders bekeken.

#MWC17: Wat is “blockchain” en hoe kunnen we het gebruiken?

Geschreven door  op in The Mobile Life.

Mobile World Congress draait niet enkel om mobiele telefoons en accessoires. Meer dan ooit draait het ook om het “Internet of Things”, om “Connected Living” en netwerken. Eén van de onderwerpen op de eerste dag van het hoogtepunt van het jaar voor de mobiele industrie was “blockchain”. Wij gingen op onderzoek uit en leggen uit wat “blockchain” juist is.

Foto © Bram Vandeperre / Bad Republic

De eerste vraag die waarschijnlijk in je opkomt is: “wat is blockchain?”

Blockchain kan je eigenlijk best vergelijken met een databank aan gegevens. Een praktisch voorbeeld zal de logica achter blockchain misschien duidelijk maken.  Stel, je hebt een masterdiploma behaald aan een universiteit in België. Jij ontvangt daarvan een mooi papiertje, en de unief zelf houdt dit bij in haar administratie. Wanneer je naar het buitenland verhuist, kan je dus aan de hand van die universiteit bewijzen dat je effectief over dit diploma beschikt.

Stel nu echter dat België in een staat van corruptie geraakt, en die corrupte overheid beheert voortaan de universiteiten. Deze overheid laat bovendien de database van de universiteit volledig wissen, zodat je geen enkel bewijs meer hebt dat jij effectief dat diploma hebt behaald – behalve dat stukje papier, waarvan de echtheid niet meer valt te bewijzen, want de bevestiging door de universiteit is er niet meer.

In het geval van blockchain zou deze informatie over jouw diploma verspreid worden over een netwerk van computers dat zich uitstrekt over de hele wereld. Als één van die computers in handen komt van een corrupte overheid, dan zijn er nog een onbepaald aantal andere computers die wél zeggen dat je je diploma haalde. Zolang die corrupte overheid niet 51% van alle computers in het netwerk kan controleren, is er dus geen probleem.

De computers in bovenstaand voorbeeld zijn met andere woorden de “blocks” in een ketting (vandaar “blockchain”), een cryptografisch netwerk waarbij de informatie moet worden geverifieerd door meerdere “blocks” in de ketting. Deze technologie kan worden toegepast voor medische gegevens, bankgegevens (bitcoin is hiervan tot heden het meest gekende voorbeeld), diploma’s, transacties (verkoop van tickets, online stemmen bij verkiezingen, ..), et cetera.

Maar, is het veilig?
Zolang de meerderheid in de blockchain aangeeft dat de gegevens echt zijn, is er geen probleem. Dat zou betekenen dat een kwaadaardige overheid 51% van alle transacties zou moeten uitmaken om iets terug te draaien. Het zou echter snel opvallen wanneer meer dan de helft van de blockchain door een kwaadaardige partij wordt beïnvloed. Er is altijd een spoor van transacties, dus ook wanneer deze worden teruggedraaid.

Neem bitcoin als voorbeeld. Momenteel wordt voor de blockchain van bitcoin evenveel energie gebruikt als de hoeveelheid energie die Ierland gebruikt. Zou je bitcoin dus willen beïnvloeden, dan zal je computerkracht moeten inschakelen die net iets meer energie verbruikt dan het hele land Ierland om 51% van het netwerk uit te maken. Niet bepaald iets dat lang verborgen zou blijven, toch?

En wat met mijn privacy?
Blockchain is misschien niet direct geschikt om je rekeningsaldo van je bank te bewaren, vermits iedereen deze informatie zou kunnen raadplegen. Voor minder privacygevoelige informatie is het misschien wel gemakkelijker om blockchain te implementeren. Echter kan deze informatie ook versleuteld of geanonimiseerd worden, al is dan wel het grote voordeel van blockchain weg: iedereen kan de transacties zien en manipulaties zijn gemakkelijk op te sporen door iedereen.

Eén vraag die werd gesteld tijdens het gesprek op Mobile World Congress is misschien wel gelijk één van de belangrijkste: is blockchain een oplossing voor een niet bestaand probleem?
Misschien wel, maar als we de afgelopen jaren één ding hebben geleerd, dan is het wel dat één partij niet altijd betrouwbaar is. Denk aan de Syrische of Turkse regering, de banken (en bankencrisis), of zelfs heel actueel, de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump met zijn “alternative facts”. Dus misschien is het helemaal niet zo’n gek idee om gevoelige informatie te laten verifiëren door meerdere bronnen. En des te meer “blocks” er zijn in de “blockchain”, des te veiliger deze is.

Hoe we blockchain gaan implementeren in de alledaagse wereld – en dus aantrekkelijk kunnen maken voor het grote publiek – is met andere woorden nog afwachten. Al is het een veelbelovende technologie waarvan we eigenlijk de volledige kracht nog altijd niet beseffen. De toekomst zal het uitwijzen. (bv)

Ook interessant

Doxie introduces Flip

06/11/2013

06/11/2013

Our all-time-favorite paperless company Doxie just introduced a brand new way to digitize your life. The first specialized Doxie built...

Planning a move

31/07/2015

31/07/2015

Moving can be stressful and chaotic, but with a little bit of planning, it can go like a breeze.

Meeting Dinosaurs in Belgium

18/06/2015

18/06/2015

The Royal Belgian Institute of Natural Sciences is one of the most impressive museums in the country, with a huge...

Gratis Windows 10 update: vanavond laatste kans!

28/07/2016

28/07/2016

Tot morgen, 29 juli, kan je nog gebruik maken van de gratis upgrade naar Windows 10 vanaf je huidige Windows...

IKEA BEKANT

02/04/2015

02/04/2015 1

<p>IKEA comes with an affordable solution for a adjustable standing desk. Here is our review.</p>

Adobe introduces an ever more mobile future

05/10/2015

05/10/2015

The Adobe apps really can be seen as any creative’s bread and butter. In fact, I don’t think I know...

Content Caching als een God in Frankrijk

24/05/2020

24/05/2020

Onze internetverbinding moet nogal wat slikken tegenwoordig. Vroeger verbond die alleen maar een computer en eventueel een laptop of console,...

Apple lanceert de iPhone voor iedereen.

01/05/2020

01/05/2020

Als geek-in-residence krijg ik regelmatig de vraag: “Welke smartphone moet ik nu kopen?” Mijn antwoord is al sinds maart 2008:...

Snuglet

08/11/2013

08/11/2013

<p>Getting tired of loosing your MagSafe 2 cable when casually computing? Snuglet provides the solution! <br></p>

Curated music & random noise

06/06/2013

06/06/2013

<p>One of my favorite places to work from is a local coffee shop. Why? Music! </p>

A mobile life?

24/02/2015

24/02/2015

<p>What is a mobile life? We'll see. </p>

Apple reveals big updates at WWDC

08/06/2015

08/06/2015

As we all where hoping, Apple’s yearly update for the desktop and mobile operating systems are focussed on refinements instead...

Ibiza, the island of …

01/11/2015

01/11/2015

There are moments in life where I ask myself, how did I ever end up here? Last Tuesday, I’ve had...

Tivoli Gardens

07/10/2015

07/10/2015

Tivoli is the second oldest amusement park in the world. Located in Copenhagen, it has not only been one of...

De Nokia 3310 is dood, lang leve de Nokia 3310!

27/02/2017

27/02/2017

De Nokia 3310 klinkt iedereen wel bekend in de oren. Wie denkt aan deze klassieker, denkt onmiddellijk aan “onverwoestbaar” en...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.