Onze internetverbinding moet nogal wat slikken tegenwoordig. Vroeger verbond die alleen maar een computer en eventueel een laptop of console, maar de laatste jaren zijn daar tal van smartphones, tablets en smartwatches bij gekomen.Van twee ‘connected’ toestellen in huis gaat het opeens naar meer dan vijf per persoon. In combinatie met een heel huishouden met elk hun eigen toestellen zorgt dat opeens voor héél veel extra netwerktrafiek.
Op het moment dat je een foto maakt, wordt die geüploaded naar de cloud, en komt diezelfde foto over dezelfde internetlijn ook opnieuw binnen op elk toestel. Hetzelfde gebeurt met die update van de Facebook app. Met een stevige 241.9 MB is dat al een zwaardere app. Vier afzonderlijke toestellen verstoken dus meteen een gigabyte aan dataverkeer, voor dezelfde app.
Zelf heb ik daar met een stevig mesh-netwerk – de nieuwe generatie van internetrouters – en een zware internetverbinding weinig last van, maar niet iedereen heeft dat geluk. Gelukkig heeft Apple al een paar jaar geleden een oud stukje technologie van hun vroegere server-software in elke Mac gestoken, namelijk Content Caching (Materiaalcaching).
Sinds ik hier al jaar en dag een aparte Mac Mini heb lopen die backups verzamelt van al mijn toestellen, draaide daar ook deze Content Caching op. Vanochtend heb ik deze dienst ook geactiveerd bij mijn moeder die vorig jaar verhuisde naar La douce France. Alles verloopt daar à l’aise, en de internetverbinding spant daarbij de kroon. Een FaceTime met haar kinderen kan nog net, maar dan valt de Sonos gewoon uit bij gebrek aan bandbreedte. Een app zoals Facebook downloaden voelt aan alsof je een uur op een nauw baantje achter un tracteur hangt. Ter vergelijking, mijn internetverbinding is dan een Bugatti Veyron die plankgas over de Deutsche Bundesbahn raast aan 400 kilometer per uur.
Om haar probleem te verhelpen, moest ik wel rekening houden met een paar vereisten. Eerst en vooral, deze Content Caching-dienst werkt enkel met toestellen binnen het Apple ecosysteem (macOS, iOS, tvOS, watchOS). Daarnaast moet er ergens in huis een Mac verbonden zijn met het internet en die moet gewoon blijven draaien. (Tussen haakjes: een Mac Mini is hier ideaal voor, in hun geval gaat het over een iMac). Maar deze drie voorwaarden moeten vervuld zijn.
Het inschakelen zelf kan niet simpeler zijn dan dit: Appeltje > ‘Systeemvoorkeuren’ > ‘Delen’ > ‘Materiaalcaching’. Meer info)
En that’s it. Voortaan wordt elke foto eerst lokaal verdeeld onder de toestellen, en maar éénmaal online gezet. Een zware update komt maar één keer binnen en wordt door de iMac lokaal verdeeld.
Het mooie is: die magie gebeurt volledig automatisch. Gelukkig maar, want zo blijft er meer tijd voor du pain, du vin, et du Boursin. Ben je toch verknocht aan die tractor, bekijk dan gewoon het volgende filmpje. (kvds)