Het is moeilijk om objectief te zijn bij een product in een ecosysteem dat je dagelijks gebruikt. Net zoals Apple hier de backbone is van alle technologie in huis, is qua muziek die eer bij ons aan Sonos verbonden.
De mensen die mij kennen weten dat ik niet tegen stiltes kan. Een combinatie van een lichte piep in de oren en hyperkinetisme. Daarom speelt er dan ook altijd muziek in mijn oren. Zowel thuis, als onderweg.
In elke kamer waar ik langer dan vijf minuten moet zijn in huis, staat daarom een Sonos speaker. Multi-room audio done right. Niet enkel goed geluid, maar een stabiel systeem dat ook gebruiksvriendelijk is voor bijvoorbeeld mijn schoonmoeder die al eens op bezoek komt.
Eén van de nieuwste paradepaardjes die we mochten uittesten, is de Sonos Beam. Een soundbar zoals er zoveel zijn, die draadloos naar een 5.1 kan uitgebreid worden mits een aantal extra speakers. Maar ook als losstaande speaker kan de Beam werken. Voor €449 krijg je een doosje waarvan je denkt dat het een vergissing is. Hij is minder dan de helft zo groot als hun Playbar, en klinkt dan nog eens even goed.
Want voor audio is het meestal size matters: hoe meer ruimte voor akoestiek, hoe beter het meestal klinkt. Maar dan stel je de vraag hoe het komt dat Sonos toch altijd zo’n klank uit zo kleine dingen krijgt. Andere speakers van dat formaat klinken middelmatig, alsof ze verbonden zijn met een telefoonlijn uit de tijd van Koning Albert I. Maar niet bij deze!
Een kamervullende klank die veel luider kan dan je hem ooit gaat zetten
Ook voor de bediening neemt de Beam de vormgeving van de nieuwe Sonos One aan, met swipes en taps over het bedieningspaneel. De fysieke knoppen van de vorige generatie voelen opeens prehistorisch aan.
De TV kan aanspringen met HDMI ARC als je naar de TV modus gaat, en alles klinkt zoals je het verwacht van een Sonos product.
Ook de interface is duidelijk en efficiënt. Al moeten we wel toegeven dat die iets visueler kan om dingen te ontdekken. Maar dat kan je dan weer vragen aan … Alexa!
Een van de belangrijkste toevoegingen is namelijk Alexa, Amazon’s virtuele assistent. Oftewel ‘madam’ in ons huishouden wanneer we niet willen dat ze reageert op dingen. Want het trigger word Alexa kan soms wel op de raarste momenten verschijnen.
Officieel is Alexa in Nederland en België nog niet beschikbaar voor Sonos, maar via een account in de UK of een ander compatibel land kan je deze functie wel activeren. Het is niet dat ik ooit Nederlands ga praten tegen zoiets . Ik leef graag in de nabije toekomst, niet degene die is aangepast aan onze contreien, en daarmee vijf jaar achterloopt.
Het ding leert ook, zoals onze vrienden hebben ondervonden. Toen Alexa hen niet begreep, begonnen ze zeer helder tegen haar te ar-ti-cu-le-ren, wat Alexa om de een of andere reden dan weer interpreteerde als Schots. Als ze willen dat Alexa nog luistert wanneer ze hun licht willen aan of uit doen, klinkt het daar ondertussen wel alsof een highlander zijn haggis wil bestellen. Maar dat komt uiteindelijk nog wel in orde. “Alexa, haud yer wheesht!”
Ook nieuw is Apple AirPlay. Je kan nu aan Siri vragen om muziek te streamen naar een speaker, maar dan hangt hij vast aan jouw toestel. De speaker zelf heeft echter geen Siri. Je kan Apple Music streamen vanaf de Sonos App, maar er is momenteel nog geen Alexa skill die Apple Music ondersteunt op Sonos. Die eer is momenteel enkel weggelegd voor Amazon’s slimme speakers, de Echo. Maar die zijn dan weer écht niet gemaakt om muziek te beluisteren. Als je Spotify hebt, dan kan je wel naar hartelust muziek vragen aan Alexa.
Sonos is niet het goedkoopste systeem op de markt, maar de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt, is dan ook navenant. En de Beam is daarbij een waardige nieuwe telg in het Sonos Ecosysteem. Voor de iets prijsbewustere consument is er trouwens ook een samenwerking met IKEA onderweg. In de gaten houden dus! (kvds)